Οικονομία
Ενημερώθηκε στις:

Έρχεται σεισμός ιστορικών διαστάσεων για την οικονομία των ΗΠΑ! Ο "θάνατος" του δολαρίου είναι κοντά

Το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα προετοιμάζεται σταδιακά για έναν σεισμό ιστορικών διαστάσεων ο οποίος δεν θα προκληθεί αυτή τη φορά από μια εσωτερική κρίση – όπως την περίοδο 2008/2009 – αλλά η αιτία του σχετίζεται με τις σημαντικές μετατοπίσεις των γεωπολιτικών ισορροπιών ισχύος με το τέλος της παγκοσμιοποίησης υπό την αμερικανική ηγεμονία.

Δεν πρόκειται για κάτι θεωρητικό, αλλά για μια εξέλιξη που θα επηρεάσει την οικονομική ευημερία όλων των κρατών και δισεκατομμυρίων πολιτών στον κόσμο, όπως αναφέρει η bankingnews.gr.

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αποθηκεύουν χρυσό σαν να μην υπάρχει αύριο, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι η εποχή της κυριαρχίας του δολαρίου θα μπορούσε να πλησιάζει σε μια δραματική κορύφωση.Πρόκειται για τον επικείμενο «θάνατό» του.

Με τους BRICS να έχουν παγιώσει το σχέδιό τους να «σκοτώσουν» το δολάριο, οικονομικοί εμπειρογνώμονες και ειδικοί στις αγορές όπως ο Peter Schiff αρχίζουν τώρα να φαντάζονται  έναν κόσμο όπου το δολάριο δεν θα παίζει κυρίαρχο ρόλο.
 

Ο χρυσός θα λειτουργεί ως αντιστάθμισμα του κινδύνου έναντι της κυριαρχίας του δολαρίου.
Τον τελευταίο χρόνο, η αγορά χρυσού έζησε ιστορικές δόξες, με τα κράτη – κυρίως αυτά του Παγκόσμιου Νότου - να καταλαμβάνονται από «κίτρινο πυρετό».

Το κίνητρο είναι ένα σχέδιο Β έναντι των ισχυρών διακυμάνσεων του δολαρίου που θα αντισταθμίζει τους κινδύνους από την παρακμή της αμερικανικής υπεροχής και μια στρατηγική κίνηση όσον αφορά τη διαφοροποίηση των περιουσιακών στοιχείων και των συναλλαγματικών αποθεμάτων - πεδίο όπου το δολάριο απολάμβανε ένα άδικο νομισματικό προνόμιο, όπως πλέον αποδέχεται όλος το Παγκόσμιος Νότος.

Η πρωταθλήτρια σε αυτό τον «πυρετό του χρυσού» είναι, φυσικά, η Κίνα.Οι BRICS επιταχύνουν την ανατροπή όσον αφορά τις συναλλαγές στο διεθνές εμπόριο, δίνοντας ώθηση στη χρήση των τοπικών νομισμάτων και ενδεχομένως ακόμη και να δημιουργήσουν το δικό τους νόμισμα το οποίο θα είναι κυρίαρχο καθώς τα κράτη – μέλη της ομάδας ασκούν σημαντική επιρροή στην αγορά εμπορευμάτων.

Και ο χρυσός απλώς τυγχάνει να είναι η ραχοκοκαλιά του σχεδίου για να μας οδηγήσει σε έναν κόσμο όπου το δολάριο, και κατ' επέκταση η Αμερική, δεν θα ασκούν οικονομική κυριαρχία.

Ο Peter Schiff εκτιμά ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν συγκεντρώνουν χρυσό για την απόδοσή του.
Όχι, προετοιμάζονται για ένα σενάριο όπου το δολάριο χάσει τον κυρίαρχο ρόλο του.
Το λέει ωμά: Οι ΗΠΑ αγνοούν ευτυχώς την επερχόμενη καταιγίδα, με το χρέος τους των 34 και τρισ. δολ. να λειτουργεί σαν ωρολογιακή βόμβα, ενώ άλλες χώρες κάνουν κινήσεις για να προστατευτούν από τις επιπτώσεις.

Το ύψος του χρέους των ΗΠΑ ξεπερνά τα 34 τρισεκατομμύρια δολάρια, αριθμός τόσο υψηλός που είναι πραγματικά αδιανόητο και οι αγορές αρχίζουν σταδιακά να αποδέχονται την αλήθεια ότι είναι μη εξυπηρετήσιμο.

Εν τω μεταξύ, οι BRICS είναι εγκαταλείπουν το δολάριο στις συναλλαγές τους και στοιχηματίζουν πολλά στον χρυσό.
 

Ο Schiff επισημαίνει ότι είναι ένα έξυπνο παιχνίδι να παραμείνουμε μπροστά από την πτώση του δολαρίου και τις σεισμικές δονήσεις μιας αμεριανικής κρίσης δημόσιου χρέους.

Οι καταιγιστικές εξελίξεις και το.. ρόζ αφήγημα

Η αμερικανική οικονομία φαίνεται επιφανειακά υπερβολικά σίγουρη εάν πιστέψουμε τα φερέφωνα τους διεθνούς οικονομικού τύπου και τους σχετικούς αισιόδοξους τίτλους, χωρίς να ενοχλείται από τα σχέδια αποδολαριοποίησης και το υπερβολικό δημόσιο χρέος της.

Τα νούμερα από τις αιτήσεις ανεργίας λειτουργούν καθησυχαστικά, οι πωλήσεις μεταχειρισμένων κατοικιών ανακάμπτουν και το συνολικό κλίμα φαίνεται αισιόδοξο.
Στα χαρτιά τουλάχιστον...

Η Federal Reserve αποφάσισε να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά, με υπαινιγμούς για μελλοντικές μειώσεις.
Ο επικεφαλής της Jerome Powell, κυριολεκτικά, είπε: «Κρίση; Ποια κρίση;»

Αλλά η ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας παρουσιάζει μια δυναμική που αναστέλλει τα σχέδια χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, καθιστώντας την λίγο πιο δύσκολη την πλοήγηση της νομισματικής πολιτικής.

Ακόμη και εάν σε ορισμένους κλάδοι τις οικονομίας καταγράφονται απολύσεις, τα συνολικά δεδομένα είναι φαινομενικά δείχνουν οικονομική ισχύ και σταθερότητα, με τους εργοδότες να διατηρούν το εργατικό δυναμικό τους σαν σανίδα σωτηρίας.
Μάλλον γιατί είναι....

Η κτηματαγορά, η οποία καταστράφηκε από τις στρατηγικές της Fed για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, δείχνει πλέον σημάδια ζωής, προσφέροντας μια αχτίδα ελπίδας για την εαρινή σεζόν των πωλήσεων.

Παρά τη στενότερη προσφορά και τις αυξανόμενες τιμές που ωθούν ορισμένους αγοραστές στο περιθώριο, υπάρχει μια [ανέλπιδη;] αισιόδοξη αφήγηση ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να βελτιωθούν.
Τεχνικά, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να ξεπερνούν τους παγκόσμιους ανταγωνιστές τους, χάρη σε όλα αυτά τα επιφανειακά στοιχεία όσον αφορά την ευρωστία της οικονομίας.

Αλλά καθώς οι κεντρικές τράπεζες του κόσμου αγοράζουν μανιωδώς χρυσό και σχεδιάζουν στρατηγική για ένα μέλλον που δεν εξαρτάται από το δολάριο, είναι μία υπενθύμιση ότι η παγκόσμια οικονομία απέχει πολύ από το να ακολουθεί αυτή την αισιόδοξη εικόνα.

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ