Μετά την 28η Οκτωβρίου μέχρι και το Πάσχα ξεκινάει ο τουρισμός – και συγκεκριμένα ο χειμερινός – στην Ελλάδα. Όμως οι ξενοδόχοι έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους στην Αττική και τους λοιμωξιολόγους.
Και αυτό διότι ένα lockdown στην Αττική θα επηρεάσει τους προορισμούς που περιμένουν κυρίως Αθηναίους για να κάνουν «ταμείο» στην πιο δύσκολη και κυρίως αβέβαιη σεζόν που έχουν ζήσει ποτέ.
Φέτος, λίγο πριν την έναρξή της χειμερινές περιόδου και με πολλές από τις πιο κερδοφόρες περιοχές στη χώρα μας να βρίσκονται σε επιδημιολογικά δύσκολη κατάσταση, το κλίμα στην αγορά είναι βαρύ.
Ο χειμώνας τουρισμός
Προς το παρόν, πάντως, οι ξενοδόχοι δεν μπορούν να κάνουν εκτιμήσεις αναφορικά με τη χειμερινή σεζόν. Δειλά-δειλά κάτι πάει να καταγραφεί, αλλά όλα εξαρτώνται από την πορεία της πανδημίας και ειδικότερα στην Αττική.
Ήδη, περιοχές όπως η Κοζάνη βρίσκονται στο τέταρτο επίπεδό που σημαίνει τοπικό lockdown. Κάτι αντίστοιχο τείνει να γίνει και στον νομό Ιωαννίνων, έναν κατ’ εξοχήν τουριστικό προορισμό τους χειμερινούς μήνες, αφού μονοπωλούν το ενδιαφέρον τα Γιάννενα, το Μέτσοβο και τα Ζαγοροχώρια.
Εν αναμονή βρίσκονται ακόμη και οι ξενοδόχοι σε περιοχές όπως τα Καλάβρυτα, Αρκαδία, Πήλιο, Δράμα καθώς και Καστοριά.
Προβληματισμένοι ωστόσο εμφανίζονται και οι επιχειρηματίες χιονοδρομικών κέντρων. Ήδη αρκετά χιονοδρομικά ετοιμάζονται και συντάσσουν τα υγειονομικά τους πρωτόκολλα.
Κορυφαία πηγή του οικονομικού επιτελείου αναγνώρισε ότι υπάρχει μείζον θέμα για τη χειμερινή περίοδο και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα χειμερινά θέρετρα, αλλά και για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας που είναι υποχρεωμένα πλέον να κλείσουν λόγω χαμηλής προσέλευσης.
Το σχέδιο της κυβέρνησης για τον τουρισμό
Το τοπικό lockdown στην Κοζάνη έδωσε το στίγμα της πρόθεσης του οικονομικού επιτελείου να αναβιώσει τα μέτρα στήριξης που ίσχυσαν στη καραντίνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Εργασίας ετοιμάζουν νομοθετικές διατάξεις και Αποφάσεις στα εξής πεδία:
- Παράταση του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργασίας για το τελευταίο δίμηνο του έτους. Η «ομπρέλα» αυτή θα καλύψει τους κλάδους του Τουρισμού, της εστίασης κλπ.
- Διαβάθμιση των παρεμβάσεων ανάλογα με την επικινδυνότητα των περιοχών, έτσι ώστε τα μέτρα στήριξης να κλιμακώνονται ανάλογα με το εάν κάποια περιοχή είναι στο 2, στο 3 ή στο απόλυτο lockdown του 4.
- Παρεμβάσεις για τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, που έχουν «γονατίσει» από τις απώλειες τζίρου.
Τι ζητούν οι επιχειρήσεις του τουρισμού
Όσον αφορά στις επιχειρήσεις του Τουρισμού, οι επιστολές στα συναρμόδια υπουργεία πέφτουν βροχή, με έναν κοινό παρονομαστή: τις δραματικές απώλειες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, η απώλεια του τζίρου στα εποχιακά ξενοδοχεία αγγίζει το 70 με 80%, ενώ στις μονάδες συνεχούς λειτουργίας η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη, καθώς υπάρχουν ξενοδοχεία με μονοψήφια ποσοστά πληρότητας.
Υπό αυτήν την έννοια, το τέταρτο τρίμηνο του 2020 είναι κρίσιμο, πόσο μάλλον όταν υπό την «ομπρέλα» προστασίας θα πρέπει να τεθούν και οι μονάδες που στηρίζονται στο χειμερινό τουρισμό.
Τα βασικά αιτήματα του κλάδου είναι:
- Η εφαρμογή του μέτρου της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για την περίοδο από 1η Οκτωβρίου 2020 έως 31 Μαρτίου 2021 σε όλες τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, έτσι ώστε να δοθεί κίνητρο διατήρησης των θέσεων εργασίας
- Η κάλυψη της αναλογίας της άδειας και του επιδόματος αδείας των εργαζομένων για τη χρονική περίοδο που αυτοί παρέμεναν σε αναστολή, με την υποσημείωση ότι οι επιχειρήσεις προσέλαβαν προσωπικό, το οποίο δεν εργάστηκε ούτε μια ημέρα
- Η πρόβλεψη νέας ρυθμίσεως οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, διάρκειας έως 100 δόσεων, στις οποίες θα μπορούν οι επιχειρήσεις να εντάξουν όλες τις οφειλές τους ως τις 31/12/2020