Τους τρεις μεταρρυθμιστικούς άξονες που θα κινηθεί το Υπουργείο Εσωτερικών παρουσίασε η κυρία Νίκη Κεραμέως κατά την τοποθέτηση της στην Ολομέλεια της Βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2024.
Η Υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε πως τα κονδύλια για τις δράσεις του δικού της χαρτοφυλακίου είναι αυξημένα κατά 4,42% σε σχέση με το 2023 ενώ σημείωσε πως το σύνολο των πολιτικών δράσεων στοχεύουν στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Παράλληλα, είπε ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει 16.521 νέες προσλήψεις για τον δημόσιο τομέα, με έμφαση στην Υγεία με 6.500 θέσεις.
Πέραν αυτών παρουσίασε και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ενίσχυση της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία όπως είναι η εισαγωγή της επιστολικής ψήφου αλλά και η άρση των εμποδίων για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.
«Επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο με διαφάνεια, αξιοκρατία και λογοδοσία»
Η κυρία Κεραμέως ανέφερε πως ο πρώτος μεταρρυθμιστικός άξονας περιλαμβάνει δράσεις για «επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο με διαφάνεια, αξιοκρατία και λογοδοσία».
Σημείωσε πως «τα τελευταία 4,5 χρόνια, το κράτος εκσυγχρονίστηκε, οι απαιτήσεις πολλαπλασιάστηκαν, και το ανθρώπινο δυναμικό μας προσαρμόστηκε σε πρωτόγνωρες συνθήκες. Δέσμευσή μας ήταν και οι απολαβές να ακολουθήσουν κλιμακούμενη πορεία. 14 χρόνια μετά, με απόφαση του Πρωθυπουργού, η αναμόρφωση του μισθολογίου του δημοσίου τομέα είναι γεγονός. Έτσι, ενισχύουμε τα εισοδήματα, οριζοντίως των δημοσίων υπαλλήλων, και ειδικότερα των εργαζομένων με παιδιά για την στήριξη της οικογένειας, και όσων κατέχουν θέση ευθύνης, για κινητροδότηση και επιβράβευση. Πρόκειται για συνολικό δημοσιονομικό αποτύπωμα ύψους 956 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, προβλέφθηκαν:
- οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ στον βασικό μισθό,
- αύξηση της οικογενειακής παροχής από 20 έως 50 ευρώ μηνιαίως,
- αύξηση των επιδομάτων θέσης ευθύνης κατά 30% και
- αύξηση του επιδόματος παραμεθορίου και ειδικών συνθηκών εργασίας στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
- αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των ιατρών του ΕΣΥ με μεσοσταθμική αύξηση 10%.
- Αύξηση του μισθολογίου των μελών ΔΕΠ.
- Αύξηση των εξόδων μετακίνησης και διανυκτέρευσης του πολιτικού και ένστολου προσωπικού.
- Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στους δημοσίους υπαλλήλους, ύψους 202 εκατ. ευρώ ετησίως.
Με όλα αυτά, αλλά και τις μειώσεις της φορολογίας, και τις αυξήσεις σε αφορολόγητο και επιδόματα, επιτυγχάνεται ένας από τους βασικούς στόχους της κυβερνητικής πολιτικής: η τόνωση του πραγματικού, διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, που προάγει την κοινωνική συνοχή,όπως αναφέρει το protothema.gr.
Προβλέπουμε, περαιτέρω 16.521 νέες προσλήψεις για τον δημόσιο τομέα, με ιδιαίτερη έμφαση στην Υγεία με 6.500 θέσεις, στην Κλιματική Κρίση, στην οποία αποδίδουμε ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς και στο Ταμείο Ανάκαμψης, με στόχο την κάλυψη αναγκών που προκύπτουν από τα ορόσημά του. Όλα αυτά, συνδυάζονται και συμπληρώνονται από το νέο σύστημα επιλογής και αξιολόγησης διοικήσεων φορέων του δημοσίου τομέα και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους, με βάση το Νόμο που ψηφίστηκε προσφάτως».
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Σύμφωνα με την Υπουργό ο δεύτερος άξονας δράσεων περιλαμβάνει την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
«Για το 2024, οι μεταβιβάσεις Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων στους ΟΤΑ αυξάνονται κατά σχεδόν 69 εκατ. ευρώ από το 2023. Ειδικότερα, οι πόροι για τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού αυξάνονται κατά 9,6% και για αυτούς του δεύτερου βαθμού κατά 4,3%. Για τους Δήμους, προβλέπεται επιπλέον ειδική επιχορήγηση 161,7 εκατ. η οποία θα καλύψει το κόστος μισθοδοσίας της δημοτικής αστυνομίας, του προσωπικού καθαριότητας των σχολικών μονάδων καθώς και του προγράμματος “Βοήθεια στο σπίτι”. Αξίζει να σημειωθεί ότι, στον βαθμό που εξακολουθούν να υπάρχουν έκτακτες ανάγκες της αυτοδιοίκησης κατά το επόμενο έτος, θα καλυφθούν μέσω αντίστοιχης ενίσχυσης του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εσωτερικών» είπε.
Τέλος, ο τρίτος άξονας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δράσεις για την καινοτομία, την ιθαγένεια, τα ζώα συντροφιάς κ.α.