Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Το Κρεμλίνο λέει ότι τα νησιά Κουρίλες είναι «αναπόσπαστο μέρος της Ρωσίας» αφού η Ιαπωνία τα αποκαλεί «υπό ρωσική κατοχή»

Το Κρεμλίνο είπε ότι τα νησιά Κουρίλες, που κατελήφθησαν από την ΕΣΣΔ από την Ιαπωνία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν «αναπόσπαστο τμήμα της Ρωσίας» αφού η ιαπωνική διπλωματία ανακοίνωσε λέγοντας ότι τα εδάφη ήταν υπό ρωσική κατοχή.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, ο Ντμίτρι Πεσκόφ ο εκπρόσωπος του Πούτιν, είπε ότι η Ρωσία απορρίπτει την ιδέα ότι τα νησιά, γνωστά στην Ιαπωνία ως Chishima και που μετονομάστηκαν σε "Κουρίλες" από τους Ρώσους μετά τον πόλεμο, βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή.

«Βλέπουμε τέτοιους ισχυρισμούς αρκετά συχνά. Απορρίπτουμε αυτές τις ιδέες και αυτές τις διατυπώσεις. Τα νησιά Κουρίλες είναι αναπόσπαστο τμήμα της Ρωσίας», είπε ο Πεσκόφ. Στην ετήσια έκθεσή του, το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε και πάλι την απόφαση της Ρωσίας να μην συζητά πλέον το ενδεχόμενο μιας επίσημης συνθήκης ειρήνης με την Ιαπωνία.

Το Κρεμλίνο έλαβε την απόφαση αφού η κυβέρνηση του Τόκιο επέβαλε κυρώσεις κατά του επιτιθέμενου κράτους ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία. Το ιαπωνικό υπουργείο είπε επίσης ότι διαμαρτύρεται συχνά για τις στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσίας στα νότια νησιά Κουρίλες.

Οι ιαπωνικές αρχές σταμάτησαν να αναφέρονται στα νησιά με τον όρο κατοχή κατά την περίοδο του Σίνζο Άμπε, αλλά από πέρυσι, μετά την επιδείνωση των ρωσο-ιαπωνικών σχέσεων ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, η ιαπωνική διπλωματία άρχισε να χρησιμοποιεί νέο κατοχικό όρο όταν αναφερόταν στα νησιά. 

 

Οι Κουρίλες, το κύριο εμπόδιο για μια ρωσο-ιαπωνική συνθήκη ειρήνης

 

Η ΕΣΣΔ και η Ιαπωνία δεν υπέγραψαν συνθήκη ειρήνης μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με το κύριο εμπόδιο να είναι η κυριαρχία στα νησιά, τα οποία έκλεψαν οι Σοβιετικοί από την Ιαπωνία μετά τον πόλεμο κατά της Ιαπωνίας τον Αύγουστο του 1945.

Μετά το τέλος του πολέμου , οι Σοβιετικοί προσάρτησαν τα νησιά Chishima και το νότιο νησί Sakhalin την ιαπωνική περιοχή Karafuto). Η Ιαπωνία εξακολουθεί να διεκδικεί κυριαρχία στα νησιά Iturup, Kunashir και Shikotan, αλλά και σε σημαντικό αριθμό κατοικημένων νησιών - τα νησιά Habomai.

Το 1956, η ΕΣΣΔ και η Ιαπωνία υπέγραψαν κοινή δήλωση που αναγνώριζε το τέλος του μεταξύ τους πολέμου, αλλά δεν επισημοποιήθηκε επίσημη συνθήκη ειρήνης με το διάδοχο κράτος της ΕΣΣΔ, τη σημερινή Ρωσία, αν και οι διπλωματικές σχέσεις επαναλήφθηκαν. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επαναλαμβάνει συχνά ότι η ρωσική κυριαρχία σε αυτά τα νησιά δεν μπορεί να αμφισβητηθεί επειδή δικαιολογείται από διεθνή έγγραφα.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...