Κόσμος

Αντισυστημικός "κυκλώνας" στην ΕΕ: Κυβέρνηση στην Ιταλία με παράλληλο νόμισμα σε πρώτο πλάνο - Αποκεφαλισμός Ραχόι στην Ισπανία

Προ του κινδύνου να σαρώσει ο αντισυστημικός κυκλώνας στην Ιταλία με ποσοστά ρεκόρ που αγγίζουν το 80%, επήλθε συμφωνία στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα βασικά υπουργεία σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Απομακρύνεται έτσι το σενάριο των άμεσων εκλογών.

Oι διαφοροποιήσεις στο ιταλικό κυβερνητικό σχήμα, αν παραμείνουν όπως έχουν, είναι πολύ μικρές με το σχέδιο για παράλληλο νόμισμα να παραμένει σε πρώτο πλάνο.

Το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Άμυνας αναμένεται να πάνε στα χέρια "σκληρών δεξιών" με τις απελάσεις μεταναστών να είναι σε πρώτο πλάνο.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης δείχνει να είναι εφικτή η τελική συμφωνία των Πέντε Αστέρων με την Λέγκα για την σύνθεση της κυβέρνησης.

Ανακοίνωση των επικεφαλής των δύο κομμάτων επιβεβαιώνει ότι θα προτείνουν και πάλι για πρωθυπουργό τον Κόντε, έναν καθηγητή νομικής χωρίς πολιτική εμπειρία.

Ο γραμματέας της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι και ο αρχηγός του Κινήματος Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο, που συναντήθηκαν σήμερα στη Ρώμη, αναμένεται να αναλάβουν υπουργικές θέσεις στη νέα κυβέρνηση.

Για το υπουργείο Οικονομικών ακούγεται το όνομα του καθηγητή οικονομικών Τζοβάνι Τρία.

Ο οικονομολόγος Πάολο Σαβόνα μπορεί να «μετακινηθεί» στο υπουργείο Εξωτερικών ή Ευρωπαϊκών υποθέσεων. Ενα ακόμη πολύ σημαντικό Υπουργείο που αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο.

Για το υπουργείο Εξωτερικών, αν δεν επιλεγεί ο Σαβόνα, θα μπορούσε να επικρατήσει ο Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι.

Θα πρέπει ακόμη να αποφασιστεί, τέλος, αν το ακροδεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας θα στηρίξει, τελικά, την νέα κυβερνητική πλειοψηφία, αναλαμβάνοντας, ενδεχομένως, το υπουργείο Άμυνας όπως ακούγεται.

Η συνάντηση του επικεφαλής της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι και του αρχηγού των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο συνεχίζεται, για τον καθορισμό των τελευταίων λεπτομερειών. Στην βουλή, όπου διεξάγεται η συνάντηση, έφτασε και ο πρώην εντολοδόχος πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, o οποίος σύμφωνα με τη Republica θα ορισθεί πρωθυπουργός.

Οι αναλυτές «βλέπουν» απόλυτη κυριαρχία των «αντισυστημικών» κομμάτων

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, το Κίνημα των 5 Αστέρων και η Λέγκα του Βορρά θα σαρώσουν στις επόμενες εκλογές. Αυτόν τον φόβο είδαν Βερολίνο και Βρυξέλλες και φαίνεται πως βάζουν "νερό στα κρασί" τους.

Όπως αναφέρει έρευνα του Ινστιτούτου Cattaneo, εάν τα δύο κόμματα συμφωνήσουν, θα σαρώσουν τις μονοεδρικές περιφέρειες της Ιταλίας, κάτι που θα τους δώσει ένα επιπλέον bonus της τάξεως του 15% που θα έκανε την Ιταλία να βαφτεί κυριολεκτικά στο πράσινο και στο κίτρινο, στα χρώματα δηλαδή του Κινήματος και της Λέγκα.

Βάσει της έρευνας αυτής και με εξαίρεση τα αστικά κέντρα του Μιλάνου και του Τορίνου, και εν μέρει των περιφερειών της Εμίλια, της Τοσκάνης και του Τρεντίνο – Άλτο Αντίτζε, ο «κιτρινο-πράσινος άξονας» του Κινήματος και της Λέγκα θα επικρατούσε σε όλη την υπόλοιπη ιταλική επικράτεια.

Και θα λάμβανε το 94% των μονοεδρικών περιφερειών για τη Βουλή (δηλαδή τις 219 από τις 232 έδρες) και το 90% των μονοεδρικών περιφερειών για τη Γερουσία (δηλαδή τις 104 από τις 116 έδρες).

​«Μια συμμαχία Κινήματος και Λέγκα θα έβγαινε ισχυρά ενισχυμένη από μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες»«Τα δύο κόμματα θα έβλεπαν τις έδρες τους να αυξάνονται σημαντικά, καθώς θα εκκινούσαν από μια κοινοβουλευτική βάση στήριξης του 35%. Αυτό σημαίνει ότι στη Βουλή θα είχαν την πλειοψηφία των δύο τρίτων με 425 έδρες επί συνόλου 630 εδρών, δηλαδή θα έλεγχαν το 69% τη Βουλής (από 55% που ελέγχουν σήμερα, 343 έδρες). Στη Γερουσία θα είχαν 209 γερουσιαστές, δηλαδή θα έλεγχαν το 68% της Γερουσίας (σήμερα έχουν 167 γερουσιαστές, δηλαδή το 54%). Μια συμμαχία Κινήματος και Λέγκα θα έβγαινε ισχυρά ενισχυμένη από μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες».

Αυτό είναι το συμπέρασμα, υποστηρίζει η έρευνα, επιβεβαιώνοντας σε αυτήν την περίπτωση τη μεγάλη πολιτική αλλαγή που συντελείται στην Ιταλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βράδυ του Σαββάτου και έχοντας ξεχάσει ανοιχτό το μικρόφωνό του, ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Μάσιμο Ντ' Αλέμα, ξεστόμισε μία φράση που συνοψίζει και αιτιολογεί τις ανησυχίες των παραδοσιακών ιταλικών κομμάτων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

«Αν πάμε σε εκλογές εξαιτίας του βέτο στον Σαβόνα, "τα αντισυστημικά κόμματα" θα πάρουν 80%».

Από το Grexit στο Italexit - Το σχέδιο για παράλληλο νόμισμα που έχιε ετοιμαστεί

Ο συνασπισμός της Λέγκας με την Κίνηση των Πέντε Αστέρων στην Ιταλία, σχεδίαζε να κυκλοφορήσει κρατικά γραμμάτια (IOU) βραχείας λήξεως, με τα οποία θα πληρώνει τους πιστωτές της (δημοσίους υπαλλήλους, συνταξιούχους, παρόχους δημοσίων υπηρεσιών και κατασκευαστές) αντί να τους καταβάλλει ευρώ , τα οποία στερείται.

Το «παράλληλο νόμισμα» θα είναι ισότιμο με το ευρώ αλλά η αξία του στην αγορά θα κυμαίνεται ανάλογα με την προσφορά και ζήτηση του. Με άλλα λόγια, το «παράλληλο νόμισμα» θα είναι ένα…νόμιμο Bitcoin.

Οι παραλήπτες του θα μπορούν να πληρώνουν τους φόρους των (ΦΠΑ, εισοδήματος, ακινήτων, κοινωνικές εισφορές) ως και κάθε άλλην οφειλή προς τις δημόσιες επιχειρήσεις στην ονομαστική αξία (1:1).

Η τυχόν περίσσεια «παραλλήλων ευρώ» θα διατίθεται από τους κομιστές ελευθέρως στην αγορά με έκπτωση της ονομαστικής των αξίας (discount on face value).

Οι ιδιώτες φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις θα αγοράζουν το «παράλληλο νόμισμα» σε χαμηλότερη τιμή της ονομαστικής και έτσι θα μειώνουν την φορολογική των επιβάρυνση ενώ το δημόσιο θα αποφεύγει τις καθυστερήσεις στις εισπράξεις και θα χρηματοδοτεί τις δημόσιες δαπάνες χωρίς αύξηση του εξωτερικού χρέους.

Το βασικό πλεονέκτημα του «παραλλήλου νομίσματος» συνίσταται στην αύξηση της εσωτερικής ρευστότητος και στην άνετη χρηματοδότηση της δημοσίας δαπάνης για τις επιδιώξεις της οικονομικής αναπτύξεως. Δοθέντος ότι ο εσωτερικός δανεισμός είναι πληθωριστικά ουδέτερος, το «παράλληλο νόμισμα» δεν θα αυξήσει τις τιμές ούτε το κόστος. Θα περιορίσει μόνο την ελκυστικότητα του δημοσίου τομέως από πλευράς απασχολήσεως.

Μειονέκτημα του «παραλλήλου νομίσματος» είναι η επανεμφάνιση του νόμου του Αριστοφάνους στην κωμωδία Βάτραχοι «το Κακό νόμισμα διώχνει το Καλό», γνωστού ως «νόμος του Γκρέσαμ».

Ενδεχομένως οι κάτοχοι να αποθησαυρίζουν τα πραγματικά ευρώ για τις «βροχερές ημέρες» και να χρησιμοποιούν περισσότερο το «παράλληλο νόμισμα».

Το ζήτημα θα κριθεί στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Εάν το ισοζύγιο παρουσιάζει πλεόνασμα, η πληθώρα των ευρώ θα υπερκαλύπτει την έκδοση των «παραλλήλων» και η έκπτωση των θα είναι μικρή.

Εάν όμως το ισοζύγιο είναι ελλειμματικό, τότε η έκπτωση θα μεγαλώνει. Απομένει να φανεί εάν η ΕΚΤ θα δέχεται τότε να καλύπτει ο λογαριασμός TARGET 2 το εμπορικό έλλειμμα.

Γενικώς , η ΕΚΤ (και η …προϊσταμένη Γερμανία) δύσκολα θα δεχθούν την απόκλιση της Ιταλίας από την ορθοδοξία του ευρώ αλλά οι Ιταλοί είναι… καθολικοί (!) και η χώρα των είναι τρίτη εις μέγεθος στην Ευρωζώνη. Το παράνομο Γιούρογκρουπ θα βρει τον δάσκαλο του.

Ισπανία: Καταρρέει η κυβέρνηση Ραχόι - Οι Βάσκοι εθνικιστές στηρίζουν την πρόταση μομφής

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ισπανία, με τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να φέρεται έτοιμος να παραιτηθεί, καθώς το Εθνικιστικό Κόμμα των Βάσκων θα στηρίξει, όπως όλα δείχνουν, την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, που έχουν υποβάλει οι Σοσιαλιστές.

«Πιστεύουμε ότι ανταποκρινόμαστε σε αυτό που ζητούν στη μεγάλη τους πλειονότητα οι Βάσκοι πολίτες (…) ψηφίζοντας "ναι στην πρόταση μομφής"» δήλωσε ο Αϊτόρ Εστεμπάν, εκπρόσωπος των πέντε βουλευτών του κόμματος των Βάσκων, κατά την ομιλία του στο Κοινοβούλιο.

Και μπορεί η ψηφοφορία να έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή, οι πληροφορίες ωστόσο για επικείμενη παραίτηση του συντηρητικού πρωθυπουργού, πριν καν διεξαχθεί η σχετική διαδικασία στο ισπανικό Κοινοβούλιο, πληθαίνουν ώρα με την ώρα.

Ο αρχηγός των Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεθ, χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία 176 ψήφων, προκειμένου να γίνει ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής φαίνεται να εξασφαλίζει 180.

Πιο αναλυτικά, ο Μαριάνο Ραχόι δεν μετέβη στο Κοινοβούλιο για την απογευματινή συνεδρίαση. Ισπανικά μέσα ενημέρωσης γράφουν, μάλιστα, ότι ο Ραχόι εξετάζει το ενδεχόμενο παραίτησής του πριν από την αυριανή ψηφοφορία. Κάτι τέτοιο θα άλλαζε ολόκληρο το σκηνικό, καθώς, εάν αύριο ψηφιστεί η πρόταση μομφής, αυτομάτως ο σοσιαλιστής ηγέτης Πέδρο Σάντσες γίνεται επικεφαλής της κυβέρνησης. Αν όμως πριν από την ψηφοφορία παραιτηθεί ο Ραχόι, η κυβέρνησή του παραμένει υπεύθυνη για τις τρέχουσες υποθέσεις και ο βασιλιάς Φελίππε ξεκινά τις διαβουλεύσεις με τα κόμματα, για να υποδείξει έναν νέο πρωθυπουργό ή να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Ο Ραχόι και ο Σάντσεθ αντάλλαξαν σκληρές επιθέσεις στην πρωινή συνεδρίαση, με τον πρωθυπουργό να κατηγορεί τον σοσιαλιστή ηγέτη ότι θέλει να γίνει πρόεδρος της κυβέρνησης "χάρη στην υποστήριξη εκείνων που θέλουν να καταστρέψουν τη χώρα", αναφερόμενος στους Καταλανούς εθνικιστές.

Ο Σαντσεθ απάντησε με μια φράση: «Κύριε πρόεδρε υπερασπίζομαι την ενότητα της Ισπανίας ως έθνος, αλλά λαμβάνω επίσης υπόψη ότι σε αυτή τη χώρα υπάρχουν και άλλα προβλήματα για τα οποία πρέπει να μιλήσουμε». Κάνοντας άνοιγμα προς τη νέα κυβέρνηση της Καταλονίας, ο Σάντσεθ δήλωσε έτοιμος να συναντηθεί το συντομότερο δυνατό, εάν αύριο γίνει ο νέος πρωθυπουργός της χώρας.

Το σενάριο της επόμενης μέρας της Ισπανίας αυτές τις ώρες είναι ακόμα ένας γρίφος. Σύμφωνα ωστόσο με τα περισσότερα ισπανικά ΜΜΕ, φαίνεται να φτάνει το τέλος εποχής του Μαριάνο Ραχόι, έπειτα από επτά χρόνια στην εξουσία.

Σε σχόλιό του για τις εξελίξεις στην Ισπανία, το πρακτορείο Reuters σημειώνει ότι πρόκειται για μία ακόμη πολιτική κρίση στον ευρωπαϊκό Νότο -δεύτερη συνεχή έπειτα από αυτή της Ιταλίας- που, όπως εκτιμά, δεν θα αφήσει αλώβητες τις διεθνείς αγορές.

Η γενική γραμματέας του Λαϊκού Κόμματος (PP), Μαρία Ντολόρες δε Κοσπεδάλ, δήλωσε πάντως: «Ο Μαριάνο Ραχόι δεν θα παραιτηθεί», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός θα είναι παρών στη Βουλή, κατά την αυριανή ψηφοφορία για την πρόταση μομφής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ