Χθες ο τουρκικός τύπος αλλά και δημοσιογραφικές πληροφορίες παρουσίασαν μέσω βίντεο, την είσοδο στον Εύξεινο Πόντο δύο τουρκικών υποβρυχίων χωρίς “πλευρικά” νούμερα, κάτι που “μεταφράζεται” καθαρά, σε επιχειρησιακή αποστολή σε μια θάλασσα,στην οποία οι ρωσικές μονάδες επιφανείας αυξήθηκαν κατακόρυφα τις προηγούμενες ημέρες.
Το ρωσικό πολεμικό ναυτικό παίρνει θέσεις μάχης στον Εύξεινο Πόντο
Ραγδαία αύξηση της πολεμικής δραστηριότητας του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στον Εύξεινο Πόντο, παρατηρήθηκε σε δορυφορικές εικόνες δορυφόρου της ΕΕ, σημάδι πιθανής επερχόμενης πυραυλικής επίθεσης στην Ανατολική Ουκρανία.
Αν και η εικόνα δεν είναι υψηλής ανάλυσης, οι ειδικοί εντόπισαν ένα ρωσικό υποβρύχιο κλάσης Kilo λίγο έξω από το λιμάνι, να συνοδεύεται από ένα σκάφος και ένα ελικόπτερο για να προστατεύεται από τις ουκρανικές επιθέσεις.
Η ξαφνική αλλαγή στα επίπεδα δραστηριότητας του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού μπορεί να υποδηλώνει επικείμενες επιχειρήσεις πολλών μορφών.
Ανοιχτές πηγές, συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης δορυφορικών εικόνων Sentinel 2 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, δείχνουν λίαν αυξημένη δραστηριότητα.
Όταν ο δορυφόρος Sentinel 2 πέρασε στις 10:47 π.μ. τοπική ώρα, εντόπισε πολλά ρωσικά πολεμικά πλοία έξω από το λιμάνι.
Αυτά περιελάμβαναν ένα υποβρύχιο κλάσης Kilo που φαινόταν ότι επέστρεφε στη βάση, ενώ Τέσσερα ρωσικά υποβρύχια κλάσης Improved-Kilo βρίσκονται επί του παρόντος στην ίδια περιοχή, τα οποία χρησιμοποιούνται για την εκτόξευση πυραύλων Κρουζ Kalibr κατά της Ουκρανίας.
Η Ουκρανία έχει ωθήσει το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό σε μια παθητική στάση στον Εύξεινο Πόντο τους τελευταίους μήνες.
Τι επιδιώκει η Τουρκία στον Εύξεινο Πόντο
Αυτήν την ραγδαία αλλαγή των ρωσικών ναυτικών δυνάμεων προσπαθεί να διερευνήσουν πιθανότατα οι Τούρκοι με την αποστολή των δύο υποβρυχίων τους, αφού θέλουν να γνωρίζουν τα πάντα στην περιοχή.
Το θέμα όμως είναι για ποιους άλλους θα συλλέξουν πληροφορίες για τις κινήσεις των Ρώσων και με τι αντάλλαγμα;
Σίγουρα ΗΠΑ-ΝΑΤΟ διαθέτουν μεγάλο αριθμό δορυφόρων, με τους οποίους συλλέγουν πληροφορίες για οποιαδήποτε σημείο της γης, αλλά είναι διαφορετικά η δια ζώσης απόκτηση πληροφοριών, ειδικά στον Εύξεινο Πόντο, και εδώ η Τουρκία παίζει τα δικά της παιχνίδια.
Θα πρέπει να υπενθυμίζουμε ότι βάσει της συνθήκης του Μοντρέ κάθε πολεμικό πλοίο ή υποβρύχιο χώρας που ανήκει στην περιοχή, έχει το δικαίωμα παραμονής σε αυτήν την θάλασσα για 21 μόνο ημέρες, και αυτό καθιστά το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, πολύτιμο σύμμαχο για την δύση.
Τουρκικά τσαλίμια για την απόκτηση ανταλλαγμάτων από ΗΠΑ-Ρωσία
Η Τουρκία, η οποία διατηρεί φιλία με το Κρεμλίνο, δεν συμμετέχει σε αντιρωσικές κυρώσεις, διατηρεί ανοικτό τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροσκάφη, έθεσε πριν μερικές ημέρες τους πυραύλους S-400 σε αποθήκευση, ενώ ουσιαστικά δεν τους είχε ενεργοποιήσει ποτέ, θέτοντας εύλογα το ερώτημα " με ποιο ακριβώς αντάλλαγμα;"
Την ίδια περίοδο απαιτεί από Μόσχα και Ουάσιγκτον να εισβάλει βαθιά στο συριακό έδαφος, κάτι που δεν γίνεται δεκτό από Πούτιν και Μπάιντεν, ενώ ανάλογες απαιτήσεις έχουν οι Τούρκοι και στην Λιβύη.
Ουσιαστικά πρόκειται για μια ατζέντα τουρκικών αιτημάτων την οποία προωθούν οι “γείτονες” σε Μόσχα και Ουάσιγκτον, υλοποιώντας παράλληλα “εξυπηρετήσεις” και στους δύο.
Μιλάμε για το δόγμα “ φίλοι με όλους και σύμμαχος μόνο με τον εαυτό της”, κάτι που πρέπει να λάβουμε σοβαρότατα υπόψιν, ειδικά μετά τα δημοσιεύματα περί αποστολής των ελληνικών S-300 στην Ουκρανία και της αποθήκευσης των τουρκικών S-400.