Ο Γραμματέας Τύπου του Προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Πεσκόφ κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης σχολίασε την ιδέα της πρότασης του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το Νόμπελ Ειρήνης.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σημείωσε ότι η Μόσχα εκτιμά ιδιαίτερα τις ειρηνευτικές δραστηριότητες του Τούρκου ηγέτη.
"Φυσικά, εκτιμούμε ιδιαίτερα τις προσπάθειες του κ. Ερντογάν, τις ειρηνευτικές του δραστηριότητες, τις προσπάθειές του να παρέχει υπηρεσίες διαμεσολάβησης και τη στάση του στην ανάπτυξη των διμερών ρωσοτουρκικών σχέσεων", σχολίασε ο Πεσκόφ την πρωτοβουλία μετά από αίτημα Ρώσων δημοσιογράφων.https://www.youtube.com/watch?v=Xi7u4B5Q7Ak&ab_channel=PentapostagmaTV
Νωρίτερα, την πρόταση για την ανάδειξη του Ερντογάν για το Νόμπελ Ειρήνης είχε κάνει ο πρώην πρόεδρος του Τουρκμενιστάν Γκουρμπανγκούλι Μπερντιμουχαμέντοφ.
Κατά τη γνώμη του Ρώσου εκπροσώπου του Πούτιν, ο Τούρκος πρόεδρος είναι μια εξαιρετική προσωπικότητα και ένας πολιτικός παγκόσμιας κλάσης που κάνει σπουδαία δουλειά για να εξασφαλίσει την ειρηνική ζωή όχι μόνο του λαού του, αλλά και όλων των μουσουλμάνων.
Ανάλογη πρόταση είχε κάνει και ο πρόεδρος της τουρκικής Βουλής Μουσταφά Σεντόπ στα τέλη Δεκεμβρίου.
Την υποψηφιότητα του Ερντογάν υποστήριξε και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο.
Τις δραστηριότητες του Τούρκου ηγέτη σημείωσε και ο Πρόεδρος της Γερουσίας του Πακιστάν, Muhammad Sadiq Sanjrani, ο οποίος ζήτησε επίσημα τον Τούρκο πρόεδρο για το βραβείο.
Οι Ρώσοι έχουν άσχημες σκέψεις σε περίπτωση επικράτησης των Κεμαλιστών στις εκλογές
Ως νέες «δοκιμασίες» στις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας, θεωρούν ρωσικές κυβερνητικές πηγές, την πιθανότητα η τουρκική αντιπολίτευση να έρθει στην εξουσία.
Αυτό δήλωσε ουσιαστικά την Κυριακή ο Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, μοναδικός υποψήφιος από τα έξι κόμματα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας.
Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία είναι προγραμματισμένες για τις 14 Μαΐου.
Αντίπαλος του νυν προέδρου και του μοναδικού υποψηφίου της «Ρεπουμπλικανικής Συμμαχίας» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές της 14ης Μαΐου είναι ο μοναδικός υποψήφιος της αντιπολίτευσης «Λαϊκή Συμμαχία», ηγέτης του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Τα αποτελέσματα των προεκλογικών δημοσκοπήσεων δεν αποκαλύπτουν ακόμη το φαβορί των επερχόμενων εκλογών, αλλά οι Ρώσοι ειδικοί σημειώνουν ότι η τρέχουσα εκλογική διαδικασία θα είναι η πιο δύσκολη για το κυβερνών κόμμα στο πλαίσιο των καταστροφικών σεισμών που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 49 χιλιάδες ανθρώπους, καθώς και μια δύσκολη οικονομική κατάσταση.
Σύμφωνα με τον υποψήφιο για την προεδρία της Τουρκίας Μουχαρέμ Ιντζέ, ο πιο σημαντικός παράγοντας στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας θα πρέπει να είναι η εμπιστοσύνη.
«Είναι αναγκαίο να αποφευχθεί η ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας και όσον αφορά τις εκλογές, να μην γίνουν βήματα και σχόλια που αφορούν τη μία ή την άλλη πλευρά», δήλωσε ο Κιλιντσάρογλου σε συνέντευξή του.
Ο ίδιος τόνισε ότι η Ρωσία είναι σημαντικός γείτονας και «εταίρος εάν χρειαστεί», αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας.
"Αυτό είναι φυσικό όταν πρόκειται για ένα κυρίαρχο κράτος... είναι γνωστή η θέση της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας έναντι της Ρωσίας, όπως και η θέση της Ρωσίας απέναντι στην Τουρκία.
Πιστεύω ότι στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού θα υπάρξει δεν υπάρχουν λόγοι αλλαγής θέσεων. Αντίθετα, αντί για νέες δοκιμασίες, αυτές οι θέσεις πιστεύω ότι θα ενισχυθούν», είπε ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης", τόνισε ο Τούρκος πολιτικός.
Όμορφα λόγια με κενό νόημα για το Κρεμλίνο.
Κανείς στην Μόσχα δεν το πιστεύει, και θεωρείται ως μονόδρομος, λόγω και των σεισμών, ότι η Τουρκία θα στραφεί ολοκληρωτικά στην δύση, “αδειάζοντας” την συμμαχία με την Ρωσία.
Μάλιστα ο Κεμαλιστής πρόεδρος υπενθύμισε και πάλι την επιθυμία ανάπτυξης σχέσεων με τη Μόσχα σε επίπεδο θεσμών και όχι ηγετών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η τουρκική αντιπολίτευση δεν υποστηρίζει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και υπερασπίζεται την εδαφική ακεραιότητα της χώρας αυτής, ζητώντας την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.
Το σίγουρο είναι όταν και εάν έχουμε αλλαγή καθεστώτος στην Άγκυρα, οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας θα γυρίσουν στο 2015 και πιο πίσω ακόμη, με θέμα ειδικά τα Στενά του Βοσπόρου.