Εκκλησία

"Τσουνάμι" εξελίξεων στο ουκρανικό-Τα προσκυνήματα, οι αντιδράσεις και η αντιπαράθεση

Μορφή καταιγίδας λαμβάνουν πλέον οι εξελίξεις με αφορμή το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα, ενώ σήμερα συνεδριάζει για δεύτερη ημέρα η ΔΙΣ της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Καταρχάς ο Μητροπολίτης Πειραιώς “έκοψε” από το ραδιόφωνο της Μητρόπολης τον Μητροπολίτη Γόρτυνος για όσα εκείνος είπε κατά του ιδίου και γενικά για το ουκρανικό επιβεβαιώνοντας τον διχασμό στους κόλπους της Ελλαδικής Εκκλησίας μετά την πρόσφατη απόφαση που πήρε (ή δεν πήρε) η Ιεραρχία. “Ἡ μόνη συνέπεια τῶν δεινῶν ὕβρεων τοῦ Σεβ. ἁγίου Γόρτυνος ἦτο ἡ ὑποχρέωσίς μου νά διακόψωμε ὡς Ἵδρυμα τήν πολυτίμητο συνεργασία του, μετά τοῦ Ραδιοφωνικοῦ Σταθμοῦ τῆς καθ΄ ἡμᾶς Ἱ. Μητροπόλεως «Πειραϊκή Ἐκκλησία 91,2 Fm» τήν ὁποίαν ἀναργύρως μᾶς προσέφερε.Ταυτοχρόνως διεκόπη καί ἡ ἐκπομπή τοῦ Πρωτοσυγκέλλου Αὐτοῦ, Ἀρχιμ. Ἰακώβου Κανάκη γιά τήν νεότητα, ἡ ὁποία ἦτο ἐξαίρετος” ανέφερε ο κ. Σεραφείμ.

Την ίδια στιγμή και ενώ το Πατριαρχείο Μόσχας έχει εκδώσει τρόπον τινά “ταξιδιωτική οδηγία” εις βάρος ελληνικών Μητροπόλεων που οι Δεσπότες τους αναγνώρισαν την νέα εκκλησία του Κιέβου, όπως πρώτο το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΜΑ αποκάλυψε, οι Ουκρανοί της νέας εκκλησίας στέλνουν Επισκόπους τους στην Ελλάδα για προσκυνήματα.

Από το γραφείο τύπου του OCU και τις τοπικές επισκοπές ανακοινώθηκε εβδομαδιαίο προσκύνημα σε ιερούς τόπους της κεντρικής Ελλάδας.

Επικεφαλής στο προσκύνημα θα είναι δύο Επίσκοποι, οι Simeon Shostasky και Alexander Drabinko, οι μόνοι δύο επίσκοποι που εγκατέλειψαν την κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία υπέρ της προσχώρησης στην OCU στην "Σύνοδο ενοποίησης" του περασμένου Δεκεμβρίου, δηλαδή οι μόνοι Επίσκοποι που κατά τους αναλυτές έχουν κανονικό χρίσμα.

«Αυτό θα είναι το πρώτο μεγάλο προσκύνημα στην Ελλάδα μετά την αναγνώριση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας από την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία», σημειώνει η ανακοίνωση.

Το ταξίδι είναι προγραμματισμένο για τις 9-15 Νοεμβρίου και θα περιλαμβάνει επισκέψεις στην Μονή Αγίας Τριάδας στην Αίγινα, για προσκύνημα στα λείψανα του Αγίου Νεκταρίου, το Μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ της Εύβοιας, και άλλα προσκυνήματα.

Κι ενώ συμβαίνουν αυτά, στις 31 Οκτωβρίου, εμπειρογνώμονες από τη Λευκορωσία, την Ουκρανία, τη Ρωσία, τη Γερμανία, τη Λετονία και τις Ηνωμένες Πολιτείες συγκεντρώθηκαν στο ξενοδοχείο President στο Μινσκ. Το θέμα της στρογγυλής τραπέζης ήταν "Η θεραπεία της διάσπασης στην κοινωνία και ο ρόλος της εκκλησίας στην υπέρβαση της κρίσης στην Ουκρανία",

Ο αρχιερέας Νικολάι Ντανιλέβιτς, αναπληρωτής επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, ανέφερε στην ομιλία του ότι κάτω από τον νέο πρόεδρο η θέση του UOC έχει γίνει λίγο πιο εύκολη, το κύμα της κατάσχεσης εκκλησιών έχει σχεδόν σταματήσει, υπάρχουν μόνο μεμονωμένες περιπτώσεις και η αστυνομία υποστηρίζει τώρα και προσπαθεί να προστατεύσει τις κοινότητες.Ο ίδιος πιστεύει πιστεύει ότι η UOC στην Ουκρανία βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο. "Το κράτος ουσιαστικά δεν ασχολείται με θρησκευτικά ζητήματα. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δημιουργήσει πολλά προβλήματα, ο νέος πρόεδρος το καταλαβαίνει αυτό και προσπαθεί να μην βλάψει. Αυτό είναι ένα σήμα που ενώνει τους ανθρώπους . Η κοινωνία χωρίζεται, υπάρχουν και μεγάλα προβλήματα στην Εκκλησία. Και είναι σημαντικό να δώσουμε στους ανθρώπους την ευκαιρία να ηρεμήσουν και να μην κάνουν δραστικά βήματα. Αυτή είναι η θέση μας”.

Σχετικά με την αναγνώριση της νέας δομής από την ελληνική Ιεραρχία ανέφερε: “Εάν οι ειδήσεις σχετικά με την αναγνώριση από την ελληνική εκκλησία έρχονταν υπό το καθεστώς Πόροσενκο, αυτό θα προκαλούσε αναταραχή στα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης. Και ως αποτέλεσμα, θα χάναμε αρκετές δωδεκάδες ενορίες. Και τώρα αυτές οι πληροφορίες έχουν περάσει ως συνηθισμένα νέα. Η κοινωνία έχει κουραστεί από την υπερβολή των εκκλησιαστικών προβλημάτων. Τις τελευταίες εβδομάδες, δεν είχαμε μια ενιαία μετάβαση των κοινοτήτων", δήλωσε ο Ντανιλέβιτς.

Ο εκπρόσωπος της UOC είπε ακόμη: "Η δυνατότητα της εκκλησίας μας στον τομέα της διατήρησης της ειρήνης είναι μεγάλη, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπήρξε η δυνατότητα εφαρμογής της. Έχουν χυθεί πάρα πολλή λάσπη στην εκκλησία μας · οι άνθρωποι προσπαθούν να μας περιθωριοποιήσουν και να μας δαιμονοποιήσουν. Αλλά αυτό δεν λειτουργεί, επειδή είμαστε η μεγαλύτερη εκκλησία. Κάθε Κυριακή, 2 έως 3 εκατομμύρια πιστοί έρχονται στους ναούς, περισσότεροι στις αργίες. Τώρα είναι καλύτερο να δουλέψουμε όχι σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά τοπικά. Κάθε ιερέας και μητρόπολη πρέπει να κάνουν κάτι στη θέση τους και να αποδείξουν την εξουσία τους με πράξεις. Για να συμφιλιώσουμε τους ανθρώπους, χρειαζόμαστε μια διαιτητική δύναμη που θα γινόταν σεβαστή και από τις δύο πλευρές. Οι προπαγανδιστές προσπαθούν να μας οδηγήσουν στο ανατολικό τμήμα και εκπλήσσονται όταν οι ιερείς μας υπηρετούν και κηρύττουν στην ουκρανική γλώσσα. Στην Ουκρανία, είναι απαραίτητο έτσι ώστε το κράτος να μην παρεμβαίνει στις υποθέσεις της Εκκλησίας, και η Εκκλησία να κάνει το έργο της. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να συμβάλουμε στη συμφιλίωση. "

Ο πατέρας Νικόλαος μιλώντας για την απόφαση της Ελληνικής Εκκλησίας να στηρίξει την νέα δομή και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο τόνισε: "Είναι κρίμα που επικράτησαν γεωπολιτικοί και πολιτικοί παράγοντες πάνω από την Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ελλάδα, η οποία υποβλήθηκε σε εξωτερική πίεση".

Ο κ. Valdemar Gerdt, μέλος του Bundestag (Γερμανία), παρουσίασε στη διάσκεψη την ιδέα μιας εναλλακτικής διακοινοβουλευτικής και διακρατικής επιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οποία θα υποστήριζε τις χριστιανικές συντηρητικές αξίες με βάση την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Petr Petrovsky, ερευνητής στο Ινστιτούτο Φιλοσοφίας της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Λευκορωσίας (Λευκορωσία), εξέφρασε την άποψη ότι ο σημερινός διαχωρισμός συνδέεται με τη διαίρεση σε συντηρητικά και ανανεωτικά κινήματα μέσα στην παγκόσμια Ορθοδοξία. Εκτός από ένα βαθύ σχίσμα της κοσμοθεωρίας, υπάρχει ένα πολιτικό σχίσμα.

Ο πάστορας Pavel Levushkan, Διευθυντής του Ινστιτούτου Διαθρησκευτικού Διαλόγου (Λετονία), τόνισε ότι τα προβλήματα της Ορθοδοξίας ισχύουν εξίσου για την Προτεσταντική κοινότητα. Οι προτεσταντικές σλαβικές εκκλησίες χωρίστηκαν σε σχέση με την αξιολόγηση της κατάστασης στην Ουκρανία σε «κόμμα πολέμου» και «κόμμα ειρήνης».

Ο Michael Morgulis, Πρόεδρος του Ιδρύματος Πνευματικής Διπλωματίας (ΗΠΑ), απευθύνθηκε στους συμμετέχοντες στη στρογγυλή τράπεζα και δήλωσε ότι μόνο η χριστιανική μετάνοια και αγάπη για τον πλησίον μπορεί να ηρεμήσει την δημόσια αντιπαράθεση στην Ουκρανία και να συμβιβάσει τις πλευρές που κατέχουν διαφορετικά μοντέλα του μέλλοντος για τη χώρα τους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ