Μετά το τελικό «όχι» του Ευάγγελου Αποστολάκη να αναλάβει τα ηνία του νεοσυσταθέντος υπουργείου, ο πρωθυπουργός βάζει και το τελευταίο κομμάτι του παζλ της σύνθεσης του νέου κυβερνητικού σχήματος, ώστε να δοθεί άμεσα τέλος στο θρίλερ που ακολούθησε του ανασχηματισμού και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων εντός και εκτός του κόμματος του.
Η «δεξαμενή» στην οποία το Μέγαρο Μαξίμου αναζητά καταρχήν το πρόσωπο που θα πάρει τη θέση που προοριζόταν για τον πρώην υπουργό Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο χώρος των Ενόπλων Δυνάμεων, χώρος από τον οποίο προερχόταν και ο Ευάγγελος Αποστολάκης.
Οι επιλογές στο συρτάρι του πρωθυπουργού
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρωθυπουργικό γραφείο είναι τέσσερα τα πρόσωπα τα οποία θεωρείται ότι έχουν τα κατάλληλα προσόντα να αναλάβουν την ηλεκτρική θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, και τα οποία προέρχονται από τον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων:
1. Ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, πτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς. Ο κ. Τουρνάς διετέλεσε Αρχηγός του Γ.Ε.Α. από τον Μάρτιο του 2013 έως τον Φεβρουάριο του 2015. Με σπουδές και στις Η.Π.Α., υπήρξε και υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) την περίοδο 2011 – 2012.
2. Ο Στρατηγός ε.α. του Πυροβολικού Μιχαήλ Κωσταράκος, ο οποίος διετέλεσε και πρώην πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επίτιμος Αρχηγός του Γενικoύ Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.ΕΘ.Α.). Παρακολουθεί επί μακρόν τα θέματα των πυρκαγιών και θεωρείται ότι πληροί επίσης όλα τα κριτήρια για να σηκώσει το βάρος του συγκεκριμένου υπουργείου.
3. Ο σημερινός αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος χαίρει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού και θεωρείται ότι έχει εξαιρετικά ευδόκιμη θητεία στο στράτευμα. Η υπουργοποίηση Φλώρου ωστόσο εκτιμάται ότι θα φέρει αναταραχή, καθώς θα χρειαστεί να γίνουν νέες κρίσεις.
4. Ο πρώην Σύμβουλος Ασφαλείας του Πρωθυπουργού Αλέξανδρος Διακόπουλος. Ο κ. Διακόπουλος, ο οποίος παραιτήθηκε τον Αύγουστο του 2020, μετά τις δηλώσεις του για τα ελληνοτουρκικά και την δραστηριότητα του Ορούτς Ρέις στην Ανατολική Μεσόγειο, θεωρείται επίσης πρόσωπο με μεγάλη επιχειρησιακή πείρα, ενώ έχει κάνει και μεταπτυχιακές σπουδές στη δημόσια διοίκηση στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
Το προφίλ του υπουργού Πολιτικής Προστασίας
Τα κριτήρια στην επιλογή του επικεφαλής του νεοσυσταθέντος υπουργείου – το χαρτοφυλάκιο του οποίου θα αφορά στη διαχείριση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης και των φυσικών καταστροφών, και θα έχει και την ευθύνη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας – είναι τρία: να έχει επιδείξει επιχειρησιακές ικανότητες, να συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη δυνατή διακομματική αποδοχή και να είναι σε θέση να έχει καλή επικοινωνία και με τους τεχνοκράτες, εντός και εκτός Ελλάδας, οι οποίοι έχουν γνώση των θεμάτων που αφορούν στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και της διαχείρισης τους.
«Η επιλογή θα είναι ένας άνθρωπος που επιχειρησιακά θα μπορεί να σηκώσει το πολύ μεγάλο βάρος αυτού του πεδίου και ταυτόχρονα η παρουσία του στον δημόσιο βίο θα είναι τέτοια που δεν θα δικαιολογεί την απαξίωσή του ή το να του κολλάνε ταμπέλες» δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Το Μέγαρο Μαξίμου δεν επιβεβαιώνει αλλά ούτε και διαψεύδει ότι στο τραπέζι προς υπουργοποίηση έχουν πέσει και τα ονόματα δύο προσώπων από τον χώρο της κεντροαριστεράς, των κυρίων Γιώργου Φλωρίδη και του Κώστα Καρτάλη.
Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το νεοσυσταθέν υπουργείο Πολιτικής Προστασίας να έχει και θέση υφυπουργού.