Ελλάδα πρόσφυγες
World

Γερμανός αναλυτής: Κόλαση η Ελλάδα για τους πρόσφυγες - Η Τουρκία τους παρέχει πολύ καλύτερες συνθήκες

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με τις συνθήκες για τους πρόσφυγες και μετανάστες στην Τουρκία, ο γερμανός ειδικός απαντά: «Στα χαρτιά οι συνθήκες είναι σχετικά καλές. Ιδιαίτερα οι πρόσφυγες από τη Συρία στην Τουρκία είναι προνομιούχοι.

Εν ολίγοις: εκτός ΕΕ δεν είναι τα πάντα άσχημα. Αυτό που δεν είναι καλό είναι το καθεστώς διαμονής και η πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Οι πρόσφυγες από τη Συρία ναι μεν δεν απευλαύνονται, ωστόσο απολαμβάνουν προσωρινής προστασίας. Oι υπόλοιποι νεοαφιχθέντες μπορούν ανά πάσα στιγμή να απελαθούν. Για πολλούς ανθρώπους αυτό σημαίνει μεγάλη αβεβαιότητα. Επιπλέον σχεδόν οι μισοί πρόσφυγες από τη Συρία εργάζονται στη μαύρη αγορά».

CONTINUE READING

«Η πραγματική κόλαση βρίσκεται στα ελληνικά νησιά»

Πώς είναι όμως η κατάσταση που επικρατεί στα προσφυγικά κέντρα της Τουρκίας; Σύμφωνα με τον Φρανκ Ντουβέλ «στα τουρκικά προσφυγικά κέντρα ζει το 2% του συνόλου των προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία, δηλαδή περίπου 67.000 άνθρωποι. Πρόκειται για τις πολύ ευάλωτες ομάδες – χήρες, ανύπαντρες μητέρες, παιδιά ή τραυματίες πολέμου. Από τα αρχικά είκοσι προσφυγικά κέντρα, σήμερα λειτουργούν μόνο τα επτά. Τις συνθήκες που επικρατούν εκεί δεν μπορεί καν να συγκρίνει κανείς με την Ελλάδα, είναι πολύ καλύτερες». Όσο για την κατάσταση στα προσφυγικά κέντρα των νησιών του Αιγαίου, ο γερμανός ειδικός αναφέρει: «Η πραγματική κόλαση βρίσκεται στα ελληνικά νησιά. Εκεί επικρατούν απάνθρωπες συνθήκες. Πολλοί πρόσφυγες περιμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης ασύλου για χρόνια, τα προσφυγικά κέντρα είναι υπερπλήρη, τα παιδιά τρέχουν όλη τη μέρα με βρεγμένα παπούτσια. Πρέπει να το δείτε για να καταλάβετε».

Αναφορικά με το πώς διαχειρίζεται η Τουρκία το προσφυγικό στο πλαίσιο της συμφωνίας με την ΕΕ, ο Φρανκ Ντουβέλ σημειώνει: «Από την αρχή η Τουρκία δρούσε στα όρια του εφικτού. Αυτό πρέπει κανείς να το αναγνωρίσει. Στο μεταξύ δεν γίνεται λόγος πλέον για μέτρα έκτακτης βοήθειας αλλά για μακροπρόθεσμες λύσεις. Όπως και στη Γερμανία έτσι και στην Τουρκία το βασικό θέμα είναι η ένταξη. Γι αυτό η Τουρκία χρειάζεται τη στήριξη της Ευρώπης. Πρώτον στο πεδίο της τεχνογνωσίας, δηλαδή σε ό,τι έχει να κάνει με συμβουλές στο θέμα των αρμόδιων αρχών, αλλά και στο ζήτημα των μαθημάτων ένταξης και εκμάθησης της γλώσσας. Και δεύτερον, χρειάζεται και οικονομική υποστήριξη». Όσο για τον κίνδυνο ενός νέου μεταναστευτικού κύματος από την Τουρκία, ο ίδιος θεωρεί ότι αυτός «υπερεκτιμάται» και ότι πολλοί πρόσφυγες επιθυμούν «να μεγαλώσουν τα παιδιά τους σε μια μουσουλμανική χώρα. Το 55% των προσφύγων από τη Συρία θέλει να μείνει στην Τουρκία και το 20% να επιστρέψει στη Συρία».

CONTINUE READING

«Ο Ερντογάν έχει στο χέρι την Ευρώπη»

Στην επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ στην Τουρκία και την πολυαναμενόμενη συνάντησή της με τον πρόεδρο Ερντογάν αναφέρεται εκτενώς με σχόλια και αναλύσεις ο γερμανικός τύπος. Όπως σημειώνει το Der Spiegel, παρά τις «κινήσεις αβρότητας» και τα φιλικά χαμόγελα μεταξύ της Άγκελα Μέρκελ και του Ταγίπ Ερντογάν, τα προβλήματα παραμένουν. Ειδικότερα πεδίο των γερμανοτουρκικών σχέσεων, γράφει το Spiegel, «η Τουρκία εξακολουθεί να έχει υπό καθεστώς απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα 74 Γερμανούς πολίτες, ενώ άλλοι 59 βρίσκονται στη φυλακή λόγω πολιτικών κατηγοριών. Μόλις πριν από λίγους μήνες συνελήφθη στην Τουρκία κι ένας δικηγόρος της γερμανικής πρεσβείας, και μαζί με αυτόν κατασχέθηκαν 100 περίπου αρχεία με στοιχεία Τούρκων αντιφρονούντων, οι οποίοι είχαν ζητήσει άσυλο στη Γερμανία. Επίσης η Άγκυρα εξακολουθεί να αρνείται τη διαπίστευση σε γερμανούς δημοσιογράφους».

Από την πλευρά της η Osnabrücker Zeitung σχολιάζει: «Δεν υπάρχει διαφυγή από το δίλημμα αυτό. Η Ευρώπη και επομένως η Γερμανία είναι και παραμένουν εκβιάσιμες στο θέμα του προσφυγικού. Ή θα υποκύψουν στα τουρκικά αιτήματα για περισσότερα χρήματα, όπως η Άγκελα Μέρκελ τώρα προς την Άγκυρα, ή θα απειλούνται με ένα προσφυγικό κύμα. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τους έχει στο χέρι».

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR