Υγεία
Ενημερώθηκε στις:

Γιατί οι εμβολιασμένοι κολλάνε κορονοϊό; Γιατί κινδυνεύουν να έχουν παρατεταμένα συμπτώματα

Η δρ Σελίν Γκάουντερ μιλώντας στους New York Times προσπαθεί να εξηγήσει για ποιο λόγο μολύνονται με κοροναϊό ακόμα και όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Σύμφωνα με το medlabgr, η Γκάουντερ, λοιμωξιολόγος στο νοσοκομείο Μπέλβιου της Νέας Υόρκης, συνοψίζει την κατάσταση με τον εμβολιασμό κατά του κοροναϊού ως εξής: «Το μήνυμα παραμένει σαφές: Αν έχεις εμβολιασθεί, προστατεύεσαι και δεν θα καταλήξεις στο νοσοκομείο με βαριά συμπτώματα ή κίνδυνο θανάτου».

Είναι γνωστό εξάλλου ότι όσοι εμβολιασμένοι μολυνθούν θα εμφανίσουν ήπια συμπτώματα ή θα είναι εντελώς ασυμπτωματικοί. Ωστόσο, το βασικότερο πρόβλημα είναι ότι οι εμβολιασμένοι που μολύνονται μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί, εν τούτοις μπορούν να μεταδώσουν τον ιό και σε άλλους.

Πλέον οι ειδικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο επαναφοράς της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους τόσο για τους εμβολιασμένους όσο και για τους ανεμβολίαστους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο δρ Ερικ Ρούμπιν, αρχισυντάκτης της επιθεώρησης New England Journal of Medicine,  αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τα εμβόλια μας προστατεύουν, όπως μια ομπρέλα ώστε να μείνουμε στεγνοί από τη βροχή. Αν, όμως, βρεθούμε εν μέσω τυφώνα, είναι βέβαιο ότι θα βραχούμε. Αυτή ακριβώς την κατάσταση δημιούργησε η μετάλλαξη “Δέλτα” και σίγουρα, καθώς παραμένουν παρά πολλοί ανεμβολίαστοι, η διασπορά της θα είναι μεγάλη. Όλοι, λοιπόν, θα βρεθούμε σε τυφώνα».

Μακρά Covid για πλήρως εμβολιασμένους;

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι ναι μεν ο κοροναϊός που πλήττει τους εμβολιασμένους θα έχει ήπια συμπτώματα, ωστόσο ανησυχούν μήπως όσοι εμβολιασμένοι μολυνθούν παρουσιάσουν «μακρά Covid», ένα μυστηριώδες σύνολο συμπτωμάτων που ενδέχεται να ταλαιπωρεί τον άρρωστο επί μήνες.

Τα στοιχεία για τη μετάλλαξη «Δέλτα» δείχνουν πως ο ιός μεταδίδεται μέσω της αναπνοής σε κλειστούς κυρίως χώρους αλλά όσοι μολύνονται από αυτή τη μετάλλαξη μεταφέρουν χίλιες φορές μεγαλύτερο ιικό φορτίο συγκριτικά με εκείνο που προκαλούν άλλες μεταλλάξεις.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως μπορούν μεταδώσουν τον ιό σε περισσότερα άτομα του περιβάλλοντός τους και παραμένουν μεταδοτικοί για περισσότερο χρονικό διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τι εξαρτάται η μόλυνση ενός εμβολιασμένου

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το κατά πόσο θα προσβληθεί από τον ιό ένας πλήρως εμβολιασμένος εξαρτάται από το πόσα αντισώματα πυροδότησε το εμβόλιο, πόσο ισχυρά είναι αυτά έναντι της μετάλλαξης και αν τα επίπεδά τους στο αίμα μειώθηκαν μετά τον εμβολιασμό.

Ωστόσο, οι ανοσολογικές άμυνες τους οργανισμού μας, που έχουν ενισχυθεί με τα εμβόλια, πρέπει να αναγνωρίζουν τον ιό μόλις εισβάλλει στον οργανισμό και να τον καταστρέφουν προτού προκαλέσει σημαντικές βλάβες. «Αυτό εξηγεί γιατί οι εμβολιασμένοι, παρότι προσβάλλονται, δεν νοσούν βαριά», επισημαίνει ο λοιμωξιολόγος του πανεπιστημίου Ροκφέλερ της Νέας Υόρκης, δρ Μάικλ Νούζενσβιγκ και συνεχίζει: «Η κατάσταση είναι αναπότρεπτη, εκτός αν χορηγούνται διαρκώς ενισχυτικές εμβολιαστικές δόσεις».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ