GLSDB
Ένοπλες Συρράξεις

Φτάνουν οι GLSDB! Ποιους ρωσικούς στόχους υψίστης αξίας θα στοχεύσουν οι Ουκρανοί;

Μετά την εξασφάλιση κύριων αρμάτων μάχης, η Ουκρανία αιτείται τώρα μαχητικά jets και επιθετικά όπλα ακριβών επιθέσεων μεγάλου βεληνεκούς από την Δύση.

Τον περασμένο Ιούλιο, ο εκπρόσωπος της διοίκησης της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας, αντισμήναρχος Yuriy Ihnat, είχε δηλώσει σε συνέντευξη πως δύο μοίρες 12 F-16, μαζί με κάποιες εφεδρείες, θα μπορούσαν να αλλάξουν τις ισορροπίες στον πόλεμο.

Πώς Θα Χρησιμοποιήσουν Οι Ουκρανοί Τις Βόμβες GLSDB;

Επιστρέφοντας όμως στην πραγματικότητα του σήμερα, μέχρι στιγμής ξέρουμε επίσημα πως οι ΗΠΑ θα στείλουν βόμβες GLSDB στην Ουκρανία και όχι όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς ή μαχητικά.

Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό της GLSDB είναι το μεγάλο της βεληνεκές. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εμπλοκή με στόχους σε μέγιστη απόσταση 150 χιλιομέτρων, ένας αριθμός σχεδόν διπλάσιος από το βλήμα μεγαλύτερου βεληνεκούς των πολλαπλών εκτοξευτών που διαθέτει σήμερα η χώρα. Αυτά τα βλήματα 227 χιλιοστών είναι πυρομαχικά των αμερικανικής παραγωγής συστημάτων M270 MLRS και M142 HIMARS.

Ωστόσο, η εμβέλεια της GLSDB είναι αρκετά μικρότερη από την εμβέλεια εκδόσεων του μεγαλύτερου βεληνεκούς πυραύλου ATACMS που ζητά το Κίεβο από τις ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο MGM-140 ATACMS είναι ένας τακτικός βαλλιστικός πύραυλος 610 χιλιοστών, τον οποίο κατασκευάζει η Lockheed Martin και μπορεί να εκτοξευθεί από HIMARS και M270 MRLS για να χτυπήσει στόχους σε απόσταση έως 300 χιλιομέτρων.

Επιπλέον, ο ATACMS μπορεί να πετύχει πολύ ισχυρότερες επιθέσεις. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνούνται τα αποστείλουν τέτοιου είδους όπλα στην χώρα, φοβούμενες κλιμάκωση της έντασης με την Ρωσία.

H GLSDB μπορεί να διπλασιάσει το βεληνεκές επιθέσεων ακριβείας των Ουκρανών, επιτρέποντας στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να χτυπήσουν στοιχεία βαθιά μέσα στην ρωσική επικράτεια, όπως για παράδειγμα στόχων υψηλής αξίας.

Να σημειώσουμε επίσης πως η Ουκρανία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις βόμβες GLSDB για να χτυπήσει ρωσικούς στόχους εσωτερικά της Κριμαίας, η οποία ουκ ολίγες φορές έχει δεχθεί επίθεση με διάφορα μέσα, όπως εναέρια και θαλάσσια drones.

Η Ουκρανία θα αποτελέσει τον πρώτο "πελάτη" GLSDB, για αυτό και η Boeing και Saab (οι κατασκευάστριες) θα παρατηρήσουν με προσοχή την απόδοση του όπλου στο πεδίο της μάχης. 

Βέβαια, πολλοί ειδικοί κατακρίνουν την αμερικανική απόφαση αποστολής τέτοιων όπλων, αναφέροντας πως το Κίεβο δεν χρειάζεται τέτοια όπλα. Μεταξύ άλλων τονίζουν πως η Ρωσία θα αντιμετωπίσει τις GLSDB απλά μετακινώντας στοιχεία της εκτός του βεληνεκούς των όπλων, 150 χιλιόμετρα μακριά από το μέτωπο.

GALLERY

εμβέλεια GLSDB στην Ουκρανία
GLSDB
GLSDB
GLSDB
GLSDB
GLSDB
GLSDB
GLSDB
GLSDB
GLSDB
GLSDB
GLSDB
GLSDB
GLSDB
GLSDB
GLSDB
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ