Μαξίμου
Πολιτική

Νέα Δημοκρατία: Ο επίλογος δύο ετών διακυβέρνησης και οι νέες προκλήσεις

Αύριο, Τετάρτη η Ν.Δ. «γιορτάζει» δύο έτη από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας. Το «γιορτάζει» σε εισαγωγικά, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει καν να ακούει για γιορτές και πανηγυρισμούς. Περισσότερο βλέπει τον Ιούλιο σαν έναν μήνα παραγωγικό, όπου θα προχωρήσουν κομβικά νομοσχέδια, όπως το ασφαλιστικό και το εκπαιδευτικό, που έμειναν πίσω λόγω της πανδημίας, με στόχο η εκκίνηση του Σεπτεμβρίου να γίνει από το καλύτερο δυνατό σημείο. 

Στη μεγάλη εικόνα πάντως των δύο ετών, στο Μαξίμου εστιάζουν σε δύο βασικά σημεία τα οποία αξιολογούν ως θετικά, 24 μήνες μετά τις εκλογές: Πρώτον, στην πολιτική σταθερότητα. Η Ελλάδα, ύστερα από μία δεκαετία μεγάλης αστάθειας, έχει επιστρέψει σε μονοκομματική κυβέρνηση. Οι εντάσεις έχουν μειωθεί και δεν επικρατεί ο ακραίος διχασμός της περασμένης δεκαετίας. Τούτο αποτελούσε βασικό στόχο του κ. Μητσοτάκη και παρά τις κατά καιρούς αυξομειώσεις έχει επιτευχθεί. 

Το δεύτερο σημείο, που δεν γίνεται «σημαία» αλλά λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, έχει να κάνει με τις δημοσκοπήσεις. Είναι η πρώτη φορά που μία κυβέρνηση στα δύο έτη δεν σημειώνει κάμψη. Ενδεικτικό είναι πως στην πρώτη, μετά τις εκλογές, δημοσκόπηση τον Σεπτέμβριο του 2019, η πρόθεση ψήφου έδινε προβάδισμα 13,5 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και στην τελευταία, τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, η διαφορά παραμένει στις 13 μονάδες. Τούτο το αποτέλεσμα βεβαίως είναι πολυπαραγοντικό και έχει να κάνει και με τις κρίσεις –υγειονομική και ελληνοτουρκικά– που συσπείρωσαν την κυβέρνηση, αλλά και με την αδυναμία της αντιπολίτευσης να πείσει πως αποτελεί εναλλακτική λύση διακυβέρνησης.

Από εκεί και πέρα στο Μαξίμου θεωρούν πως τα δύο αυτά έτη έχουν γίνει βήματα εμπρός, σε μία σειρά θεμάτων:

• Ανέβηκε η αξιοπιστία της σχέσης κράτους και πολίτη. Η ταχεία ψηφιοποίηση μέσω του gov.gr, η άρτια οργάνωση των εμβολιασμών, αλλά και η άμεση αντίδραση του κρατικού μηχανισμού στον Εβρο αποτελούν τις πιο σημαντικές στιγμές των δύο αυτών ετών, που έδειξαν ότι το κράτος μπορεί να ανταποκριθεί σε υψηλές απαιτήσεις κάτω από πίεση.

• Ενισχύθηκε ο ρόλος της χώρας παγκοσμίως. Η Ελλάδα πρωταγωνίστησε στην πρόταση για κοινό δανεισμό της Ε.Ε., αλλά και για το ψηφιακό πιστοποιητικό για τα ταξίδια, όταν αμφότερες οι προτάσεις έμοιαζαν μη πραγματοποιήσιμες. Η υλοποίησή τους ανέβασε το στάτους της χώρας, αλλά και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη, έπειτα από μία ταραγμένη δεκαετία. Παράλληλα, η ελληνοτουρκική διαμάχη έγινε ευρωτουρκική σε μεγάλο βαθμό, βοηθώντας τη χώρα να αντιμετωπίσει ένα μείζον πρόβλημα. 

• Το μεταναστευτικό, μέχρι πριν από δύο χρόνια αποτελούσε ένα τεράστιο πρόβλημα. Δεν λύθηκε ούτε εξαλείφθηκε, αλλά μπήκε σε ράγες, καθώς οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 90%. 

• Στο οικονομικό πεδίο δεσπόζει το Ταμείο Ανάκαμψης. Οπως προειπώθηκε, τον Μάρτιο του 2020 έμοιαζε ως κάτι μη εφικτό. Πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολόγησε θετικά και ενέκρινε το σχέδιο ανάκαμψης της Ελλάδας, συνολικού ύψους 32 δισ. ευρώ και έτσι η χώρα αναμένει την πρώτη εκταμίευση, ύψους 4,2 δισ. ευρώ, το καλοκαίρι. 

• Στην κυβέρνηση βλέπουν πως μεγάλα πρότζεκτ έχουν ξεκολλήσει και δημιουργούν το πλαίσιο για την ανάκαμψη της οικονομίας. Πρώτο το Ελληνικό, αλλά και η εξυγίανση της ΔΕΗ και μετά μία σειρά έργων στις υποδομές. Το βόρειο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας, Τρίκαλα – Εγνατία, το ξεκίνημα του ΒΟΑΚ, η έναρξη κατασκευής της γραμμής 4 του μετρό, η επέκταση της γραμμής 2 του μετρό προς Γλυφάδα, αλλά και το μετρό της Θεσσαλονίκης αλλάζουν τον χάρτη της χώρας. Παράλληλα έγιναν βήματα εμπρός και στην προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδύσεων, όπως των Μicrosoft, Pfizer, Digital Realty, Royal Sugar κ.ά., ενώ η Aστυπάλαια, μέσω συνεργασίας με τη Volkswagen, γίνεται το πρώτο «πράσινο» νησί της Μεσογείου.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να μπει η κυβέρνησή του όσο πιο δυναμικά γίνεται στη νέα χρονιά, που θα ξεκινήσει με τη ΔΕΘ και να εδραιωθεί οριστικά στον χώρο του μεταρρυθμιστικού Κέντρου. Δεν είναι τυχαίο πως από το τέλος της πανδημίας επιδιώκει διαρκώς να καθιερωθεί ως «προοδευτική» δύναμη έναντι των συντηρητικών δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, που επιδιώκουν να μην αλλάξει τίποτα. Γνωρίζει ωστόσο πως αυτό το φθινόπωρο δεν θα είναι ίδιο με τα προηγούμενα, καθώς αναμένεται, λόγω της επιστροφής στην κανονικότητα, να είναι και πιο θερμό πολιτικά. Η υγειονομική κρίση έχει κρύψει κάτω από το χαλί αρκετά προβλήματα, τα οποία θα βγουν στην επιφάνεια και θα χρήζουν αντιμετώπισης, ενώ το μεγάλο στοίχημα είναι η αύξηση των εμβολιασμών, ώστε να αποφευχθούν πιθανά λοκντάουν, ακόμα κι αν αυτά δεν είναι οριζόντια αλλά «τοπικά και σημειακά», όπως είπε εντός της εβδομάδας ο κ. Σκέρτσος. Το τελικό βλέμμα της κυβέρνησης φτάνει στην άνοιξη του 2022, όπου ο κ. Μητσοτάκης θέλει να δει ανάπτυξη πέριξ του 6% και να έχει αφήσει οριστικά πίσω υγειονομική και οικονομική κρίση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ