Οικονομία

Ο κινεζικός γίγαντας ακινήτων Evergrande βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας!

Ο κινεζικός γίγαντας ακινήτων Evergrande βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας μετά τη σύλληψη του ιδρυτή και ιδιοκτήτη της εταιρείας, δισεκατομμυριούχου Xu Jiayin, ο οποίος βρίσκεται στο στόχαστρο νέων σκληρών κατηγοριών.

Ερευνώνται και άλλοι πρώην και νυν διευθυντές του ομίλου. Η διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρείας παραμένει σε αναστολή και οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η αυτοκρατορία του real estate πρόκειται να καταρρεύσει. Θα ήταν ένα εξαιρετικά σκληρό πλήγμα για την κινεζική οικονομία, η οποία βρίσκεται ήδη σε αδιέξοδο.

Ο τομέας των ακινήτων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είναι υπεύθυνος για το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της Κίνας. Ο κινεζικός γίγαντας ακινήτων Evergrande αντιμετωπίζει μια μεγάλη κρίση μετά τη σύλληψη του ιδρυτή και αφεντικού Xu Jiayin και ο κατάλογος των κατηγοριών διευρύνεται. Ο δισεκατομμυριούχος κατηγορείται για σοβαρά εγκλήματα, αλλά οι κινεζικές αρχές αποφεύγουν να πουν περί τίνος ακριβώς πρόκειται.

Ο Jiayin συνελήφθη στις αρχές του μήνα και βρίσκεται υπό αστυνομική επιτήρηση σε κατ' οίκον περιορισμό. Εν τω μεταξύ, η διαπραγμάτευση των μετοχών της Evergrande παραμένουν σε αναστολή στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.  Ο κινεζικός κολοσσός ακινήτων είναι μια από τις πιο υπερχρεωμένες εταιρείες στον κόσμο και έχει αντιμετωπίσει προβλήματα στο παρελθόν.

Το 2021, έχασε την προθεσμία αποπληρωμής για ορισμένα δάνεια, προκαλώντας ανησυχία στην αγορά ακινήτων της Κίνας. Κατέθεσε επίσης αίτηση πτώχευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Αύγουστο για να προστατεύσει τα περιουσιακά της στοιχεία μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία. 

 

Evergrande, γίγαντας των ακινήτων και ένα βουνό από χρέη

 

Ο δισεκατομμυριούχος Xu Jiayin ίδρυσε την Evergrande, παλαιότερα γνωστή ως Hengda Group, το 1996 στο Guangzhou, στη νότια Κίνα. Η Evergrande Real Estate διαθέτει επί του παρόντος περισσότερα από 1.300 έργα σε περισσότερες από 280 πόλεις στην Κίνα. Οι επιχειρήσεις υπερβαίνουν ακόμη και τα ακίνητα - από τη διαχείριση κεφαλαίων έως την κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων και την παραγωγή τροφίμων και ποτών. Κατέχει ακόμη και ένα μερίδιο ελέγχου σε μια από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές ομάδες της χώρας, την Guangzhou FC.

Η περιουσία του ιδρυτή υπολογίζεται στα 42,5 δισεκατομμύρια δολάρια από το Forbes, αλλά συνεχώς μειώνεται, ακριβώς λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η αυτοκρατορία του. Η Evergrande επεκτάθηκε επιθετικά για να γίνει μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Κίνα με δανεισμό άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το 2020, το Πεκίνο εισήγαγε νέους κανόνες για τον έλεγχο του ποσού που οφείλουν οι μεγάλοι κατασκευαστές ακινήτων. Τα νέα μέτρα ώθησαν την Evergrande να πουλήσει τα ακίνητά της με τεράστιες εκπτώσεις για να διατηρήσει την επιχείρηση στη ζωή. Τώρα η εταιρεία παλεύει να πληρώσει τα τεράστια χρέη της που έχει συσσωρευτεί εδώ και χρόνια. Τα τελευταία τρία χρόνια, οι μετοχές της Evergrande έχασαν το 99% της αξίας τους τα τελευταία τρία χρόνια, κάτι που μοιάζει σχεδόν με κατάρρευση. 

Τον Αύγουστο, η εταιρεία κήρυξε πτώχευση στη Νέα Υόρκη σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τα περιουσιακά της στοιχεία στις ΗΠΑ, ενώ εργαζόταν σε έναν διακανονισμό πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με τους πιστωτές.

 

Η μοίρα της εταιρείας εξακολουθεί να κρέμεται

 

Η κατάρρευση του Evergrande θα προκαλούσε σεισμό στην αγορά ακινήτων της Κίνας. Πρώτον, πολλοί άνθρωποι αγόρασαν ακίνητα του ομίλου ακόμη και πριν ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής. Έχουν πληρώσει προκαταβολικά και θα μπορούσαν να χάσουν αυτά τα χρήματα εάν ο όμιλος χρεοκοπήσει.

Επίσης, τα αποτελέσματα πηγαίνουν στην αλυσίδα στις εταιρείες που συναλλάσσονται με την Evergrande. Οι εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευαστικών εταιρειών και των εταιρειών σχεδιασμού και των προμηθευτών υλικών, διατρέχουν τον κίνδυνο μεγάλων ζημιών που θα μπορούσαν να τους οδηγήσουν σε χρεοκοπία. Ο τρίτος είναι ο πιθανός αντίκτυπος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας: Εάν η Evergrande καταρρεύσει, οι τράπεζες και άλλοι δανειστές μπορεί να αναγκαστούν να δανείσουν λιγότερο.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυτό που είναι γνωστό ως πιστωτική κρίση, όταν οι επιχειρήσεις αγωνίζονται να δανειστούν χρήματα σε προσιτές τιμές. Μια πιστωτική κρίση θα ήταν πολύ άσχημα νέα για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, καθώς οι εταιρείες που δεν μπορούν να δανειστούν δυσκολεύονται να αναπτυχθούν και, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Αυτό μπορεί επίσης να ενοχλήσει τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι μπορεί να βλέπουν την Κίνα ως λιγότερο ελκυστικό μέρος για επενδύσεις.

 

Θα παρέμβει το Πεκίνο;

 

Ο κίνδυνος κατάρρευσης μιας τόσο υπερχρεωμένης εταιρείας έχει οδηγήσει ορισμένους αναλυτές να προτείνουν ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να παρέμβει για να σώσει την εταιρεία. Ωστόσο, ο Jackson Chan της πλατφόρμας έρευνας χρηματοοικονομικών αγορών Bondsupermart δεν πιστεύει ότι αυτό θα συμβεί τώρα. «Για να είμαι ειλικρινής, η Evergrande έχει ήδη καταρρεύσει», λέει ο Τσαν, προσθέτοντας ότι η τράπεζα βρίσκεται «στο χείλος της αναγκαστικής εκκαθάρισης».

Αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία της Κίνας, όπου ο τομέας των ακινήτων αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο της οικονομίας της χώρας. "Αυτό θα μπορούσε να εξελιχθεί ντόμινο για να επηρεάσει άλλες χρεωμένες εταιρείες και να επηρεάσει περαιτέρω τον συνολικό τομέα των ακινήτων, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη της οικονομίας", δήλωσε στο BBC ο Dexter Roberts, διευθυντής κινεζικών υποθέσεων στο Mansfield Center του Πανεπιστημίου της Μοντάνα. Προσθέτει ότι «το παλιό Evergrande δεν υπάρχει πια» και, αν και οι αρχές μπορούν να το κρατήσουν όρθιο, «θα είναι σαν μια κλινικά ετοιμοθάνατη εταιρεία».

Η κινεζική κυβέρνηση στοχεύει σε οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 5% για το 2024, η οποία θα εξακολουθούσε να αντιπροσωπεύει μία από τις χειρότερες επιδόσεις των τελευταίων δεκαετιών, εξαιρουμένης της περιόδου της πανδημίας του κορωνοϊού.  Η κατάσταση, ωστόσο, όπως φαίνεται από την κρίση που αντιμετωπίζει η Evergrande, είναι εξαιρετικά δυναμική και ο στόχος αυτός μπορεί να μην ισχύει πλέον στο τέλος της χρονιάς. 
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ