Ιστορική απόφαση από την UNESCO, στο πολύχρονο ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην πατρίδα τους. Η Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO προέβη σε έκδοση Απόφασης και όχι μόνο Σύστασης, σχετικά με το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Μία διεκδίκηση της χώρας μας, που ξεκίνησε το 1984, δείχνει να παίρνει νέα τροπή.
Με την Απόφαση (22.COM 17), η οποία υιοθετήθηκε ομόφωνα στην 22η Σύνοδο της Επιτροπής τον περασμένο Σεπτέμβριο, αναγνωρίζεται το δίκαιο αίτημα της χώρας μας και για πρώτη φορά καλείται η Βρετανία να προσέλθει σε διάλογο με την χώρα μας. Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς αναδεικνύεται ο διακυβερνητικός χαρακτήρας του ζητήματος και ασκείται πίεση στη βρετανική κυβέρνηση να ασχοληθεί η ίδια με το ζήτημα, το οποίο μέχρι σήμερα υποβαθμιζόταν από τη βρετανική πλευρά ως μια διαφορά αρμοδιότητας κατ’ αποκλειστικότητα μόνον του Βρετανικού Μουσείου.
Η Επιτροπή της UNESCO καλεί επιτακτικά το Ηνωμένο Βασίλειο να αναθεωρήσει τη στάση του και να συνομιλήσει με την Ελλάδα, «αναγνωρίζοντας ότι το θέμα έχει διακυβερνητικό χαρακτήρα –σε αντίθεση με τα όσα υποστηρίζει η βρετανική πλευρά ότι η υπόθεση αφορά στο Βρετανικό Μουσείο– και κυρίως ότι η Ελλάδα διεκδικεί δικαίως και νομίμως την Επιστροφή των Γλυπτών στη γενέθλια γη. Και τα δύο κείμενα, της Σύστασης και της Απόφασης, αποτελούν μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη στην καθ´ όλα νόμιμη διεκδίκηση της χώρας μας» όπως σημειώνει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Kαι τώρα τι θα ακολουθήσει μετά από αυτή την ιστορική στιγμή της απόφασης; Θα πρέπει να συμμορφωθεί η Βρετανία -και δεν εννοούμε πλέον μόνο το Βρετανικό Μουσείο- με την απόφαση αυτή, εάν θέλει να είναι αξιόπιστη και μέρος του παγκόσμιου πολιτισμού.