Αρχαιολόγοι στο Κουβέιτ, έμειναν έκπληκτοι με την ανακάλυψη ενός εργαστηρίου σχεδόν 7.700 ετών, το οποίο ανάγεται στην προϊστορική περίοδο Ubaid (5.500–4.000 π.Χ.).
Εκτός από το εκπληκτικό εύρημα, η ομάδα των Πολωνών και Κουβετιανών ερευνητών, ανακάλυψε ένα πήλινο ειδώλιο που αναπαριστά ένα στενόμακρο κεφάλι ανθρώπου, τα χαρακτηριστικά του οποίου, παραπέμπουν σε χαρακτηριστικά της κουλτούρας των Ubaid.
Σε άρθρο που δημοσίευσαν οι Arab Times, αναφέρεται ότι, το εργαστήριο περιείχε πολλά διακοσμητικά από κοχύλι, όπως και αρκετά κεραμικά θραύσματα που χρονολογούνται πριν από 7.000. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το εύρημα οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι, ο χώρος Bahra 1, ο οποίος βρίσκεται στη βόρεια έρημο Subiya, μπορεί να είναι το αρχαιότερο σημείο στην περιοχή του Κόλπου όπου έχει ανακτηθεί κεραμικό σκεύος.
«Σημαντικός ο ρόλος του οικισμού στην πολιτιστική και βιομηχανική ανάπτυξη»
Το εργαστήριο περιείχε πολλά διακοσμητικά από κοχύλι, όπως και αρκετά κεραμικά θραύσματα που χρονολογούνται 7.000 χρόνια στο παρελθόν
Την ανακοίνωση έκανε ο Mohammed bin Reda, διευθύνων σύμβουλος του τομέα αρχαιοτήτων και μουσείων στο εθνικό συμβούλιο για τον πολιτισμό, τις τέχνες και τα γράμματα, λέγοντας ότι, το εύρημα είναι απόδειξη για τον ρόλο που διαδραμάτισε ο οικισμός στην πρώιμη πολιτιστική και βιομηχανική ανάπτυξη.
Ο συντονιστής της κοινής Κουβετιανής και Πολωνικής αποστολής, καθηγητής Piotr Bielinski, συμπλήρωσε τη δήλωση, σημειώνοντας πως, η παρουσία τόσο του ειδωλίου όσο και του εργαστηρίου, εγείρουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τον συμβολικό και τον τελετουργικό τους ρόλο στην κοινωνία των Ubaid. «Οι ανακαλύψεις στην Bahra 1, τονίζουν τα περίπλοκα πολιτιστικά και οικονομικά δίκτυα της περιόδου Ubaid, καθώς και τη σημασία των πρώιμων ανθρώπινων οικισμών στη διαμόρφωση της τοπικής ιστορίας», είπε ο Reda στο Archaeology News.
Κρυμμένο τούνελ και δωμάτια ανακαλύφθηκαν κάτω από την εκκλησία 1.500 ετών
Η συγκλονιστική ανακάλυψη έρχεται αφότου οι αρχαιολόγοι στην Κωνσταντινούπολη ανακάλυψαν τα ερείπια υπόγειων δωματίων και μιας σήραγγας ενώ ανέσκαβαν τα ερείπια μιας χριστιανικής εκκλησίας. Τα δωμάτια φαίνεται να είναι περίπου 1.500 ετών όταν η πόλη ήταν η πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και γνωστή ως Κωνσταντινούπολη.
Σύμφωνα με αναφορές, τα δωμάτια βρίσκονταν κάτω από την εκκλησία του Αγίου Πολύευκτου, και μάλλον χτίστηκε την εποχή που ο Χριστιανισμός, είχε γίνει η επίσημη θρησκεία της αυτοκρατορίας. Τα ανακαλυφθέντα δωμάτια, αποτελούνταν από δύο μεγάλους θαλάμους οι οποίοι συνδέονταν με μία σήραγγα και φαίνεται ότι συνδέονταν και με τον θάλαμο δίπλα στο δωμάτιο, όπου ετοιμαζόταν το ψωμί και το κρασί για τη Θεία Κοινωνία.
Στη διάρκεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, ήταν γνωστή ως η ιεροτελεστία της Θείας Λειτουργίας, η οποία εξακολουθεί είναι μέρος της Ανατολικής Ορθόδοξης εκκλησίας.
Εκτός από το εκπληκτικό εύρημα, η ομάδα των Πολωνών και Κουβετιανών ερευνητών, ανακάλυψε ένα πήλινο ειδώλιο που αναπαριστά ένα στενόμακρο κεφάλι ανθρώπου, τα αδρά χαρακτηριστικά του οποίου, παραπέμπουν στον πολιτισμό Ubaid
Μεγάλο τμήμα του εσωτερικού των θαλάμων, είναι διακοσμημένο με μωσαϊκά, επιστρώσεις πέτρας, και λαξευμένα τμήματα από μάρμαρο, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους.
Τα υπόγεια δωμάτια είχαν ανακαλυφθεί προγενέστερα, το 1950, στη διάρκεια οδικών έργων, όμως τότε οι αρμόδιοι σφράγισαν τα δωμάτια για τη διατήρησή τους, δήλωσε ο Mahir Polat, γενικός γραμματέας τoυ μητροπολιτικού δήμου της Κωνσταντινούπολης (IBB), στο Live Science.
Σύμφωνα με τον Polat, η Saraçhane, η περιοχή όπου βρίσκεται η εκκλησία, είναι μία από τις αρχαιότερες της πόλης, και τις τελευταίες δεκαετίες, έχει εξαθλιωθεί. Οι εργάτες αρχικά, τον Μάρτιο, πραγματοποίησαν εκ νέου ανασκαφές στα δωμάτια, και ο Polat δήλωσε στο Live Science ότι οι εκπρόσωποι σύντομα θα επιτρέψουν την πρόσβαση του κοινού στη διεργασία.
«Αισίως, η εκ νέου έκθεση των ευρημάτων της ιστορικής και άλλοτε μεγαλοπρεπούς εκκλησίας, θα συντελέσει στην πληροφόρηση ενός πολύ ευρύτερου κοινού», εξήγησε ο Ken Dark, αρχαιολόγος στο King’s College London, στο περιοδικό Live Science.