Οι χειρότερες τροφές που μπορεί να καταναλώσει άνθρωπος με διάρροια είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα ζαχαρούχα αλκοολούχα ποτά, τα όξινα τρόφιμα, τα τηγανητά τρόφιμα, τα πικάντικα τρόφιμα, κάποια φρούτα, οι ξηροί καρποί, τα λαχανικά και τα φασόλια. Τα χειρότερα ποτά που μπορεί να πιει κάποιος με διάρροια είναι το αλκοόλ, ο καφές και τα ενεργειακά ποτά. Όλα ερεθίζουν το στομάχι και επιδεινώνουν τη διάρροια, σύμφωνα με το wikihealth.gr.
Ποιες τροφές είναι οι χειρότερες για άτομα με διάρροια;
Γαλακτοκομικά προϊόντα
Τα περισσότερα γαλακτοκομικά θα πρέπει να αποφεύγονται από τα άτομα με διάρροια. Ακόμη και αν δεν υπάρχει δυσανεξία στη λακτόζη, ενδέχεται να υπάρξουν προβλήματα πέψης και αυτό διότι τα γαλακτοκομικά περιέχουν μια μορφή ζάχαρης που ονομάζεται λακτόζη, την οποία το σώμα αφομοιώνει με ένα ένζυμο που ονομάζεται λακτάση. Η διάρροια μειώνει τη λακτάση, μειώνοντας την ικανότητα αφομοίωσης της λακτόζης που υπάρχει στο γάλα και τα γαλακτοκομικά. Αυτή η δυσλειτουργία μπορεί να προκαλέσει αέρια, ναυτία, φούσκωμα και διάρροια.
Τα τρόφιμα που περιέχουν λακτόζη και πρέπει να αποφεύγονται είναι τα ακόλουθα:
- Γάλα (συμπεριλαμβανομένου του αγελαδινού και του κατσικίσιου γάλακτος)
- Τυρί (ειδικά μαλακά τυριά)
- Παγωτό και παγωμένο γιαούρτι
- Κρέμα και σαντιγί
- Κρέμα γάλακτος
- Βούτυρο
- Βουτυρόγαλα
- Γιαούρτι με πλήρες γάλα (το γιαούρτι χωρίς λιπαρά μπορεί να είναι ευεργετικό)
- Γάλα σε σκόνη
Σημειώνεται ότι η λακτόζη μπορεί να προστεθεί σε επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα αρτοσκευάσματα, τα δημητριακά πρωινού και τα σνακ και ως εκ τούτου, οι ετικέτες στη συσκευασία θα πρέπει να διαβάζονται προσεκτικά πριν την κατανάλωση του οποιουδήποτε προϊόντος.
Λιπαρά τρόφιμα
Η διάρροια καθιστά δύσκολη την πέψη των λιπαρών τροφίμων. Όταν τα λιπαρά τρόφιμα δεν απορροφούνται σωστά, μετακινούνται στο παχύ έντερο όπου διασπούνται σε λιπαρά οξέα. Η αυξημένη ποσότητα λιπαρών οξέων στο έντερο προκαλεί έκκριση υγρών από το παχύ έντερο και αυξάνει τις εντερικές συστολές, οδηγώντας σε διάρροια ή επιδείνωση της διάρροιας.
Τα λιπαρά τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται από άτομα με διάρροια είναι τα ακόλουθα:
- Τηγανητά τρόφιμα (όπως τα πατατάκια και οι τηγανιτές πατάτες)
- Λιπαρά κρέατα (όπως το χάμπουργκερ και το χοιρινό κρέας)
- Επεξεργασμένα κρέατα (όπως τα χοτ ντογκ, τα λουκάνικα, το μπέικον και το σαλάμι)
- Fast food (όπως τα μπέργκερ και οι πίτσες)
- Αρτοσκευάσματα
- Πέτσα κοτόπουλου
- Καρύδα και φοινικέλαιο
- Σάλτσες
Τα άτομα που αναρρώνουν από τη διάρροια, θα πρέπει να περιορίζονται στη κατανάλωση μικρών μερίδων κοτοπούλου χωρίς πέτσα ή άπαχα κομμάτια χοιρινού ή βοείου κρέατος. Επίσης, τα αυγά είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης που μπορεί να καταναλωθεί και οι μπανάνες, οι οποίες ευνοούν τη συνοχή των υδαρών κοπράνων.
Τρόφιμα χωρίς ζάχαρη
Κάποια τεχνητά γλυκαντικά έχουν καθαρτική δράση, ανάμεσά τους οι αλκοόλες ζάχαρης, όπως η σορβιτόλη, η ξυλιτόλη, η λακτιτόλη, η ερυθριτόλημαννιτόλη και η μαλτιτόλη. Τα τεχνητά γλυκαντικά, μπορούν επίσης να αυξήσουν τα αέρια και το φούσκωμα.
Τα άτομα που αναρρώνουν από διάρροια θα πρέπει να αποφεύγουν:
- Αναψυκτικά διαίτης
- Ποτά χωρίς ζάχαρη (όπως τα ενεργειακά ποτά)
- Καραμέλες χωρίς ζάχαρη
- Γλυκαντικά για τον καφέ
Επιλέξτε νερό ή τσάι χωρίς ζάχαρη.
Τρόφιμα που παράγουν αέρια
Κάποια φρούτα, λαχανικά και όσπρια προκαλούν αέρια. Τα αέρια εμφανίζονται συνήθως μαζί με τη διάρροια, ειδικά σε άτομα με πεπτικές παθήσεις.
Μέχρι να υποχωρήσει η διάρροια θα πρέπει να αποφεύγονται τρόφιμα όπως:
- Φασόλια
- Μαύρα φασόλια
- Μαυρομάτικα μπιζέλια
- Ρεβύθια
- Σόγια
- Σπαράγγι
- Μπρόκολο
- Λάχανο
- Κουνουπίδι
- Λαχανάκια Βρυξελλών
- Κρεμμύδια
- Ροδάκινα
- Αχλάδια
- Δαμάσκηνα
- Βερίκοκα
- Μάγκο
- Αποξηραμένα φρούτα
Εναλλακτικές επιλογές είναι οι ακόλουθες:
- Σπανάκι
- Φασολάκια
- Κολοκύθι
- Φράουλες
- Πεπόνι
- Ανανάς
Οι φακές προκαλούν λιγότερα αέρια από τα φασόλια και μπορούν να καταναλωθούν με μέτρο από άτομα με διάρροια. Άλλα τρόφιμα που δεν προκαλούν αέρια είναι τα αμυλούχα λαχανικά, τα φυλλώδη λαχανικά, τα κολοκυθάκια, οι πιπεριές, τα ακτινίδια και τα μούρα.
Όξινα ή πικάντικα τρόφιμα
Τα όξινα και τα πικάντικα τρόφιμα ερεθίζουν την επένδυση του στομάχου και τα έντερα. Όταν προκληθεί ερεθισμός, οι εντερικές συσπάσεις αυξάνονται με σκοπό την απομάκρυνση των ουσιών που θεωρούνται προβληματικές από το σώμα. Ως αποτέλεσμα του ερεθισμού και των έντονων εντερικών συστάσεων έρχεται η διάρροια.
Τα όξινα ή πικάντικα τρόφιμα που πρέπει να αποφέυγονται από άτομα με διάρροια είναι τα ακόλουθα:
- Σάλτσα ντομάτας
- Χυμός ντομάτας
- Εσπεριδοειδή
- Ανανάς
- Σκόρδο
- Κρεμμύδια
- Τσίλι και κάρυ
- Καυτερές σάλτσες
- Μουστάρδα
Οι άνθρωποι που τους αρέσουν τα πικάντικα φαγητά και οι έντονες γεύσης, μπορούν να καταναλώσουν με μέτρο τζίντζερ και κανέλα.
Καφεΐνη
Η καφεΐνη έχει διεγερτική επίδραση. Αυξάνει τις συσπάσεις του εντέρου, λειτουργώντας ως καθαρτικό, επιδεινώνοντας τη διάρροια. Επίσης, έχει διουρητική δράση και συμβάλλει στην αφυδάτωση.
Μέχρι τη βελτίωση της διάρροια, θα πρέπει να αποφεύγονται τα ακόλουθα:
- Μαύρο τσάι
- Σοκολάτα
- Καφές
- Ενεργειακά ποτά
- Τσάι Oolong
- Πορτοκαλί τσάι pekoe
Αλκοόλ
Το αλκοόλ ερεθίζει την επένδυση του εντέρου και την επένδυση του στομάχου, αυξάνοντας την κινητικότητα του εντέρου. Το αλκοόλ, γενικότερα, θα πρέπει να αποφεύγεται από άτομα με διάρροια.
Αλκοολούχα ποτά που πρέπει να αποφεύγονται είναι τα ακόλουθα:
- Μπύρα
- Κρασί
- Οινοπνευματώδη ποτά
Ανθρακούχα ποτά
Κατά γενικό κανόνα, τα ανθρακούχα ποτά πρέπει να αποφεύγονται όταν υπάρχει διάρροια. Τα εν λόγω ποτά περιέχουν διοξείδιο του άνθρακα (αέριο), το οποίο προκαλεί φούσκωμα και αέρια. Σύμφωνα με έρευνες, το διοξείδιο του άνθρακα διαλύεται στο στομάχι, όπου και απελευθερώνεται το αέριό του, προκαλώντας ρέψιμο.
Αν και η σχέση διοξειδίου του άνθρακα και διάρροιας είναι λιγότερο σαφής, τα ανθρακούχα ποτά περιέχουν ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά, τα οποία, όπως είπαμε πιο πάνω, επιδεινώνουν τη διάρροια και ως εκ τούτου, τα ανθρακούχα ποτά πρέπει να αποφεύγονται από άτομα με διάρροια.
Εναλλακτικά μπορούν να καταναλωθούν ροφήματα όπως:
- Τσάι από βότανα χωρίς καφεΐνη
- Ενυδατικά ποτά
- Νερό
Τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε FODMAP
Τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε FODMAP, πρέπει να αποφεύγονται από άτομα με διάρροια και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Τα FODMAP είναι τύποι υδατανθράκων που μπορούν να προκαλέσουν πεπτικές διαταραχές.
Τρόφιμα πλούσια σε FODMAP είναι τα ακόλουθα:
- Σκόρδο, κρεμμύδια και όσπρια
- Μήλα, μάνγκο, ροδάκινα και κεράσια
- Τα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα
- Μέλι, σιρόπι καλαμποκιού πλούσιο σε φρουκτόζη
- Αμύγδαλα, κάσιους, φουντούκια και φιστίκια
- Σιτάρι, σίκαλη και κριθάρι
Επιλέξτε τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP, όπως:
- Αυγά και κρέας
- Γάλα αμυγδάλου
- Ρύζι, βρώμη και κινόα
- Πατάτες, αγγούρια, κολοκυθάκια
- Σταφύλια, φράουλες, βατόμουρα