Η Μόσχα είχε ανακοινώσει το 2017 πως είχε θέσει σε λειτουργία ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα καμερών κατασκοπείας που χρησιμοποιούν σύστημα αναγνώρισης προσώπου του κόσμου. Το Reuters αναφέρει πως έκτοτε, οι ρωσικές αρχές έχουν χρησιμοποιήσει δυτική τεχνολογία για να κυνηγούν χιλιάδες ανθρώπους που έχουν δημόσια κατακρίνει ή διαδηλώσει έναντι του Κρεμλίνου.
Αν και αυτά είναι αποκλειστικά δεδομένα του Reuters, είναι πράγματι αλήθεια πως η ρωσική κυβέρνηση χρησιμοποιεί τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για να ελέγχει πολίτες της χώρας. Το σύστημα αυτό βοηθάει την αστυνομία όποιας χώρας το διαθέτει να ταυτοποιεί και να συλλαμβάνει συγκεκριμένα άτομα.
Σε δήλωση στον τύπο, η ρωσική διεύθυνση τεχνολογιών πληροφόρησης δήλωσε πως η αστυνομία της ρωσικής πρωτεύουσας διαθέτει 160 χιλιάδες κατασκοπευτικές κάμερες στην διάθεσή της. Από αυτές, 3 χιλιάδες είναι συνδεδεμένες με το σύστημα αναγνώρισης προσώπου.
Σύμφωνα τώρα με την έρευνα του ειδησεογραφικού Reuters, περισσότερες από 2 χιλιάδες δικαστικές υποθέσεις δείχνουν ότι αυτές οι κάμερες έχουν διαδραματίσει καίριο ρόλο στην σύλληψη εκατοντάδων διαδηλωτών. Οι περισσότεροι από αυτούς φαίνεται πως συλλήφθηκαν μετά από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το 2021.
Από τον Φεβρουάριο του 2022 και έπειτα, οι αρχές στην Ρωσία ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν το σύστημα αναγνώρισης προσώπου για να αποτρέψουν ανθρώπους από το να συμμετέχουν σε διαδηλώσεις.
"Είναι μία νέα πρακτική που χρησιμοποιείται με τρομαχτικά αποτελέσματα, ειδικά στην Μόσχα όπου έχουν λάβει χώρα οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις και όπου ο κόσμος ξέρει πως παρακολουθείται από κάμερες αναγνώρισης προσώπου," δήλωσε η Daria Korolenk, μία δικηγόρος για μία ανεξάρτητη ομάδα, η οποία μάχεται υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αναλαμβάνει υποθέσεις καταπίεσης ανθρώπων στην Ρωσία.
Το σύστημα αναγνώρισης προσώπων της Μόσχας λειτουργεί με βάση αλγόριθμους που ανέπτυξε μία λευκορωσική και τρεις ρωσικές εταιρείες.
Τουλάχιστον τρεις από αυτές τις εταιρείες χρησιμοποιήσαν τσιπάκια από την Nvidia ή την Intel, μαζί με τους αλγόριθμούς τους, σύμφωνα με το Reuters. Επιπρόσθετα, οι ρωσικές και η λευκορωσική εταιρεία συμμετείχαν σε ένα τεχνολογικό δοκιμαστικό πρόγραμμα που οργάνωσε μία υπηρεσία του αμερικανικού υπουργείου εμπορίου. Μία από αυτές τις επιχειρήσεις έλαβε έπαθλο 40 χιλιάδων δολαρίων από το πρόγραμμα αυτό.
Το Reuters σε Ρόλο Ντεντέκτιβ
Η έρευνα του Reuters δεν ήταν μόνο θεωρητική. Η ειδησεογραφική υπηρεσία πήρε συνέντευξη από 29 άτομα που κρατήθηκαν από την αστυνομία σε σταθμούς μετρό της Μόσχας. Σχεδόν όλοι από αυτούς είπαν στο Reuters πως πιάστηκαν με την βοήθεια του συστήματος ανίχνευσης προσώπου, ενώ κάποιοι εκ των οποίων ανέφεραν πως το σύστημα αυτό αποκαλείται Sphere (Σφαίρα) και είναι ένα σύστημα ανάλυσης βίντεο από την VisionLabs.
Σε αυτά τα άτομα συμπεριλαμβάνονταν μαθητές, συνταξιούχοι, ένας επιστήμονας, ένας ακαδημαϊκός ερευνητής και ένας ταχυμεταφορέας. Όλοι όμως είχαν ένα κοινό: είχαν διαδηλώσει κατά το Κρεμλίνου. Ως αποτέλεσμα οι αρχές τους κράτησαν από 10 λεπτά έως 18 ώρες και 12 από αυτούς υπέγραψαν έγγραφα που διασφάλιζαν ότι δεν θα ξανά λάβουν μέρος σε διαδήλωση. Κανένας από αυτούς δεν κατηγορήθηκε για κάποιο αδίκημα.