Συγκεκριμένα, η επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής ενέκρινε το νομοσχέδιο του του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με πλήρη τίτλο «Κύρωση του πρωτοκόλλου μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Μολδαβίας για την εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Δημοκρατίας της Μολδαβίας για την επανεισδοχή προσώπων που διαμένουν χωρίς άδεια, η οποία υπεγράφη στις Βρυξέλλες, στις 10 Οκτωβρίου 2007».
«Το υπό κύρωση πρωτόκολλο αποτελεί ένα από τα μέσα πρόληψης, αντιμετώπισης και διαχείρισης του φαινομένου της παράτυπης μετανάστευσης, η οποία γίνεται αντιληπτή όχι μόνο ως εθνικό αλλά και ως ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα, το οποίο χρήζει άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης», αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου.
Υπογραμμίζεται επίσης ότι οι συμφωνίες επανεισδοχής συνιστούν αποτρεπτικό παράγοντα για τους επίδοξους παράτυπους μετανάστες και τα κυκλώματα διακίνησης, ενισχύουν και υποβοηθούν την εθελούσια επιστροφή παράτυπων μεταναστών και προσδίδουν προστιθέμενη αξία και αυξημένο βάρος στην πολιτική της Ελλάδα επί του θέματος, τόσο σε εθνικό, όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Υπέρ του σχεδίου νόμου δήλωσε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ. Επιφύλαξη, για την τελική του στάση στην ολομέλεια, δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Καταψήφισαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.
Βουλή: Οι θέσεις των κομμάτων για το νομοσχέδιο
«Η αναγκαιότητα της κύρωσης του συγκεκριμένου Πρωτοκόλλου ενισχύεται και από τις κρατούσες συνθήκες, με τη Μολδαβία να δέχεται μεγάλη πίεση στα σύνορά της λόγω του πολέμου. Μακροπρόθεσμος στόχος, είναι να αντιμετωπιστεί η παράτυπη μετανάστευση και εν τέλει να περιοριστεί», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ, Ιωάννης Παππάς.
«Εμείς πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να γίνονται γενικεύσεις. Δεν πρέπει να γίνεται "κυνήγι μαγισσών". Πρέπει να υπάρχει ανθρωπισμός και σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και τις Συνθήκες Πρέπει να υπάρχει σεβασμός στο κράτος δικαίου, εφόσον ολοκληρωθούν τα ένδικα μέσα», ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός, και επισήμανε ότι από το 2007, που υπεγράφη η Συμφωνία έως σήμερα, τα δεδομένα έχουν αλλάξει, εκτιμώντας μάλιστα ότι στην πράξη, αυτή η συμφωνία θα έχει μικρή εφαρμογή, γιατί «πάρα πολλοί μετανάστες από τις πρώην ανατολικές χώρες, επέστρεψαν στις πατρίδες τους ή πήγαν σε άλλες χώρες της Ευρώπης».
«Οι συμφωνίες επανεισδοχής παρέχουν ένα δομημένο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των τρίτων χωρών, θεσπίζοντας ταχείες και αποτελεσματικές διαδικασίες για την αναγνώριση, την επανατεκμηρίωση και την επιστροφή ατόμων που προέρχονται από το ένα κράτος και διαμένουν χωρίς άδεια στην επικράτειά του άλλου», δήλωσε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης.
«Το ΚΚΕ, από θέσεις αρχής, καταψηφίζει την υπό συζήτηση συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας- Μολδαβίας. Δεν είναι τίποτε περισσότερο από την εφαρμογή της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και των ελληνικών κυβερνήσεων. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έχει μια ριζικά διαφορετική στάση απέναντι στο μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα», τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νικόλας Παπαναστάσης.
«Με τέτοιες συμφωνίες περιμένετε να αντιμετωπίσετε τα παράνομα κυκλώματα και τους διακινητές; Με τέτοιες συμφωνίες θα αναχαιτίσετε την παράνομη μετανάστευση στη χώρα μας, που προωθεί και εργαλειοποιεί η Τουρκία, από ξηρά και θάλασσα;», απευθύνθηκε στην κυβέρνηση, ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, και σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ επισήμανε ότι ανάλογες συμφωνίες δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
«Ξεπλένετε την εγκληματική πολιτική που ακολουθείτε στο μεταναστευτικό, με τη συνεχή παραβίαση του διεθνούς δικαίου μέσω των επαναπροωθήσεων, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πλήθος μεταναστών», είπε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη.