Economy

Οι Αμερικανοί «καρφώνουν» την κυβέρνηση - Fitch: «Κίνδυνος χρηματοπιστωτικής αστάθειας στην Ελλάδα» - Καταρρέει το αφήγημα Μαξίμου

Σε προειδοποιήσεις για την ελληνική οικονομία προχώρησαν Αμερικανοί οικονομολόγοι της τράπεζας Citi, ενώ ακολούθησε και η ανάλυση του Fitch, κατά την οποία επισημαίνεται πως υπάρχει έντονος κίνδυνος χρηματοπιστωτικής αστάθειας στην Ελλάδα.

Οι αμερικανικές προειδοποιήσεις ουσιαστικά ακυρώνουν όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση περί ανάπτυξης στην "μεταμνημονιακή" Ελλάδα. Χρηματοπιστωτική αστάθεια σημαίνει έκτακτα μέτρα το οποία θα κληθεί να πληρώσει ο ελληνικός λαός.

Το υπέρογκο δημόσιο χρέος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των των ελληνικών τραπεζών (45% του ΑΕΠ), η χαμηλή ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και η δυσκολία προσέλκυσης επενδύσεων και πραγματοποίησης ιδιωτικοποιήσεων είναι οι τέσσερις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τον οίκο Fitch, ο οποίος όμως αναδεικνύει και τα θετικά της Ελλάδας.

Ειδικότερα, στην τελευταία 12σέλιδή ανάλυσή του για την Ελλάδα, ο οίκος θεωρεί ότι δημοσιονομικά η Ελλάδα έχει καταγράψει σημαντικά βήματα, διαθέτοντας έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών (1,9%) χαμηλότερο σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών με αξιολόγηση "ΒΒ", ενώ η διακυβέρνηση είναι ισχυρότερη σε σχέση με τις χώρες της ίδιας αξιολόγησης.

Επίσης, υψηλότερο εκ των χωρών με την ίδια αξιολόγηση είναι και το κατά κεφαλήν εισόδημα, ενώ πάνω από τα δύο τρίτα του εξωτερικού χρέους της συνολικής οικονομίας κατέχονται από τους επίσημους πιστωτές και το ευρωσύστημα.

Επίσης, η Fitch αναμένει ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα επιταχυνθεί στο 2,3% το 2019 και στο 2,2% το 2020.

Παρά τα παραπάνω θετικά στοιχεία, η χώρα αντιμετωπίζει ακόμη με πολλές προκλήσεις, μία εκ των οποίων είναι και οι δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων και των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι δικαιώθηκαν στα δικαστήρια της χώρας.

Οι εκτιμήσεις για το δημοσιονομικό κόστος ποικίλλουν, καθώς εξαρτώνται από τις λεπτομέρειες της τελικής απόφασης.

Παράλληλα, αυτές οι αποφάσεις συμβάλλουν στην αβεβαιότητα, καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει έκτακτα μέτρα εάν δεν υπάρξει αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων.

Τα δύο σχέδια που έχουν προταθεί από το ΤΧΣ και την ΤτΕ είναι θετικά, αλλά ενέχουν σημαντικούς κινδύνους, ενώ και να εφαρμοστούν τα οφέλη τους δεν θα φανούν φέτος αλλά στο μεσοπρόθεσμο διάστημα.

Τα δύο αυτά μεγάλα μέτωπα συνεπάγονται ότι στην Ελλάδα υπάρχει κίνδυνος χρηματοπιστωτικής αστάθειας εάν η οικονομική προσαρμογή εκτροχιαστεί, ενώ δεν αποκλείεται ο κίνδυνος επιβολής αυστηρότερων ελέγχων κεφαλαίου.

Η δυναμική του χρέους

Στο πλαίσιο των δυναμικών προβολών χρέους, το δημόσιο χρέος μειώνεται στο 111% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2040, σύμφωνα με τη Fitch.

Γι' αυτό υποθέτει τη χρήση από το ταμειακό απόθεμα (2,4% του ΑΕΠ) την περίοδο 2019-2020 και καμία χρήση έπειτα.

Υποθέτει επίσης 300 εκατομμύρια ευρώ έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις το 2019-2023.

Τρία σοκ - ανάπτυξη, επιτόκια και δημοσιονομικό ισοζύγιο - θα είναι το πιο σοβαρό πλήγμα (συνδυασμός ανάπτυξης και δημοσιονομικού ισοζυγίου).

Οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης είναι χαμηλές για παρατεταμένη χρονική περίοδο, παρέχοντας ένα σημαντικό εμπόδιο έναντι των κινδύνων χρηματοδότησης, αναφέρει ο οίκος.

Citi: "Βλέπει" απότομη προσγείωση της ελληνικής οικονομίας

Για απότομη προσγείωση της ελληνικής οικονομίας κάνουν λόγο οι προβλέψεις της αμερικανικής τράπεζας, Citi.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που παραθέτει σε έκθεσή της η Citi, το ελληνικό ΑΕΠ θα μεγεθυνθεί κατά μόλις 1,4% το 2019 και κατά 1,5% το 2020 για να επιβραδύνει περαιτέρω στο 1,1% το 2023.

Παρά τα ευχολόγια της κυβέρνησης για ισχυρή ανάκαμψη, η Citi επισημαίνει πως αν και η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2% το 2018, το ΑΕΠ συνεχίζει να απέχει από τα προ κρίσης επίπεδα κατά 25%.

Οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας είναι από τους ειδικούς της αγοράς που παραμένουν απαισιόδοξοι για την Ελλάδα και δεν συμφωνούν με τις προβλέψεις για σημαντική αύξηση του ΑΕΠ υπό τις παρούσες συνθήκες.

Όσον αφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα, η Citi εκτιμά ότι ενώ το 2018 η κυβέρνηση πέτυχε πλεόνασμα ύψους 3,7%, τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ πιο δύσκολα. Σε αυτό το πλαίσιο, τοποθετεί το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 στο 3,2% και του 2020 στο 3,1%, που σημαίνει ότι θα είναι εκτός των δημοσιονομικών στόχων που έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση.

Για το μεγάλο πρόβλημα της χώρας που δεν είναι άλλο από την προσέλκυση επενδύσεων, η αμερικανική τράπεζα «βλέπει» αύξηση κατά 3,8% το 2019 μετά από δραματική πτώση της τάξης του 7,7% το 2018 και νέα επιβράδυνση το 2020 με αύξηση μόλις 2,7%.

Ακόμα, η Citi κάνει λόγο για οριακή ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 0,9% το 2018 και κατά 1,1% τα έτη 2019 και 2020.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR