Περισσότερα έσοδα και τόκοι οδηγούν τις ελληνικές τράπεζες και θέτουν επί τάπητος και πάλι την πολιτική τους στα Βαλκάνια. Ειδικότερα, στην προσπάθειά τους να προχωρήσουν σε ανάπτυξη μετά τη δεκαετή συρρίκνωσή τους, τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα επιχειρούν να κερδίσουν εκ νέου τη μάχη στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη. Αφού ρευστοποίησαν τα «ασημικά» τους, κυρίως κατ’ εντολή των θεσμών, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είτε βρίσκονται ήδη σε διαδικασία ανάπτυξης στα Βαλκάνια είτε βολιδοσκοπούν διάφορες αγορές.
Οι κινήσεις της Eurobank
Μπροστά στο παιχνίδι αυτό βρίσκεται κυρίως η EFG Eurobank, αλλά και η Alpha Bank, ΑΛΦΑ ενώ οι λοιπές τράπεζες διερευνούν το τοπίο. Η κίνηση της Eurobank, μάλιστα, η οποία προχώρησε στην εξαγορά την Direktna Bank, σηματοδότησε την πρώτη εξαγορά ξένης τράπεζας στην αγορά των Βαλκανίων από ελληνικό όμιλο έπειτα από δέκα χρόνια συστηματικής αποεπένδυσης από τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Το πιστωτικό αυτό ίδρυμα θα συγχωνευθεί με τη Eurobank Serbia και ο ελληνικός όμιλος θα διαθέτει στο νέο σχήμα το 70%. Η αγορά της Σερβίας είναι από αυτές που ο ελληνικός τραπεζικός όμιλος έχει αποφασίσει πως θα ισχυροποιήσει την παρουσία του. Οι εκτιμήσεις, άλλωστε, για την πορεία του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της Σερβίας είναι πως αυτό θα κινηθεί μεταξύ 5%-6% μέσα στο 2021.
Η κεντρική τράπεζα της χώρας αναμένει ότι η ανάπτυξη θα εξαρτηθεί από την εγχώρια ζήτηση και τις εξαγωγές, για τις οποίες είναι απαραίτητη η οικονομική ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ, που σήμερα εκτιμάται σε περίπου 4% για το 2021.
Ο όμιλος της Eurobank δραστηριοποιείται επίσης στις αγορές της Βουλγαρίας, της Κύπρου, της Σερβίας και του Λουξεμβούργου, ενώ κατάφερε να διατηρήσει τη δραστηριότητά του στις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης. Το 2016 η Eurobank Bulgaria (Postbank) απέκτησε τις τραπεζικές υπηρεσίες της Alpha Bank στη Βουλγαρία, ενώ στο τέλος του 2018 απέκτησε τη θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς.
Μόλις προχθές η Eurobank ανακοίνωσε την απόκτηση του 9,9% της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο. Επιπλέον, ανακοίνωσε τη σύναψη σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών με τη Third Point Hellenic Recovery Fund για την εξαγορά επιπλέον ποσοστού 2,7%, υπό την αίρεση λήψης των σχετικών εγκρίσεων από τις ρυθμιστικές αρχές. Ως συνέπεια, μετά την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας, η συμμετοχή της Eurobank στην τράπεζα, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην Κύπρο, θα ανέλθει σε 12,6%.
Σημειώνεται ότι η Κομισιόν προβλέπει για την Κύπρο ανάπτυξη 4,3% και 3,8% για τα έτη 2021 και 2022 αντίστοιχα, σύμφωνα με τις θερινές οικονομικές προβλέψεις της. Συγκεκριμένα, στο κείμενο των προβλέψεων της Κομισιόν για την Κύπρο αναφέρεται ότι «παρά τα μέτρα lockdown στις αρχές του έτους, το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2021 (+2% σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2020)». Η αλήθεια είναι πως η Κύπρος αποτελεί μια αγορά που την κοιτούν και άλλες τράπεζες, μεγαλύτερες και μικρότερες.
Η Alpha Bank στη Ρουμανία
Επιλεκτική στρατηγική ακολουθεί και η Alpha Bank, που στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου «Tomorrow» επιθυμεί να ισχυροποιηθεί στην αγορά της Ρουμανίας, η οποία αποτελεί μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές και η τράπεζα διαθέτει ήδη υπολογίσιμη δύναμη που την κατατάσσει στην έκτη θέση στην τοπική αγορά με μερίδιο 4,4%. Στόχος της Alpha Bank είναι το 10% της κερδοφορίας του ομίλου να προέρχεται από διεθνείς δραστηριότητες.
Στόχος είναι να επωφεληθεί ο όμιλος από το περιβάλλον υψηλής ανάπτυξης στον τραπεζικό τομέα της Ρουμανίας. Καταλύτες αποτελούν η προβλεπόμενη οικονομική ανάκαμψη της Ρουμανίας και οι υπεραξίες που θα προκύψουν από τη σύγκλιση σε επίπεδο Ε.Ε. της διείσδυσης του τραπεζικού τομέα. Μέχρι το 2024 η Alpha Bank σκοπεύει να διαθέσει στη βαλκανική χώρα δάνεια 4,5 δισ. ευρώ έναντι 2,5 δισ. το 2020. Η τράπεζα πιστεύει πολύ στη ρουμανική αγορά, την οποία προ κρίσης είχε ιδιαίτερα αναπτύξει. Από την άλλη πλευρά, η Alpha Bank σκοπεύει έως τα τέλη του έτους να έχει ολοκληρώσει την αποχώρησή της από την Αλβανία.
Βολιδοσκοπήσεις από Εθνική και Πειραιώς
Η Εθνική από την πλευρά της κοιτάζει αγορές, αλλά από την άλλη πλευρά εξετάζει να αποεπενδύσει από την κυπριακή. Το μεγαλύτερο πλήγμα που δέχθηκε η τράπεζα είναι ότι εξαναγκάστηκε να πουλήσει τη Finansbank στην Τουρκία. Σημαντική αποεπένδυση έχει υλοποιήσει και η Τράπεζα Πειραιώς, ΠΕΙΡ-1,31% πουλώντας τις δραστηριότητες της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας, της Αλβανίας, της Κύπρου και της Ουκρανίας. Τέλος, και στην περίπτωση της Πειραιώς ακούγεται πως εξετάζει τις βαλκανικές αγορές.