Πολιτική
Ενημερώθηκε στις:

Σχοινάς για μεταναστευτικό: Ευρωφοβικές ακροδεξιά και αριστερά οι αντίπαλοι για νέα συμφωνία

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, βρίσκεται σήμερα στην Ρώμη, όπου συμμετέχει στην συνεδρίαση του προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Παράλληλα, είχε συνάντηση με την Ιταλίδα υπουργό Εσωτερικών, Λουτσιάνα Λαμορτζέζε και με τον πρωθυπουργό του Βατικανού, καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν.

Οι πιο ξεκάθαροι αντίπαλοι στην πρόταση της Κομισιόν για μια νέα συμφωνία για το μεταναστευτικό δεν είναι μόνο η ευρωφοβική ακροδεξιά αλλά εξίσου και η ευρωφοβική αριστερά, δήλωσε σε συνέντευξή του στο EURACTIV.gr ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Τα δυο άκρα του πολιτικού φάσματος στην ΕΕ θέλουν να χρησιμοποιήσουν την μετανάστευση για να πουν ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να καταφέρει να δώσει λύσεις στα προβλήματα του κόσμου», σημείωσε ο κ. Σχοινάς. Πρόσθεσε ότι «οι ευρωφοβικοί δεξιοί λένε δεν θέλουν συμφωνία διότι θέλουν μόνο σύνορα, οι ευρωφοβικοί αριστεροί γιατί θέλουν ελεύθερα σύνορα. Εμείς βάζουμε στο τραπέζι μια πρόταση που απαντά σε όλα τα προβλήματα του μεταναστευτικού».

Υπογράμμισε ότι η πρόταση της Κομισιόν συνιστά μια ολιστική προσέγγιση που έχει το σωστό μίγμα ελέγχου και προστασίας των συνόρων αλλά και ανθρωπισμού και ασύλου.

«Δεν είναι τυχαίο ότι στη Γαλλία, τις επιθέσεις κατά του Συμφώνου τις δεχόμαστε από την Λεπέν αλλά και τον Μελανσόν. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στον ευρωπαϊκό νότο, όπου υπάρχουν φωνές λαϊκισμού στα δεξιά και αριστερά, που απαξιώνουν την ανάγκη μιας ευρωπαϊκής συμφωνίας. Υπάρχουν τέτοιες φωνές κυρίως στην Ιταλία αλλά όχι μόνο, και στην Ελλάδα, και στην Ιταλία και στην Ισπανία», είπε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Σημείωσε ότι οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις της κεντροδεξιάς και κεντροαριστεράς, οι οποίες έχουν συμφέρον να αποδείξουν το αντίθετο, πρέπει να κινηθούν προς αυτή τη συμφωνία.

Αυτό το μήνα συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε την πρότασή της για ένα νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Όπως παραδέχτηκε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, η πρόοδος που έχει γίνει στις διαπραγματεύσεις είναι αργή, όχι μόνο της πολυπλοκότητας του θέματος αλλά και των πρακτικών δυσκολιών που προέκυψαν από την πανδημία.

Για τις επαναπροωθήσεις, ο Μ. Σχοινάς είπε ότι μέσα στο νέο μεταναστευτικό σύμφωνο υπάρχουν ήδη προβλέψεις για έναν μόνιμο μηχανισμό παρακολούθησης του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

«Βρισκόμαστε σε εποικοδομητικές επαφές με την ελληνική και κροατική κυβέρνηση για να δούμε πώς κάποιες από αυτές τις ρυθμίσεις να μπορούν να εφαρμόζονται από τώρα».

Συμφωνία μετά τις εκλογές στη Γαλλία

Ερωτηθείς εάν είναι εφικτή μια συμφωνία για το μεταναστευτικό κατά τη διάρκεια της θητείας του, ενόψει και των εκλογών σε Γερμανία και Γαλλία, απάντησε ότι μετά τις γαλλικές εκλογές θα υπάρξει φως στο τούνελ.

«Φθάσαμε πολύ κοντά στις γερμανικές εκλογές, αμέσως μετά θα έχουμε μια διαδικασία μηνών για σχηματισμό κυβέρνησης που ουσιαστικά θα συμπέσει με την προεκλογική εκστρατεία για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές».

«Αντιλαμβάνομαι ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι για την τελική συμφωνία, αλλά πιστεύω, και είμαι αισιόδοξος, ότι αμέσως μετά τις γαλλικές εκλογές θα μπούμε σε μια διαδικασία πολύ γρήγορη σύγκλισης και τελικής συμφωνίας», είπε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «η ώρα, η πολιτική στιγμή για αυτή τη συμφωνία, είναι τώρα».

Σε ερώτημα για τις μεταναστευτικές ροές από το Αφγανιστάν και τον ρόλο της Τουρκίας, ο κ. Σχοινάς είπε ότι η Άγκυρα δείχνει διατεθειμένη να διαχειριστεί τα εξωτερικά της σύνορα με τρόπο που θα ελαχιστοποιήσει ή θα μειώσει τις ροές προς την Ευρώπη.

«Πρέπει να δούμε εάν αυτό από δέσμευση θα γίνει πράξη, αλλά σε αυτή τη φάση, όντως η Τουρκία εκπέμπει τα σωστά μηνύματα στη διαχείριση τυχόν ροών», είπε. Πρόσθεσε ότι στην περίπτωση του Αφγανιστάν, η Ευρώπη έχει αποφασίσει με τη διεθνή κοινότητα να δουλέψουν «εγγύτερα στο πρόβλημα».

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών αποφάσισαν στις 31 Αυγούστου να υποστηρίξουν οικονομικά τις γειτονικές χώρες, όπως το Ουζμπεκιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Τατζικιστάν, ώστε οι Αφγανοί να παραμείνουν στην Κεντρική Ασία.

Απαντώντας σε ερώτηση  για την σημασία και τα αποτελέσματα των σημερινών του επαφών, ο κύριος Σχοινάς υπογράμμισε: «Βρίσκομαι στην Ρώμη με αφορμή την συνεδρίαση του προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ, στο οποίο μιλώ σήμερα, μαζί με την πρόεδρο φον ντερ Λάιεν. Το πρωί είχα συνάντηση με την υπουργό Εσωτερικών της Ιταλίας, Λουτσιάνα Λαμορτζέζε. Όπως ξέρετε, δεν μπορούμε να μιλάμε για ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη την σαφώς ιδιαίτερη θέση που έχει η Ιταλία στην όλη προβληματική. Είναι η χώρα που αυτή την στιγμή δέχεται τις περισσότερες μεταναστευτικές ροές από την κεντρική Μεσόγειο. Είχαμε την ευκαιρία να της εκφράσουμε, για μια ακόμη φορά, την βοήθεια της Επιτροπής -τόσο τεχνικά όσο και επιχειρησιακά- αλλά και να συζητήσουμε το μέλλον που περνά μέσα από την μεγάλη συμφωνία για το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου. Με το Σύμφωνο αυτό, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε πολύ πιο αποτελεσματικά και ικανοποιητικά -όλοι μαζί οι Ευρωπαίοι- τις προκλήσεις του μεταναστευτικού. Ιδιαίτερα, μάλιστα, και λόγω των εξελίξεων στο Αφγανιστάν».

Σε ό,τι αφορά την συνομιλία του με τον πρωθυπουργό του Βατικανού, καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρόσθεσε: «Με τον καρδινάλιο Παρολίν είχαμε μια ιδιαίτερα εκτεταμένη και θερμή συζήτηση, για όλο το εύρος των αρμοδιοτήτων της αντιπροεδρίας μου. Κυρίως, όμως, για το μεταναστευτικό, όπου η θέση της Καθολικής Εκκλησίας είναι υπέρ μιας Ευρώπης που μπορεί να δέχεται αλλά και να ενσωματώνει μετανάστες. Ο πρωθυπουργός του Βατικανού συμφώνησε με την ανάγκη ύπαρξης συμφωνίας για το μεταναστευτικό. Συζητήσαμε, όμως, και την ευρωπαϊκή αντίδραση στην πανδημία, τον πολύ ικανοποιητικό ρυθμό εμβολιασμού που έχουμε στην Ευρώπη, τις εξαγωγές εμβολίων στις χώρες υπό ανάπτυξη. Στις χώρες αυτές έχουμε εξάγει 700 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, τόσες όσες καταναλώσαμε και στο εσωτερικό της Ένωσης. Συζητήσαμε, επίσης, τον διάλογο με τις εκκλησίες, τον διαθρησκευτικό διάλογο και, φυσικά, την ανάγκη υπεράσπισης της θρησκευτικής ελευθερίας που απειλείται σήμερα σε πολλά σημεία του κόσμου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ



Σε ερώτηση για την σημερινή συνάντηση του προεδρείου του ΕΛΚ στην Ρώμη, ο Μαργαρίτης Σχοινάς υπογράμμισε: «Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα οργανώνει τις συναντήσεις αυτές του Προεδρείου του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με σκοπό να φέρει πιο κοντά στην κοινωνία τον δημόσιο διάλογο. Συμμετέχουν πολλοί ευρωβουλευτές και υπουργοί της ιταλικής κυβέρνησης, αλλά φυσικά και εθνικοί βουλευτές από τις ιταλικές πολιτικές οικογένειες που ανήκουν στο ΕΛΚ. Η ομιλία μου εντάσσεται στην ενότητα 'μετανάστευση, ισχυρές και συνεκτικές κοινωνίες στην Ευρώπη του αύριο'».

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το κεντρικό μήνυμα της παρέμβασής του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε: «Στέκομαι ιδιαίτερα στο ότι η Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσει να είναι ένας προορισμός ασύλου για όσους προσπαθούν να ξεφύγουν από την καταπίεση, από την δικτατορία και τις διακρίσεις. Αλλά ταυτόχρονα πρέπει να έχει ένα σύστημα που θα προστατεύει τα εξωτερικά της σύνορα, θα μπορεί να διαχειρίζεται όλες τις επιπτώσεις ασφάλειας και θα έχει την δυνατότητα να προβάλει το σωστό μείγμα υπευθυνότητας και αλληλεγγύης στην διαχείριση του μεταναστευτικού φαινομένου. Δεν υπάρχει καλύτερο κράτος- μέλος για να γίνει η συζήτηση αυτή, από την Ιταλία, η οποία αυτή την στιγμή είναι η πιο εκτεθειμένη χώρα στις μεταναστευτικές ροές».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ