Η αιμοσφαιρίνη είναι μια πρωτεΐνη στα ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρει οξυγόνο από τους πνεύμονες στο υπόλοιπο σώμα και αποβάλλει το διοξείδιο του άνθρακα στους πνεύμονες. Το σώμα είναι σε θέση να παράγει αιμοσφαιρίνη μέσω του σιδήρου, ενός φυσικού ορυκτού που βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια, σύμφωνα με το wikihealth.gr.
Η χαμηλή αιμοσφαιρίνη μπορεί να βλάψει το σώμα και να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προβλημάτων. Όταν η αιτία της χαμηλής αιμοσφαιρίνης είναι τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου, η κατάσταση ονομάζεται σιδηροπενική αναιμία.
Ποιοι παράγοντες προκαλούν χαμηλή αιμοσφαιρίνη;
Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους ένας άνθρωπος έχει χαμηλή αιμοσφαιρίνη, όπως:
-Διατροφή χαμηλή σε σίδηρο: Ο οργανισμός εξασφαλίζει σίδηρο μέσω των τροφίμων, ωστόσο, το σώμα δεν αφομοιώνει όλο τον σίδηρο που καταναλώνεται. Ως εκ τούτου, μια διατροφή χαμηλή σε σίδηρο μπορεί να οδηγήσει σε σιδηροπενική αναιμία.
-Γαστρεντερική χειρουργική επέμβαση: Μια πρόσφατη γαστρεντερική χειρουργική επέμβαση μπορεί να προκαλέσει δυσκολία απορρόφησης σιδήρου στο σώμα.
-Βαριά εμμηνορροϊκή αιμορραγία
-Αιμορραγία στον γαστρεντερικό σωλήνα: Συνεχής αιμορραγία στον γαστρεντερικό σωλήνα από καρκίνο του παχέος εντέρου ή έλκος.
-Αιμοδοσία
-Σημαντικές αλλαγές στο σώμα: Αλλαγές στο σώμα, όπως η εγκυμοσύνη
Ποια συμπτώματα προκαλεί η χαμηλή αιμοσφαιρίνη;
Τα συμπτώματα της χαμηλής αιμοσφαιρίνης περιλαμβάνουν:
-Πόνους στο σώμα
-Εύθραυστα νύχια
-Πόνο στο στήθος
-Αίσθημα ζάλης ή λιποθυμίας
-Αίσθημα αδυναμίας
-Κρύα χέρια και πόδια
-Γρήγορο καρδιακό παλμό
-Πρήξιμο ή πληγή στη γλώσσα
-Πονοκέφαλο
-Ευερεθιστικότητα
-Χλωμό δέρμα
-Δυσκολία στην αναπνοή
-Πρόβλημα συγκέντρωσης
-Δυσκολία στον ύπνο
Πώς θεραπεύεται η χαμηλή αιμοσφαιρίνη;
Τα συμπτώματα της χαμηλής αιμοσφαιρίνης είναι παρόμοια με τα συμπτώματα που προκαλούνται από πολλά άλλα ιατρικά προβλήματα. Για τον λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό να επισκεφτείτε τον γιατρό σας αν παρουσιάσετε κάποιο από τα πιο πάνω και δεν μπορείτε να προσδιορίσετε την αιτία. (Σημάδια που φανερώνουν αν πάσχετε από αναιμία)
Για να βοηθήσει στη διάγνωση και στη συνέχεια στη θεραπεία της σιδηροπενικής αναιμίας, ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μια πλήρη εξέταση αίματος (CBC), η οποία μετρά τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης. Ακολούθως, είναι πολύ πιθανόν να πραγματοποιήσει και φυσική εξέταση μαζί με άλλες διαγνωστικές εξετάσεις.
Η θεραπεία της χαμηλής αιμοσφαιρίνης θα εξαρτηθεί από την ηλικία, τη σοβαρότητα της χαμηλής αιμοσφαιρίνης και την αιτία. Οι διαθέσιμες θεραπείες της αναιμίας λόγω έλλειψης σιδήρου, περιλαμβάνουν:
-Συμπληρώματα σιδήρου: Πρόκειται για την πιο κοινή θεραπεία για την έλλειψη σιδήρου.
-Θεραπεία σιδήρου μέσω αιμοφόρου αγγείου: Θεραπεία που χρησιμοποιείται για τη σοβαρή σιδηροπενική αναιμία, όπως και για χρόνιες παθήσεις, όπως η κοιλιοκάκη και η νεφρική νόσος.
-Μεταγγίσεις ερυθρών αιμοσφαιρίων: Αυξάνουν τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και του σιδήρου στο αίμα.
-Χειρουργική επέμβαση που σταματά την αιμορραγία που οδηγεί σε σιδηροπενική αναιμία: Εκτέλεση διαδικασιών, όπως η ανώτερη ενδοσκόπηση (EGD) ή η κολονοσκόπηση, για τον εντοπισμό της αιτίας της αιμορραγίας.
Παράλληλα ο γιατρός θα προτείνει την προσθήκη περισσοτέρων τροφίμων που είναι πλούσια σε σίδηρο, όπως:
-Φασόλια και όσπρια
-Ψάρι
-Φυλλώδη πράσινα λαχανικά
-Κρέας
-Πουλερικά, όπως κοτόπουλο και γαλοπούλα
-Τόφου
Τονίζεται παράλληλα ότι η κατανάλωση περισσότερων τροφών που είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, όπως τα εσπεριδοειδή, μπορούν να βελτιώσουν την απορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό. (Σίδηρος: Γιατί είναι σημαντικός; Πότε χρειάζονται συμπληρώματα;)