Μια ομάδα ακτιβιστών κάλεσε τους ανθρωπολόγους και τους αρχαιολόγους να σταματήσουν να ταξινομούν τους σκελετούς ως "αρσενικούς" ή "θηλυκούς" επειδή δεν μπορούν να γνωρίζουν πώς αυτά τα άτομα αναγνώριζαν τον εαυτό τους κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
Τη στιγμή που κάποιος ανακαλύπτει ανθρώπινα λείψανα, προσπαθεί να μάθει όσο το δυνατόν περισσότερα για τη ζωή αυτού του ατόμου. Αυτό αφορά, για παράδειγμα, την ηλικία, τη φυλή, τον τρόπο με τον οποίο πέθανε το άτομο και το φύλο.
Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι με αυτόν τον τρόπο εργασίας και, σύμφωνα με την ομάδα δράσης Trans Doe Task Force, είναι απαραίτητο να επανεξεταστεί εάν είναι επιθυμητό να εκχωρηθεί το φύλο σε έναν σκελετό. Όχι επειδή δεν θα μπορούσε κανείς να το κάνει με ακρίβεια –επειδή μπορεί εύκολα να καταλάβει αν είναι άνδρας ή γυναίκα με βάση το μέγεθος των οστών– αλλά επειδή δεν ξέρει πώς θεωρούσε τον εαυτό του αυτό το άτομο.
«Μια μέρα οι αρχαιολόγοι θα μπορούσαν να βρουν τα οστά σου και να σου χαρίσουν το ίδιο φύλο που γεννήθηκες», είπε η Emma Palladino, μία από τις ακτιβίστριες. «Έτσι, ανεξάρτητα από τη μετάβασή σας σε διαφορετικό φύλο, δεν θα μπορούσατε να ξεφύγετε από το φύλο γέννησής σας». Γι' αυτό λέει ότι η ανάθεση φύλου στους σκελετούς είναι ''βλακεία'' .
«Προτείνουμε έναν επεκτατικό ως προς το φύλο τρόπο εργασίας, προσπαθώντας να εντοπίσουμε ανθρώπους με βάση πράγματα που μπορούν να προσδιοριστούν αντικειμενικά», συνεχίζει ο Palladino. «Μπορεί κανείς να σκεφτεί τα ρούχα που φορούσε κάποιος». Επιπλέον, η ομάδα θέλει επίσης να διατηρεί μια βάση δεδομένων με άτομα που ήταν δυνητικά τρανς. Άλλωστε, σήμερα δεν είναι ακόμη δυνατό να ταξινομηθούν οι άνθρωποι με αυτόν τον τρόπο, αλλά πρέπει να γίνει επιλογή μεταξύ «άνδρας» και «γυναίκας».
Κριτική
Η Ελίζαμπεθ Βάις, καθηγήτρια αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαν Χοσέ, λέει ότι είναι ένας «ιδεολογικά υποκινούμενος ισχυρισμός» που δεν βασίζεται στην επιστήμη. Σύμφωνα με την Βάις, το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι ταυτίζονται ως τρανς δείχνει ότι πρόκειται για κοινωνιολογικό φαινόμενο και όχι για βιολογικό φαινόμενο. «Η αναδρομική δήλωση ότι οι άνθρωποι δεν ταυτίστηκαν ως άνδρες ή γυναίκες αναιρεί αυτό το προφανές εύρημα» , καταλήγει.