Πολιτική

«Σκληρό ροκ» στη Βουλή με φόντο τα Τέμπη– Πρόταση μομφής καταθέτει σήμερα το ΠΑΣΟΚ

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, με αφορμή το δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής» για μονταζ στις συνομιλίες στην τραγωδία των Τεμπών, καταθέτει σήμερα το ΠΑΣΟΚ.

Η πρωτοβουλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, φαίνεται να συγκεντρώνει τις απαιτούμενες υπογραφές, μετά και τη θετική ανταπόκριση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν και η αρχικά ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στέφανος Κασσελάκης, με βίντεο που ανήρτησε στα social media, ζήτησε παραίτηση του πρωθυπουργού και εκλογές, στη συνέχεια η εκπρόσωπος του κόμματος, Βούλα Κεχαγιά, διευκρίνισε πως η πρόταση δυσπιστίας θα στηριχθεί για το καλό του τόπου. ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας τάσσονται επίσης υπέρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση δεν αναμένεται να κάνει χρήση του περιθωρίου των 48 ωρών που της δίνει ο Κανονισμός της Βουλής για την έναρξη της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας, αλλά με τα μέχρι στιγμής δεδομένα αναμένεται να ζητήσει την άμεση εκκίνηση των διαδικασιών. Μία απόφαση που θα συντελέσει στο να μην επιτείνεται η εξωκοινοβουλευτική συζήτηση επί τους θέματος, αλλά θεσμικά και στα κοινοβουλευτικά πλαίσια να διεξαχθεί με όρους "λόγου – αντίλογου" από το βήμα και τα έδρανα της Βουλής, με κορύφωση την ονομαστική ψηφοφορία μετά τριημέρου, δηλαδή την Πέμπτη.

Πόσες υπογραφές χρειάζονται για την κατάθεση της πρότασης

Όπως προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός Λειτουργίας της Βουλής για να γίνει αποδεκτή η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης πρέπει να συνοδεύεται από τουλάχιστον 50 υπογραφές βουλευτών (1/6 των βουλευτών).

ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν αθροιστικά 67 βουλευτές. Δεν αποκλείεται και βουλευτές της Νέας Αριστεράς να υπογράψουν επίσης.

Η μονταζιέρα των Τεμπών που πυροδότησε πολιτικές εξελίξεις

Η απόφαση για την πρόταση δυσπιστίας ελήφθη στον απόηχο δημοσιεύματος της εφημερίδας Το Βήμα περί «μονταζιέρας στα Τέμπη». Το ρεπορτάζ αναφέρει πως το ηχητικό από τις συνομιλίες του σταθμάρχη την μοιραία νύχτα είναι προϊόν συρραφής δύο ξεχωριστών συνομιλιών και θέτει δύο ερωτήματα: Ποιος έκανε το μοντάζ και ποιος άλλος μπορεί να ήταν ο στόχος του πέραν του να ενισχυθεί το αφήγημα περί ανθρώπινου λάθους.

Από την κυβέρνηση μιλούν για fake news σχολιάζοντας το συγκεκριμένο δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής» που αναφέρει ότι έγινε αλλοίωση των συνομιλιών του σταθμάρχη το βράδυ της τραγωδίας στα Τέμπη. Κάνουν λόγο για προσπάθεια απροσανατολισμού της κοινής γνώμης και συντονισμένη επιχείρηση φθοράς της κυβέρνησης. Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση φωτογραφίζει συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από το δημοσίευμα.

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζουν πως η απάντηση θα δοθεί από την Βουλή συντονισμένα. Σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σημείωσε «πως είναι ευκαιρία να διαπιστώσουν οι Έλληνες ποιοι συντάσσονται με την ομαλότητα και τη σταθερότητα και ποιοι θέλουν να ναρκοθετήσουν την πορεία της χώρας».

Την παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας, μάλιστα, τον πρωθυπουργό να του απαντήσει εντός 24 ωρών. Με βίντεο – ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε την παραίτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και τη διεξαγωγή εκλογών, παρουσία διεθνών παρατηρητών.

«Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθειά του να ξεπεράσει το έτερο φερέφωνο της απόπειρα  αποσταθεροποίησης της χώρας, με τη σημερινή ανάρτησή του, πέρασε σε άλλη «πίστα» και έγινε συνειδητός υπονομευτής του Πολιτεύματος» απάντησε ο Παύλος Μαρινάκης.

Τα ερωτήματα για το πώς, από ποιους και με ποιών εντολή έγινε αυτή η παραποίηση, αλλά και πως έφτασαν στα χέρια των «μοντέρ» τα συγκεκριμένα στοιχεία απαιτούν άμεσες και σαφείς απαντήσεις, τονίζει το ΚΚΕ ενώ η Ελληνική Λύση αναφέρει πως, «κανένα ψέμα δεν αντέχει στο χρόνο. Είναι η κυβέρνηση των ψεμάτων και των εγκλημάτων!». Η Νέα Αριστερά τονίζει ότι: «Αποδεικνύεται πλέον ότι από τις πρώτες ώρες η κυβέρνηση έστησε επικοινωνιακή επιχείρηση συγκάλυψης».

Τι προβλέπει το Σύνταγμα

H Bουλή μπορεί με απόφασή της να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την Kυβέρνηση ή από μέλος της. Πρόταση δυσπιστίας μπορεί να υποβληθεί μόνο μετά την πάροδο εξαμήνου αφότου η Bουλή απέρριψε πρόταση δυσπιστίας.

  • H πρόταση δυσπιστίας, όπως προαναφέραμε, πρέπει να είναι υπογραμμένη από το ένα έκτο τουλάχιστον των βουλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση.
  • Kατ’  εξαίρεση μπορεί να υποβληθεί πρόταση δυσπιστίας και πριν από την πάροδο εξαμήνου, αν είναι υπογραμμένη από την πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Η διαδικασία στη Βουλή

  • H συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει δύο ημέρες μετά την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η Kυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.
  • H ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η Kυβέρνηση.
  • Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή, μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...