Στην Κέρκυρα βρέθηκε σήμερα Παρασκευή, ο Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Στην ιδιαίτερη πατρίδα του ο υπουργός Εξωτερικών παρέστη στην υπογραφή Μνημονίου συνεργασίας στο μουσείο Καποδίστρια. Η διαδικασία έλαβε χώρα στην εξοχική κατοικία Καποδίστρια, όπου λειτουργεί πια ως μουσειακός χώρος, δίνοντας έναν τόνο σημειολογίας στην τελετή. Ο κ. Δένδιας δεσμεύτηκε να δώσει «σάρκα και οστά» στο Μνημόνιο, θέτοντας τις βάσεις για να υπάρξουν έρευνες, αλλά και για να προβληθεί στο εξωτερικό, το έργο του μεγάλου Κερκυραίου ηγέτη.
Διαβάστε το χαιρετισμό που απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών:
«Η επέτειος των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, που εορτάζουμε φέτος, αποτελεί ευκαιρία, αλλά και υποχρέωση, να μελετήσουμε εκ νέου το κοινό μας παρελθόν και να τιμήσουμε ξανά όλους εκείνους που πολέμησαν, εργάστηκαν και θυσιάστηκαν για την πατρίδα μας.
Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα, στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, δεσμευόμαστε από κοινού να τιμήσουμε τη μνήμη του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας.
Γνήσιο τέκνο του τόπου του, αλλά και της εποχής του, ο Ιωάννης Καποδίστριας απέκτησε τις πρώτες του πολιτικές εμπειρίες στην Επτάνησο Πολιτεία, πριν αναδειχθεί σε πολιτική προσωπικότητα πανευρωπαϊκής εμβέλειας, τόσο ως Υπουργός Εξωτερικών του Τσάρου, όσο και ως δημιουργός του ελβετικού Συντάγματος.
Η εξοχική κατοικία της οικογένειας Καποδίστρια, όπου βρισκόμαστε σήμερα, είναι πραγματικά, όπως είπατε, κύριε Πρόεδρε, η μόνη όπου λειτουργεί σήμερα ένας μουσειακός χώρος για τον μεγάλο αυτό Κερκυραίο. Είναι το μοναδικό πολιτιστικό ίδρυμα, που είναι αφιερωμένο στη ζωή, το έργο και την παρακαταθήκη του. Μία παρακαταθήκη, που όπως είπα προηγουμένως, ξεπερνά κατά πολύ τα εθνικά μας σύνορα.
Το Υπουργείο Εξωτερικών, κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού, του κ. Κ. Μητσοτάκη, στέκει αρωγός στην προσπάθειά σας να προβάλετε και να αναδείξετε την σπουδαία κληρονομιά του μεγάλου αυτού Κερκυραίου.
Με το Μνημόνιο Συνεργασίας που θα υπογράψουμε σήμερα, το Υπουργείο Εξωτερικών δεσμεύεται να εργαστούμε από κοινού γι’ αυτό τον σκοπό, με ποικίλες δράσεις τόσο εδώ, στη χώρα μας, όσο και στο εξωτερικό.
Ενδεικτικά αναφέρω, όπως είπατε και εσείς κύριε Πρόεδρε, τη στήριξη ερευνών, μελετών και συνεδρίων, την πραγματοποίηση κοινών εκθέσεων, τη διάθεση των πολλών εγγράφων που διαθέτει η Υπηρεσία Ιστορικού και Διπλωματικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και την ανάληψη δράσεων με στόχο την προβολή της παρακαταθήκης του Κυβερνήτη στις χώρες του εξωτερικού όπου εκτείνεται το έργο του.
Κλείνοντας, θα μου επιτρέψετε να υπογραμμίσω την ιδιαίτερη σημασία που έχει και για εμένα, λόγω καταγωγής, όπως είχατε την καλοσύνη να υπογραμμίσετε, η σημερινή δέσμευση για την ανάδειξη της κληρονομιάς του Ιωάννη Καποδίστρια.
Δέσμευση, που αποτελεί επιστέγασμα της κοινής μας προσπάθειας.
Σας ευχαριστώ θερμά κύριε Πρόεδρε, κύριε Αντιπρόεδρε για τη φιλόφρονα υποδοχή και τη σημερινή σας φιλοξενία».