Μέσα σε μία εβδομάδα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προέβη σε δύο πολύ σημαντικές δηλώσεις. Από την μία καθησύχασε τα πλήθη λέγοντας πως ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει σύντομα μέσω διαπραγματεύσεων, αλλά από την άλλη, λίγες ημέρες αργότερα, ανακοίνωσε πως ο ρωσικός στρατός προετοιμάζει την ισχυρότερη πυρηνική κεφαλή του κόσμου.
Μιλώντας την Τετάρτη στην Ρωσική Αμυντική Στρατιωτική Επιτροπή, ο Πούτιν επιβεβαίωσε πως ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος RS-28 Sarmat ετοιμάζεται να μπει σε λειτουργία για πρώτη φορά.
Ενώ ο Ρώσος ηγέτης δεν επιβεβαίωσε πότε ο πύραυλος θα είναι πλήρως έτοιμος, αποκάλυψε πως τα όπλα ετοιμάζονται ως αντίμετρα στην επιθετικότητα του ΝΑΤΟ.
"Έχουμε πλήρη επίγνωση πως όλες οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ χρησιμοποιούνται εναντίον μας κατά την διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης," δήλωσε ο Πούτιν, προσθέτοντας πως η Ρωσία τώρα σπεύδει να διασφαλίσει πως τα πυρηνικά της όπλα είναι έτοιμα για χρήση. Τα εν λόγω όπλα θα αποτελέσουν παράλληλα και ένα μέσο διασφάλισης της νίκης στην Ουκρανία.
"Είναι η βασική εγγύηση πως η κυριαρχία μας και τα εδάφη μας θα παραμείνουν ακέραια και πως η στρατηγική ισότητα και η γενική ισορροπία δυνάμεων στον κόσμο θα διατηρηθούν," τόνισε ο Πούτιν.
Η Στρατηγική Στην Ουκρανία
Τα σχόλια του Ρώσου προέδρου ήρθαν λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία του ρωσικού στρατού, αναζητώντας τις γνώμες και τις συμβουλές των κορυφαίων στρατιωτικών διοικητών για τον εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία. Εκεί συζητήθηκαν οι επιλογές που έχουν οι Ρώσοι για να διασφαλίσουν την νίκη έναντι του Κιέβου.
Μετά την σύσκεψη, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε πως ο ρωσικός στρατός μαθαίνει από τα λάθη του στην Ουκρανία, ενώ επέμεινε πως το Κρεμλίνο θα δώσει στον στρατό του "ότι ζητάει".
"Δεν έχουμε οικονομικούς περιορισμούς. Η χώρα και η κυβέρνηση παρέχει στον στρατό ότι ζητά," δήλωσε ο Πούτιν.
Ο πύραυλος Satan II βρίσκεται υπό ανάπτυξη εδώ και χρόνια, με το Κρεμλίνο να έχει δημοσιεύσει και παλαιότερα υλικό που δείχνει την ισχύ του πυραύλου. Βέβαια οι πρόσφατες δηλώσεις του Ρώσου προέδρου σχετικά με το πυρηνικό όπλο, αποτελούν βάση της ρωσικής στρατηγικής στην Ουκρανία.
Τον Νοέμβριο ωστόσο η Μόσχα ανακοίνωσε πως δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να γίνει πυρηνική σύγκρουση και θα προσπαθήσει να το αποφύγει με κάθε τρόπο.