Υγεία

Άνοια: Διπλάσιος ο κίνδυνος αν έχετε πρόβλημα με το στομάχι

Εκτός από την αναζήτηση τέτοιων σημαδιών, υπάρχουν αρκετοί ακόμα παράγοντες που συμβάλουν στην αύξηση του κινδύνου για άνοια. Τέτοιοι είναι η διατροφή, η σωματική δραστηριότητα, η ψυχική υγεία και οι συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ.

Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι -σύμφωνα με έρευνες- ορισμένα προβλήματα στο στομάχι συνδέονται επίσης με αυξημένο κίνδυνο άνοιας. Και το να γνωρίζετε ότι έχετε προδιάθεση για άνοια μπορεί να σας βοηθήσει να προσαρμόσετε τον τρόπο ζωής σας και να προγραμματίσετε εγκαίρως τυχόν αλλαγές με την συμβουλή του γιατρού σας.

Η Φλεγμονώδης Νόσος του Εντέρου (ΦΝΕ) διπλασιάζει τον κίνδυνο για άνοια

Μια μελέτη του 2020, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Gut, έδειξε ότι η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου διπλασιάζει τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας. Η ΦΝΕ περιλαμβάνει τις κοινές παθήσεις ελκώδης κολίτιδα και νόσος του Crohn.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, το 5,5 % των συμμετεχόντων με ΦΝΕ ανέπτυξαν άνοια, σε σύγκριση με το 1,5 % των συμμετεχόντων χωρίς ΦΝΕ. Ωστόσο, μετά την καταγραφή άλλων πιθανών σημαντικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας και άλλων υποκείμενων νοσημάτων, τα άτομα με ΦΝΕ είχαν 2,54 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια από εκείνα χωρίς την πάθηση.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρχει στενή σχέση μεταξύ της ΦΝΕ και της νευρογνωστικής παρακμής«, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, δρ. Bing Zhang.

Η άνοια διαγνώστηκε επτά χρόνια νωρίτερα σε άτομα με Φλεγμονώδη Νόσο του Εντέρου

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα άτομα με ΦΝΕ διαγνώστηκαν περίπου επτά χρόνια νωρίτερα από εκείνα χωρίς την πάθηση. Σύμφωνα με την έρευνα, τα άτομα με ΦΝΕ διαγνώστηκαν με άνοια στην ηλικία των 76 ετών κατά μέσο όρο. Αντιστοίχως τα άτομα χωρίς ΦΝΕ διαγνώστηκαν με άνοια σε ηλικία 83 ετών κατά μέσο όρο.

Επιπλέον, τα άτομα με ΦΝΕ είχαν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ (την πιο κοινή μορφή άνοιας) από εκείνα χωρίς ΦΝΕ, επεσήμαναν οι ερευνητές.

Ο κίνδυνος για άνοια φάνηκε επίσης υψηλότερος στα άτομα που είχαν ΦΝΕ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα«Ο κίνδυνος για άνοια επιταχύνεται με την πάροδο του χρόνου, σε συγχρονισμό με το πότε έγινε η διάγνωση της ΦΝΕ», δήλωσε ο δρ. Hohui E. Wang, που συμμετείχε στην έρευνα.

Η σύνδεση εγκεφάλου-εντέρου θα μπορούσε να βρίσκεται στη ρίζα του προβλήματος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολλές μελέτες έχουν επιδιώξει να κατανοήσουν τη σύνδεση μεταξύ του εντέρου και του κεντρικού νευρικού συστήματος, η οποία οφείλεται στο εντερικό νευρικό σύστημα (ΕΝΣ). Συχνά οι επιστήμονες αναφέρονται στο ΕΝΣ ως “ο δεύτερος εγκέφαλος” του ανθρώπου.

Το ΕΝΣ είναι δύο λεπτά στρώματα με περισσότερα από 100 εκατομμύρια νευρικά κύτταρα, τα οποία επικαλύπτουν τον γαστρεντερικό σωλήνα. Είναι ο λόγος για τον οποίο αισθανόμαστε συμπτώματα στο στομάχι, όταν είμαστε νευρικοί ή στρεσαρισμένοι.

Το ΕΝΣ μπορεί να προκαλέσει συναισθηματικές μετατοπίσεις σε άτομα με νόσο ευερέθιστου εντέρου και άλλα προβλήματα στο στομάχι, και ίσως αντίστροφα«Για δεκαετίες, ερευνητές και γιατροί πίστευαν ότι το άγχος και η κατάθλιψη συνέβαλαν σε αυτά τα προβλήματα στο στομάχι. Αλλά οι έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να συμβαίνει και το αντίστροφο», λέει ο δρ. Jay Pasricha, διευθυντής του Κέντρου Νευρογαστρεντερολογίας στο Johns Hopkins. Αυτό σημαίνει ότι το έντερο μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο.

Ο δρ. Wang σημείωσε ότι το άγχος και η κατάθλιψη είναι διαδεδομένες ψυχικές ασθένειες στο περίπου 20-30 % των ασθενών με Φλεγμονώδη Νόσο του Εντέρου«Αν και η ακριβής αιτία της ΦΝΕ δεν είναι σαφής, πιστεύεται ότι αναπτύσσεται από μια εξασθενημένη ανοσολογική απόκριση σε αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου», γράφουν οι ερευνητές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εάν έχετε Φλεγμονώδη Νόσο του Εντέρου, προσέξτε για πρώιμα σημάδια άνοιας

Εάν ανησυχείτε για τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, φροντίστε να προσέξετε τα πρώτα σημάδια της νόσου. Μερικά από αυτά είναι:

  • απώλεια μνήμης
  • δεν ξέρετε πού έχετε αφήσει διάφορα αντικείμενα
  • δυσκολία προγραμματισμού υποχρεώσεων
  • δυσκολία επίλυσης καθημερινών προβλημάτων
  • δυσκολία ολοκλήρωσης καθημερινών εργασιών και
  • αλλαγές στη διάθεση ή την προσωπικότητα

Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, ειδικά εάν έχετε ΦΝΕ, είναι σώφρον να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ