Μπορείτε επίσης να αγοράσετε βιταμίνη Κ ως συμπλήρωμα διατροφής. Αλλά εάν δεν έχετε διαγνωσμένη ανεπάρκεια βιταμίνης Κ, είναι καλύτερο να λαμβάνετε το Κ σας από τα τρόφιμα.
“Αν ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή, λογικά καλύπτετε τις ανάγκες σας σε βιταμίνη Κ”, λέει η διαιτολόγος Julia Zumpano. “Είναι καλό να γνωρίζουμε ποιες τροφές είναι πλούσιες σε αυτή την απαραίτητη βιταμίνη που κάνει τόσα πολλά για το σώμα μας σε περίπτωση που η διατροφή σας είναι ανεπαρκής, ώστε να μπορείτε να κάνετε όποιες προσαρμογές χρειάζονται”.
Τι είναι η βιταμίνη Κ
Η βιταμίνη Κ είναι μια λιποδιαλυτή (δηλαδή διαλύεται στο λίπος) βιταμίνη που βοηθά το σώμα να αναπτυχθεί και να λειτουργήσει σωστά. Υπάρχουν δύο τύποι βιταμίνης Κ, που προέρχονται από διαφορετικές πηγές:
- Βιταμίνη Κ1 (φυλλοκινόνη): Βρίσκεται κυρίως σε φυτικές τροφές, ειδικά σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το λάχανο.
- Βιταμίνη Κ2 (μενακινόνη): Βρίσκεται σε ορισμένες ζωικές τροφές και προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση. Τα βακτήρια του εντέρου παράγουν επίσης αυτόν τον τύπο.
Τι κάνει η βιταμίνη Κ
Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι αυτό που κάνει η βιταμίνη Κ για το σώμα δεν περιορίζεται στην υγεία οστών και αίματος. Συμβάλλει στην ανακούφιση της πρωινής ναυτίας και στην προστασία της γνωστικής (νοητικής) ικανότητας. Η βιταμίνη Κ μπορεί ακόμη και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και θανάτου. Και πρόσφατα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια μορφή βιταμίνης Κ δρα ως αντιοξειδωτικό που θα μπορούσε να είναι βασικό για την πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ και άλλων καταστάσεων.
1. Βοηθά στην πήξη του αίματος
Μία από τις πιο σημαντικές δουλειές της βιταμίνης Κ είναι να παράγει 4 από τις 13 πρωτεΐνες που απαιτούνται για την πήξη του αίματος. Οι θρόμβοι αίματος εμποδίζουν τα τραύματα ή τις πληγές σας από την αιμορραγία, ώστε να μπορούν να επουλωθούν. Άλλωστε το «K» προέρχεται από τη δανική και γερμανική λέξη koagulation που σημαίνει πήξη ή θρόμβωση.
Αυτό είναι και το πιο μεγάλο όφελος της βιταμίνης Κ. Αλλά σημαίνει επίσης ότι πρέπει να είστε προσεκτικοί. Τα άτομα που λαμβάνουν φάρμακα για την αραίωση του αίματος πρέπει να μην λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης Κ ούτε να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Κ χωρίς να μιλήσουν πρώτα με τον γιατρό τους. Η βιταμίνη Κ μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των αντιπηκτικών φαρμάκων.
“Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι θέμα διατήρησης σταθερών επιπέδων βιταμινών και φαρμάκων. Μια ξαφνική αλλαγή μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνη αιμορραγία ή θρόμβους αίματος”.
2. Δυναμώνει τα οστά
Η βιταμίνη Κ ενισχύει τα οστά βοηθώντας στην παραγωγή οστεοκαλσίνης. Αλλά το αν μπορεί να θεραπεύσει ή να αποτρέψει προβλήματα των οστών, μένει να αποδειχτεί.
Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η υψηλότερη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης Κ μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων των οστών και χαμηλής οστικής πυκνότητας (οστεοπενία).
“Πολλοί άλλοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την υγεία των οστών, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης ασβεστίου και βιταμίνης D”, επισημαίνει ο Zumpano. “Χρειαζόμαστε πιο αυστηρές μελέτες για να καθορίσουμε τη συσχέτιση αυτή προτού μπορέσουμε να προτείνουμε με σιγουριά την λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Κ”.
Ποιες τροφές έχουν βιταμίνη Κ
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Κ είναι κυρίως πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως:
- σπανάκι
- λάχανο
- μπρόκολο
- μαρούλι
Άλλα τρόφιμα με βιταμίνη Κ περιλαμβάνουν:
- φρούτα (βατόμουρα και σύκα είναι καλές πηγές)
- ελιές
- σογιέλαιο
- λάδι canola
Βρίσκεται επίσης σε μικρότερες ποσότητες σε:
- κρέας
- αυγά και
- γαλακτοκομικά προϊόντα (τυρί, γιαούρτι, βούτυρο)
“Όσοι ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή είναι τυχεροί όσον αφορά τη βιταμίνη Κ”, σημειώνει ο Zumpano. “Μπορείτε σίγουρα να τη βρείτε σε άλλα τρόφιμα, αλλά ένα πιάτο με φυλλώδη χόρτα είναι η καλύτερη πηγή αυτής της βιταμίνης”.
Η καλύτερη στιγμή για να πάρετε βιταμίνη Κ είναι αφότου έχετε φάει τροφές που περιέχουν λίπος. Αυτό σας βοηθά να μεγιστοποιήσετε την απορρόφησή της, διότι είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη.