GLSDB
Κόσμος

Πρώτη ρωσική αναχαίτηση των "έξυπνων βομβών" GLSDB στην Ουκρανία-Τελικά δεν είναι όσο "ασταμάτητες" έλεγε το ΝΑΤΟ (Εικόνες)

Στις 28 Μαρτίου, το ρωσικό υπουργείο άμυνας για πρώτη φορά ανέφερε πως ένας κατευθυνόμενος πύραυλος τύπου GLSDB (αποκαλούνται έξυπνες βόμβες) καταρρίφθηκε στην ζώνη των ρωσο-ουκρανικών συρράξεων. Αυτό το όπλο εξοπλίζει δυτικής προέλευσης συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων, τα οποία το Κίεβο ξεκίνησε να λαμβάνει από το ΝΑΤΟ το περασμένο έτος.

Στις 28 Νοεμβρίου το Reuters ανέφερε ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο συζητά την προσφορά της Boeing για προμήθεια συστημάτων GLSDB στην Ουκρανία. Αυτά τα όπλα μπορούν να χτυπήσουν στόχους σε μέγιστη απόσταση 150 χιλιομέτρων. Εάν εγκρίνονταν οι προμήθειες, λέγονταν πως τα όπλα θα έφταναν στην χώρα την άνοιξη του 2023.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία εναέρια βόμβα GBU-39 (GLSDB σημαίνει "Βόμβα Επίγειας Εκτόξευσης Μικρής Διαμέτρου"), η οποία διαθέτει κινητήρα jet και ένα σετ πτερύγων για ακριβή χτυπήματα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Χρήση τους στην Ουκρανία

Οι βόμβες GBU-39 εκτοξεύονται από συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων HIMARS. Η τροχιά τους είναι παρόμοια με τα τυπικά βλήματα των συστημάτων αυτών, ενώ πετούν με ταχύτητα μαχ 2 (2.500 χλμ/ώρα). Κοστίζουν 40 με 70 χιλιάδες δολάρια ανά μονάδα, πράγμα που τις κάνει αρκετά οικονομικότερες από μία μονάδα πυραύλου 227 χιλιοστών των HIMARS, η οποία κοστολογείται στα 150 με 200 χιλιάδες δολάρια. Για μία πλήρη ομοβροντία, οι Αμερικανοί πληρώνουν σχεδόν ένα εκατομμύριο δολάρια. Να αναφέρουμε επίσης πως η Ουάσιγκτον έστειλε στο Κίεβο 16 εκτοξευτές HIMARS, ενώ οι Βρετανοί έστειλαν τρεις παρόμοιες συστοιχίες τύπου M270.

Αναλυτές πάντως έχουν αμφισβητήσει την αποδοτικότητα της βόμβας σε πραγματικά σενάρια μάχης. Αυτά τα όπλα κατασκευάζονταν από τις ΗΠΑ και την Σουηδία, ωστόσο αναφορές λένε πως οι χώρες σταμάτησαν να τις παράγουν όταν είδαν τα πρώτα αποτελέσματα χρήσης τους στην Συρία. Υπολογίζεται πως μέχρι τότε περίπου 15 χιλιάδες μονάδες παράχθηκαν.

Σύμφωνα τώρα με την ρωσική Life, οι Αμερικανοί τις έστειλαν στους Ουκρανούς γιατί τα τυπικά βλήματα των HIMARS είναι ιδιαίτερα ακριβά και είναι χρονοβόρα η διαδικασία παραγωγής τους. Έτσι, ήθελαν να δώσουν κάποια άλλα πυρομαχικά στο Κίεβο όσο αυτοί παράγουν τις επόμενες παρτίδες βλημάτων. Παράλληλα "ξεφορτώνονται" και ένα ποσό GLSDB, οι οποίες σύμφωνα με τους Ρώσους αποδείχθηκαν κατώτερες των προσδοκιών του ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως και να έχει, η πρώτη αναχαίτιση της "έξυπνης" αυτής βόμβας από την Ρωσία δείχνει ότι είτε τα ουκρανικά πληρώματα δεν έχουν ακόμη την κατάλληλη εμπειρία χρήσης αυτού του όπλου, είτε ότι η αμερικανική τροποποιημένη βόμβα δεν αποδίδει όπως διαφημίζονταν. Το τι ισχύει πραγματικά θα το δείξει μόνο ο χρόνος, αφού μία αναχαίτιση δεν καθιστά ένα όπλο τελείως αναποτελεσματικό. 

GALLERY

GLSDB
GLSDB
GLSDB
GLSDB
GLSDB
GLSDB
GLSDB
GLSDB
GLSDB
GLSDB
GLSDB
GLSDB
GLSDB
GLSDB
GLSDB
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ