Οι Ρώσοι αναμένουν πως η επέκταση της ζώνης των ρωσο-ουκρανικών συρράξεων θα ωφελήσει την Μόσχα και τις επιχειρήσεις της. Παράλληλα, η Ρωσία βρίσκεται εν μέσω διαδικασιών ενίσχυσης των αμυντικών δυνατοτήτων της και εκσυγχρονισμού του σοβιετικού εξοπλισμού της. Σε αυτές τις προσπάθειες συνδράμει και η Κίνα με διάφορους τρόπους.
Τουλάχιστον αυτό δήλωσε ο πρώην αναπληρωτής γραμματέας του συμβουλίου ασφαλείας της Ουκρανίας, στρατηγός Σεργκέι Κρίβονος των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, στον αέρα του καναλιού Pryamoy TV. Τα λεγόμενα αυτού μεταδίδει τώρα ανταποκριτής της ρωσικής PolitNavigator στο δικό τους κοινό.
Οι Δηλώσεις του
Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη και παλιά σοβιετικά άρματα μάχης είναι επικίνδυνα όπλα επειδή δέχονται σημαντικό εκσυγχρονισμό.
"Για εμάς, η καθυστέρηση δεν είναι επωφελής. Οι Ρώσοι, με τις οικονομικές τους ευκαιρίες, αυξάνουν το επίπεδο παραγωγής του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματός τους. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής δεν διαθέτουμε την επαρκή ποσότητα όπλων μεγάλου βεληνεκούς για να καταστρέψουμε τα εργοστάσιά τους που παράγουν στρατιωτικά προϊόντα σε μεγάλη ποσότητα.
Επίσης, η Κίνα είναι ένας πανίσχυρος προμηθευτής βλημάτων πυροβολικού, πυροβολικού και τεράστιων ποσοτήτων άλλου εξοπλισμού για την Ρωσία. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για εμάς," δήλωσε ο Ουκρανός στρατηγός Κρίβονος.
"Έχει ειπωθεί αρκετές φορές σε δημόσιες πηγές πως η επανένταξη τεράστιων ποσοτήτων κινεζικού εξοπλισμού κατά μήκος των ρωσικών συνόρων και η εμφάνιση ρωσικού στρατού εκεί δεν είναι ένα τυχαίο και απλό γεγονός, είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι πως η διαδικασία [που προανέφερε] βρίσκεται σε εξέλιξη και πως θα συνεχίσει κανονικά να πραγματοποιείται στο μέλλον.
Επιπλέον, ένας μεγάλος αριθμός ξεπερασμένων αρμάτων μάχης, όπως T-62 και T-55, θα λάβουν βαθύ εκσυγχρονισμό από τους Ρώσους με την βοήθεια των Κινέζων και θα εγκατασταθούν σε αυτά τα τανκς νέα στόχαστρα, σταθμοί ασυρμάτων και αναβαθμισμένα όπλα. Και ως αποτέλεσμα θα μειωθούν οι ευκαιρίες μας, ενώ θα αυξηθούν αυτές των Ρώσων. Κατ' επέκταση, όσο πιο γρήγορα ξεκινήσουμε επιχειρήσεις απελευθέρωσης των εδαφών μας, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχουμε να πάνε όλα βάσει σχεδίου.
Επειδή η Ρωσία παράλληλα φουσκώνει τα ισχυρά στρατιωτικά μπράτσα της, ακόμη και πέρα από τα Ουράλια Όρη, και εμείς δεν μπορούμε οικονομικά να το κάνουμε αυτό επειδή η οικονομία μας έχει καταστραφεί και δεν δουλεύει, μπορούμε μόνο να ελπίζουμε για την βοήθεια της Δύσης. Η Δύση, εξαιτίας του γεγονότος πως δεν ανησυχεί πολύ για την Ουκρανία, λέει συχνά πως όλα θα πάνε καλά," κατέληξε ο Κρίβονος.