Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας το πρωί σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ, ξεκαθάρισε πως το πλήρωμα του ασθενοφόρου ακολούθησε πιστά τις ισχύουσες οδηγίες.
«Αν με ρωτάτε εάν τήρησε το ΕΚΑΒ το γράμμα του νόμου, το ΕΚΑΒ τήρησε το γράμμα του νόμου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το περιστατικό συνέβη όταν οι συγγενείς της ασθενούς κάλεσαν ασθενοφόρο από το Κέντρο Υγείας Αβδήρων για τη μεταφορά της γυναίκας, η οποία είχε υποστεί εγκεφαλικό. Το ασθενοφόρο την παρέλαβε, τη μετέφερε στο Κέντρο Υγείας, όπου έλαβε ιατρική φροντίδα, και οι γιατροί έκριναν ότι η κατάστασή της επέτρεπε την επιστροφή της στο σπίτι.
Ωστόσο, όταν οι συγγενείς ζήτησαν να επιστραφεί η ηλικιωμένη με το ίδιο ασθενοφόρο, το αίτημά τους απορρίφθηκε.
«Υπάρχει μια πάγια εντολή στο ΕΚΑΒ που λέει ότι δεν επιστρέφουμε τους ασθενείς όταν είναι καλά στο σπίτι τους», εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να στερήσει ασθενοφόρο από έναν πολίτη που θα το χρειαζόταν για μια επείγουσα ανάγκη.
Τελικά οι συγγενείς, δεν επέλεξαν τη λύση να καλέσουν ιδιωτικό ασθενοφόρο, αλλά τοποθέτησαν την γυναίκα σε …. πλαστική καρέκλα, για να την μεταφέρουν με φορτηγάκι στο σπίτι της.
Το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού στο ΕΚΑΒ
Ωστόσο, ο Υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στα πληρώματα των ασθενοφόρων, ενώ διαβεβαίωσε ότι το 2025 η χώρα θα παραλάβει 255 νέα ασθενοφόρα, καθώς ο σχετικός διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη. Παρά τα νέα οχήματα, ωστόσο, το κύριο πρόβλημα παραμένει η έλλειψη διασωστών.
«Το 2025, παραλαμβάνουμε 255 καινούρια ασθενοφόρα. Ο διαγωνισμός είναι οngoing. Το πρόβλημά μας είναι τα πληρώματα. Στα πληρώματα έχουμε πρόβλημα, δεν έχουμε στα ασθενοφόρα. Δεν έχουμε τόσους, ο ιδιωτικός τομέας δεν βρίσκει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης, αναδεικνύοντας το ζήτημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.
Η εικόνα μιας ηλικιωμένης γυναίκας, ωστόσο, που μεταφέρεται σε πλαστική καρέκλα από τους συγγενείς της λόγω άρνησης του ΕΚΑΒ να τη μεταφέρει στο σπίτι της, πυροδότησε αντιδράσεις και επανέφερε στο προσκήνιο τις χρόνιες παθογένειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Το περιστατικό εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη διαχείριση των διακομιδών, αλλά και για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες μεταφέρονται οι ασθενείς όταν δεν υπάρχει διαθέσιμος τρόπος επιστροφής.