Αμερικανός στρατιώτης στην Σουηδία
Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Προειδοποιεί η Μόσχα: Σίγουρος θάνατος για τους Σουηδούς αν μπούνε στο ΝΑΤΟ-Είναι νόμιμοι στόχοι μας

Η Φινλανδία και η Σουηδία θα γίνουν "στόχοι" εάν εισέλθουν στην νατοϊκή συμμαχία. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης στην Στοκχόλμη.

Μετά την ένταξή τους, "το συνολικό μήκος των συνόρων μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ σχεδόν θα διπλασιαστεί," δήλωσε ο Viktor Tatarintsev την Τρίτη.

"Εάν κάποιος νομίζει πως αυτό με κάποιον τρόπο θα βελτιώσει την ασφάλεια της Ευρώπης, μείνετε ήσυχοι πως τα νέα μέλη του εχθρικού μπλοκ θα γίνουν νόμιμοι στόχοι για ρωσικά αντίποινα, ακόμη και στρατιωτικής μορφής," πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα απειλήσει τα δύο σκανδιναβικά κράτη αφότου υπέβαλαν αιτήσεις για να ενταχθούν στην δυτική στρατιωτική συμμαχία τον περασμένο Μάιο, λίγο μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Αν και συμβάδιζαν με τους νατοϊκούς στόχους για παραπάνω από δύο δεκαετίες, η Φινλανδία και η Σουηδία δεν ήταν επίσημα μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας, με τις κοινές γνώμες των δύο χωρών να βρίσκονταν κάθετες σε μία τέτοια ένταξη.

Όλα άλλαξαν όμως μετά την έναρξη του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, αφού η στάση της πλειοψηφίας άλλαξε σχεδόν ακαριαία. Πλέον ο σουηδικός και φινλανδικός λαός επιθυμούν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, σε κάποιο χρονικό σημείο το 80% των Φινλανδών ήταν υπέρ της ένταξης στην συμμαχία. Να σημειώσουμε εδώ ότι η εν λόγω χώρα μοιράζεται σύνορα συνολικού μήκους 1.300 χιλιομέτρων με την Ρωσία. Στην Σουηδία από την άλλη, βάση πάντα αποτελεσμάτων δημοσκοπήσεων, τα 2/3 του κόσμου υποστηρίζουν την κίνηση αυτή.

Τουρκία και Ουγγαρία τα Μόνα Εμπόδια

Σύμφωνα με τους κανόνες της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας, μία χώρα μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μόνο εάν όλα τα 30 σημερινά κράτη-μέλη εγκρίνουν την αίτησή της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Και όπως ήδη ξέρουμε, η Φινλανδία περιμένει τώρα την Τουρκία για σχετική έγκριση. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε πρόσφατα μία τέτοια έγκριση στους Σκανδιναβούς.

Η Ουγγαρία, η μόνη χώρα εκτός Τουρκίας που καθυστερούσε, έδωσε την τελική έγκρισή της την Τετάρτη και αναμένεται να παραδώσει τα σχετικά έγγραφα στην Ουάσιγκτον την Παρασκευή. 

Όσο για την Σουηδία, το αίτημά της βρίσκεται ακόμη σε αναμονή. Η Άγκυρα συνεχίζει να εμποδίζει την ένταξη της Στοκχόλμης, ενώ η Ουγγαρία καθυστερεί και αυτή να δώσει το "πράσινο φως".

Η διεθνής κοινότητα βλέπει την τουρκική και ουγγρική στάση ως μία ευκαιρία για τις δύο χώρες να εκμεταλλευτούν την Σουηδία με απώτερο στόχο πολιτικές παραχωρήσεις. Στην περίπτωση της Ουγγαρίας, το κράτος ίσως προσδοκεί πολιτικά οφέλη και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Τούρκοι από την άλλη ελπίζουν να εξαγοράσουν την έγκριση πώλησης στρατιωτικού εξοπλισμού από τις ΗΠΑ με την έγκριση ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ