Είναι γεγονός ότι Ελλάδα και Ισραήλ ένοιωσαν ως χώρες μουδιασμένες από το πρόσφατο φιλοτουρκικό παραλήρημα του Τράμπ παρουσία του Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο, ο οποίος εγκωμίασε τον Ερντογάν, δείχνοντας με εμφατικό τρόπο πως δεν επιθυμεί στρατιωτική αντιπαράθεση Άγκυρας-Τελ Αβίβ.
Το φιλοτουρκικό παραλήρημα Τράμπ φρενάρει την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας
Στη συνέχεια είχαμε τις συναντήσεις υψηλόβαθμων εκπροσώπων των δύο χωρών στο Αζερμπαίτζάν, προκειμένου να βρεθεί κοινό έδαφος για την Συρία, "βρίσκοντας" τρόπους συνεννόησης και όχι διαφωνιών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε στρατιωτική κλιμάκωση μεταξύ Τουρκίας-Ισραήλ.
Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για τους σχεδιασμούς του Τράμπ, ο οποίος σκοπεύει να χτυπήσει στρατιωτικά το Ιράν σε περίπτωση που αυτό δεν υπακούσει στους όρους του για το πυρηνικό του πρόγραμμα, αλλά και να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, έτσι ώστε στη συνέχεια οι ΗΠΑ να αποτραβηχτούν σε μεγάλο βαθμό από την Ευρώπη προκειμένου να επικεντρωθούν στον Ειρηνικό όπου η Κίνα αμφισβητεί την πρωτοκαθεδρία τους.
Τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα η Ελληνική κυβέρνηση να αναβάλλει την επανέναρξη των εργασιών ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, κάτι που έκανε τους Τούρκους να επιχαίρουν.
Η στροφή των Αθηνών στις Βρυξέλλες
Μάλλον "λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο", αφού η Αθήνα αντιλαμβανόμενη την φιλοτουρκική μεταστροφή των ΗΠΑ, αποφάσισε να παίξει αποφασιστικά το χαρτί της ΕΕ, η οποία νοιώθει παραγκωνισμένη από τον Τράμπ, ο οποίος επιχειρεί να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, χωρίς να υπολογίζει την άποψή της και τα θέλω της, αφήνοντάς την ουσιαστικά ακάλυπτη , χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας έναντι της Ρωσίας.
Κοινώς η ΕΕ καλείται τα επόμενα χρόνια να υπερεξοπλιστεί έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει σε περίπτωση που απαιτηθεί μόνη της τη Ρωσία, χωρίς ωστόσο να δέχεται την τουρκική στρατιωτική βοήθεια που απλόχερα αλλά επιτηδευμένα προσφέρει ο Ερντογάν, προκειμένου να υλοποιήσει τους επεκτατικούς στόχους του σε βάροςγειτονικών χωρών, με πρώτες Ελλάδα και Κύπρο, στη βάση του παράνομου ιδεολογήματος της "Γαλάζιας Πατρίδας".
Συνεπώς οι Βρυξέλλες καλούνται να διευθετήσουν "τα του οίκου τους" σε στεριά αλλά και θάλασσα, λαμβάνοντας για πρώτη φορά ίσως σαφείς θέσεις για τις παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, διασφαλίζοντας τα εξωτερικά θαλάσσια σύνορά τους αλλά και τα οικονομικά τους συμφέροντα.
Το Momentum της αποφασιστικής Ελληνικής κίνησης
Η Ελλάδα ορθά διάβασε τις παραπάνω εξελίξεις και γιαυτό διάλεξε την παρούσα χρονική στιγμή προκειμένου να ωθήσει την ΕΕ να λάβει σαφέστατη θέση στα Ελληνοτουρκικά, καταθέτοντας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Εθνική της Στρατηγική για τον θαλάσσιο χώρο της αποτυπωμένη σε χάρτη, στον οποίο εμφαίνεται η πλήρης επήρεια της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας σε θαλάσσιες ζώνες , χωρίς αστερίσκους και εκπτώσεις...
Αποτυπώνονται έτσι οι θαλάσσιες περιοχές που οριοθετήθηκαν κατόπιν συμφωνιών με Ιταλία και Αίγυπτο, ενώ για τις μη οριοθετημένες περιοχές, αποτυπώνεται η μέση γραμμή που καθορίζει το εξωτερικό όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μέχρι να συναφθούν ανάλογες συνθήκες με γειτονικά κράτη.
Ωστόσο από μόνος του ο χάρτης Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού δεν συνιστά οριοθέτηση ΑΟΖ, αλλά σε αυτόν εμφαίνονται οι θαλάσσιες περιοχές που ασκούνται από πλευράς Ελλάδας ανθρώπινες δραστηριότητες για την επίτευξη των οικολογικών, οικονομικών και κοινωνικών στόχων.
Τι επιχειρεί η Αθήνα να πετύχει με τον χάρτη Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού
Ρίχνοντας μια ματιά στον χάρτη αντιλαμβανόμαστε πως εμμέσως πλην σαφώς, αυτός καταργεί τις προβλέψεις του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου νοτίως και ανατολικά Κρήτης και την απόπειρα απαγόρευσης στην Ελλάδα από την Τουρκία, εκτέλεσης οικονομικών δραστηριοτήτων στις εν λόγω θαλάσσιες περιοχές αλλά και σε εκείνες ανατολικότερα Κάσου-Καρπάθου -Ρόδου-Καστελορίζου , οι οποίες συμπίπτουν με τα όρια της Ελληνικής ΑΟΖ σύμφωνα με το χάρτη της Σεβίλλης αλλά και το Δίκαιο της θάλασσας.
Παράλληλα ο χάρτης επιχειρεί με την σφραγίδα της ΕΕ, να θέσει σε ισχύ την δημιουργία Ελληνικών θαλάσσιων αιολικών πάρκων στο Αιγαίο, τα οποία εκπόνησε πρόσφατα η κυβέρνησή μας και τα οποία δεν αποδέχεται η Τουρκία, απειλώντας μας στρατιωτικά, με αποτέλεσμα το έργο να έχει τελματώσει.
Ο καιρός γαρ εγγύς
Από τις παραπάνω εξελίξεις αντιλαμβανόμαστε πως είναι πάρα πολύ πιθανό το Αιγαίο να θερμανθεί στρατιωτικά επικίνδυνα και γιαυτό επισημαίνουμε τα εξής:
Τα νησιά μας στο Αρχιπέλαγος δεν είναι ομοιογενώς κατανεμημένα , γεγονός που δημιουργεί ιδιαιτερότητες αναφορικά με την άμυνα μας σε αυτά, κατά περίπτωση.
Επιχειρώντας να διαμερισματώσουμε τις θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου και της ΝΑ Μεσόγειο-Λιβυκού πελάγους θα τις χωρίζαμε όπως παρακάτω:
1. Βόρειο Αιγαίο, το οποίο περιλαμβάνει την θαλάσσια περιοχή από τη νοητή γραμμή Άγιο όρος- νοτίως Ν. Λήμνου- και νοτίως Ν. Τενέδου έως Dalyan στα μικρασιατικά παράλια.
Εδώ βρίσκονται τα νησιά μας Θάσος-Σαμοθράκη-Λήμνος -Άγιος Ευστράτιος, η βραχονησίδα Ζουράφα ΒΑ Σαμοθράκης και τα νησιά Ίμβρος-Τένεδος-Λαγούσσες νήσοι που ανήκουν στην Τουρκία
2 Κεντρικό Αιγαίο, το οποίο εκτείνεται νοτίως της παραπάνω γραμμής και βορειότερα της νοητής γραμμής Ν. Εύβοια-Ν. Άνδρος-Ν. Τήνος- Ν. Μύκονος-Ν-Ικαρία- Ν. Φούρνοι- Ν. Σάμος-Kusadasi.
Εδώ εκτός από τα νησιά -βραχονησίδες μας, βρίσκονται και έναντι Χίου και Λέσβου και αρκετές τουρκικές βραχονησίδες.
3. Νοτιοκεντρικό Αιγαίο , το οποίο εκτείνεται νοτιότερα της παραπάνω γραμμής και βορειότερα της νοητής γραμμής Ακρωτήριο Μαλέας, νοτίως Ν. Μήλου, νοτίως Ν. Φολεγάνδρου, νοτίως Ν.Σαντορίνης- Ν. Αστυπάλαια- Ν. Κώ.
Εδώ βρίσκονται πάρα πολλά νησιά-βραχονησίδες μας με λίγες τουρκικές βραχονησίδες.
4. Νότιο Αιγαίο, το οποίο εκτείνεται νοτίως της παραπάνω γραμμής και βορειότερα της γραμμής Ακρωτήριο Μαλέας-Ν. Κύθηρα- Ν. Αντικύθηρα- Ν. Κρήτη- Ν. Κάσος-Ν. Κάρπαθος -Ν. Ρόδος.
Εδώ βρίσκονται πολλά νησιά και βραχονησίδες μας
5. Νοτιανατολικό Αιγαίο, η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ν. Ρόδου και Ν. Ρώ- Ν. Μεγίστης- Ν. Στρογγύλης.
6. Λιβυκό πέλαγος
7. ΝΑ Μεσόγειος, η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ν. Ρόδου και Ν. Ρώ- Ν. Μεγίστης- Ν. Στρογγύλης και Ν. Κύπρου
Το δόγμα Anti Acess/Area Denial (Α2/AD)
Το εν λόγω δόγμα ορίζεται σύμφωνα με το Joint Operational Access Concept (JOAC) ως εξής:
Άρνηση πρόσβασης ή anti-access μιας θαλάσσιας περιοχής συνιστούν «οι πράξεις και οι δυνατότητες, συνήθως μακράς εμβέλειας, σχεδιασμένες να εμποδίσουν μια αντίθετη δύναμη να εισέλθει σε μια περιοχή επιχειρήσεων» και άρνηση περιοχής ή area denial ως «εκείνες οι πράξεις και οι ικανότητες, συνήθως μικρότερης εμβέλειας, σχεδιασμένες όχι να εμποδίσουν μια δύναμη να εισέλθει, αλλά να περιορίσουν την ελευθερία δράσεως εντός της περιοχής επιχειρήσεων».
To Α2/ΑD δίνει έμφαση στην συνδυασμένη χρήση μεγάλης εμβέλειας πληγμάτων ακριβείας σε συνδυασμό με εξελιγμένο σύστημα/δίκτυο Διοίκησης και Ελέγχου (C4ISR) τόσο για την αποτροπή εισόδου εχθρικής δύναμης όσο και την καταστροφή αυτής.
Σε γενικές γραμμές οι πιο σημαντικές δυνατότητες Anti Access περιλαμβάνουν δυνατότητα εξαπόλυσης βλημάτων όλων των εμβελειών από πλοία επιφανείας, Υ/Β, αεροσκάφη και επάκτιες συστοιχίες.
Μεγάλης εμβέλειας συστήματα ISR (Intelligence, Surveillance & Reconnaissance) κατάλληλα αντίμετρα εναντίον δορυφόρων, δυνατότητα κυβερνοπολέμου και εκτεταμένου ηλεκτρονικού πολέμου και ομάδες ειδικών αποστολών για καταστροφή των ναυτικών και αεροπορικών βάσεων της εχθρικής δύναμης.
Επιπλέον, η δυνατότητα Area Denial περιλαμβάνει εκτεταμένο δίκτυο αεράμυνας περιοχής και θεάτρου επιχειρήσεων, μικρής και μεσαίας εμβέλειας πυραύλους εναντίον πλοίων, συμβατικά Υ/Β, όπλα ακριβείας, δυνατότητα χημικού και βιολογικού πολέμου, ναρκοθέτηση, μικρά σκάφη υψηλών ταχυτήτων και εκτεταμένη χρήση UAV.
Συμπέρασμα 1ο
Από τις παραπάνω 7 περιοχές, οι "δυσκολότερες" από πλευράς επιβολής Anti Acess/Area Denial (Α2/AD), για τη χώρα μας σε βάρος των Τούρκων είναι κατά σειρά η 6 , 7 , 5 και 2.
Συνεπώς η προμήθεια αντιπλοϊκών πυραύλων στηνοποία προέβη πρόσφατα η χώρα μας από την Γαλλία και η κατάλληλη εγκατάστασή τους, θα είχε ως αποτέλεσμα την σημαντικότατη υποβοήθηση του πολεμικού ναυτικού μας, για την κυριαρχία του στο Αιγαίο, έναντι του Τουρκικού.
Συμπέρασμα 2ο
Η επιβιωσιμότητα του φίλιου πυροβολικού των νήσων μας έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία, προκειμένου να μπορέσουν να πλήξουν από ενάρξεως των επιχειρήσεων, τις εξαιρετικά κρίσιμες και ζωτικές χερσαίες εγκαταστάσεις των τουρκικών λιμένων στα μικρασιατικά παράλια, για την ασφάλεια και επιβίωση του τουρκικού στόλου.
Χωρίς αυτές ο τουρκικός στόλος αργά ή γρήγορα θα καταστραφεί, στέλνοντας στο βυθό του Αιγαίου μας την "Γαλάζια πατρίδα" του Ερντογάν.
Συμπέρασμα 3ο
Για να έχει πιθανότητα επιτυχίας μια τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στο Αιγαίο, είναι προαπαιτούμενο η Τουρκία να εξασφαλίζει αεροπορική κυριαρχία έναντι της Ελλάδας, γεγονός που προϋποθέτει ισχυρή τουρκική αεροπορία και αντιαεροπορική άμυνα.
Σε κανένα όμως από τα δύο δεν υπερέχει η Τουρκία έναντι της Ελλάδας και γιαυτό καταβάλει σύντονες προσπάθειες χτίζοντας γηγενή αεράμυνα και αποκτώντας Eurofighter Tayfun , ρίχνοντας τα δίχτυα της και για την απόκτηση F-35.
Επίλογος
Κλείνοντας ας ελπίσουμε τα όσα αναφέραμε εδώ να έχουν γίνει ήδη αντιληπτά από τους Τούρκους, έτσι ώστε να μην διανοηθούν να αποτολμήσουν το απονενοημένο.
Αν πάλι το κάνουν, τότε θα ξέρουν τι τους περιμένει από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και τον Ελληνικό λαό.