Η αρχική κακή απόδοση των χερσαίων δυνάμεων της Ρωσίας εξέπληξε πολλούς,ωστόσο ο γραμματέας του Ναυτικού Κάρλος Ντελ Τόρο συμβούλεψε το πρσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ να είναι προσεκτικό αναφορικά με το ρωσικό ναυτικό και ειδικά τα υποβρύχια του
"Δεν θα πρέπει να θέσει αμφιβολίες στο μυαλό κανενός σχετικά με την απειλή που εξακολουθούν να αποτελούν οι δυνάμεις των υποβρυχίων της εν λόγω χώρας" σημείωσε ο Υπουργός Ναυτικού Κάρλος Ντελ Τόρο.
«Οι ελλείψεις-αδυναμίες που έχουμε δει σε σχέση με τον ρωσικό στρατό και την Ουκρανία, δεν σημαίνει ότι παρουσιάζει ανάλογο μειονέκτημα απαραίτητα το Πολεμικό Ναυτικό και οι ομάδες υποβρυχίων τους», είπε μιλώντας στο συνέδριο McAleese and Associates την Τετάρτη.
Ο γραμματέας του Πολεμικού Ναυτικού πρόσθεσε ότι η Ρωσία συνέχισε να επενδύει «στρατηγικά» και «σοφά» στη δύναμη των υποβρυχίων της με ρυθμό που «προσεγγίζει τη δική μας».
Οι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ σχεδόν ποτέ δεν αποφεύγουν να κρούουν τον συναγερμό που θέτει ο ρωσικός ναυτικός στόλος. Μόλις αυτόν τον μήνα, ο δεύτερος υψηλότερος αξιωματικός του Σώματος Πεζοναυτών, Στρατηγός Έρικ Σμιθ, είπε στους δημοσιογράφους ότι ενώ η Κίνα παραμένει η «επιταχυνόμενη απειλή» στους περισσότερους τομείς, εξακολουθεί να θεωρεί τη Ρωσία ως τη μεγαλύτερη αιτία ανησυχίας υποθαλάσσια.
Αλλά από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία πριν από τρεις εβδομάδες, υπήρξε ένας καταιγισμός δημοσίων σχολίων σχετικά με την φαινομενική ανικανότητα των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων
Υπήρξαν εκτενείς αναφορές για ανεπαρκή υλικοτεχνική υποστήριξη προς τα μαχόμενα στρατεύματα , κλοπή εγκαταλελειμένων ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων από ντόπιους αγρότες και γενική αδυναμία προχώρησης και κατάληψης αντικειμενικών σκοπών (ΑΝΣΚ) στη χώρα, σχεδόν τόσο γρήγορα όσο οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι ανέμενε να πετύχει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι ηγέτες των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ δήλωσαν ότι η αποτυχία των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στο πεδίο της μάχης, έδειξαν ότι οι υπολογισμοί του Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία ήταν λανθασμένοι
«Κοιτάζοντας τη ρωσική επιχείρηση μέχρι στιγμής, διαπιστώνει κανείς ότι τα Ρωσικά στρατεύματα αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα με την επιμελητεία και τις επικοινωνίες.
Η όλη επιχείρηση φαντάζει πλέον να επιμηκύνεται χρονικά με πολλές δυσκολίες
Όταν ρωτήθηκε ο Ντελ Τόρο εάν αυτές οι ελλείψεις-αστοχίες στις χερσαίες επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, υπονοούν κάτι ανάλογο αναφορικά με την ικανότητα της Ρωσίας να ενεργεί αποτελεσματικά με τα υποβρύχια της , είπε χαρακτηριστικά:
«Ποτέ μην υποτιμάτε τις δυνατότητές τους να προκαλούν ζημιά»
Επειδή τα περισσότερα ναυτικά είναι πολύ λιγότερο διαφανή ως προς τη σύνθεση των δυνάμεών τους από τις ΗΠΑ, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε με ακρίβεια πόσα υποβρύχια έχει η Ρωσία στους στόλους της ανά πάσα στιγμή
Το Ρωσικό πολεμικό Ναυτικό είναι μια λίαν μεγάλη και υπολογήσιμη δύναμη 271 πλοίων, 359 αεροσκαφών και προσωπικού 150000 ανδρών
Από το 2012 το αρχηγείο του Ρωσικού Ναυτικού (Κύριο Επιτελείο του Ρωσικού Ναυτικού) βρίσκεται και πάλι στο Ναυαρχείο στην Αγία Πετρούπολη.
Το 2006 η IISS εκτίμησε ότι υπήρχαν 142.000 άτομα προσωπικό στο ρωσικό ναυτικό.
Από το 2008 η θητεία στρατολόγησης μειώθηκε σε ένα έτος και μια σημαντική μείωση και αναδιοργάνωση ήταν σε εξέλιξη. Το 2008, ανακοινώθηκαν σχέδια για τη μεταφορά του αρχηγείου στο κτίριο του Ναυαρχείου στην Αγία Πετρούπολη, την ιστορική τοποθεσία του αρχηγείου του Αυτοκρατορικού Ρωσικού Ναυτικού. Το Επιτελείο του Ναυτικού τελικά μεταφέρθηκε εκεί τον Νοέμβριο του 2012.
Το Ρωσικό Ναυτικό είναι οργανωμένο σε τέσσερις υπηρεσίες μάχης - τις Δυνάμεις Επιφανείας, τις Δυνάμεις Υποβρυχίων, τη Ναυτική Αεροπορία και τα Παράκτια Στρατεύματα.
Επιπλέον, το ναυτικό περιλαμβάνει επίσης μονάδες υποστήριξης Δεν περιλαμβάνει ειδικές δυνάμεις.
Οι ναυτικές ταξιαρχίες Spetsnaz αποτελούν μέρος της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών που συνδέεται με τους αντίστοιχους στόλους και οι Δυνάμεις και Μέσα Αντιεκτροπής (που είναι μονάδες που προστατεύουν το Πολεμικό Ναυτικό από εισβολές εχθρικών ειδικών δυνάμεων) εμπίπτουν στις Παράκτιες Δυνάμεις.
Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου οι Σοβιετικές Ένοπλες Δυνάμεις έκαναν τη διάκριση μεταξύ των διαφόρων στόλων τους
Οι κύριοι στόλοι ήταν ο Βόρειος και ο Στόλος του Ειρηνικού. Είχαν επιφορτιστεί με ανεξάρτητες επιχειρήσεις στην ανοιχτή θάλασσα και για το λόγο αυτό περιλάμβαναν στρατηγικές επιφανειακές, υποβρύχιες και αεροπορικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου του ναυτικού πυρηνικού αποτρεπτικού μηχανισμού της χώρας.
Λόγω της περιορισμένης γεωγραφίας της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας, δόθηκε στους αντίστοιχους στόλους της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας ένας πιο περιορισμένος ρόλος για την υποστήριξη του παρακείμενου εδάφους
Αυτοί οι δύο στόλοι ήταν οπλισμένοι με οπλικά συστήματα μικρότερης εμβέλειας από τους κύριους στόλους ηλεκτρικά υποβρύχια ντίζελ, μαχητικά-βομβαρδιστικά Sukhoi Su-24 και μεγαλύτερη ποσότητα φρεγατών και κορβετών.
Λόγω της κλειστής φύσης της Κασπίας Θάλασσας (ακόμη συνδεδεμένη με τη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα μέσω του ποταμού Βόλγα και του συστήματος των ποταμών και των καναλιών και είναι πλωτή για πλοία μεγέθους κορβέτας), ο στολίσκος της Κασπίας είχε ακόμη πιο περιορισμένο ρόλο από τους Στόλους και έπαιξε αμυντικό ρόλο υποστηρίζοντας την Κύρια Διοίκηση των Στρατευμάτων της Νότιας Κατεύθυνσης στο Μπακού.
Με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου ακολούθησε σημαντική μείωση των δυνάμεων. Πριν από τη ρωσική στρατιωτική μεταρρύθμιση του 2008, οι τέσσερις στόλοι κατατάσσονταν ως ίσοι σε καθεστώς με τις έξι Στρατιωτικές Περιφέρειες.
Με την έναρξη ισχύος των μεταρρυθμιστικών μέτρων, ο αριθμός των Στρατιωτικών Περιφερειών μειώθηκε και έγιναν νέες Μικτές Στρατηγικές Διοικήσεις και οι τέσσερις στόλοι
Λόγω των αυξημένων συμφερόντων της Ρωσίας στην περιοχή της Αρκτικής και της σημασίας της δυτικής/βορειοδυτικής θαλάσσιας άμυνας της Ρωσίας, ο Βόρειος Στόλος, αρχικά μέρος της Κοινής Στρατηγικής Διοίκησης Δυτικής (Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας), στις 12 Δεκεμβρίου 2014 έγινε η βάση για τη νεοσύστατη πέμπτη Βόρεια Κοινή Στρατηγική Διοίκηση Στόλου.
Οι δυνάμεις υποβρυχίων και πλοίων επιφανείας αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του Πολεμικού Ναυτικού.
Τα υποβρύχια 64 στον αριθμό του Ρωσικού στόλου, αποτελούν μέρος αποκλειστικών υποβρυχίων μοιρών και στολίσκων ή μέρος μοιρών και στολίσκων μικτής σύνθεσης μαζί με κύρια πλοία επιφανείας
Επίλογος
Η Ρωσία είναι στρατιωτική υπερδύναμη και η μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη του πλανήτη. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για αυτό. Οι αδυναμίες-ελλείψεις-προβλήματα που παρουσιάζουν οι χερσαίες δυνάμεις της στον πόλεμο στην Ουκρανία, σε καμμία περίπτωση δεν θα πρέπει να μας δημιουργήσουν την εικόνα μιας υποδεέστερης στρατιωτικής μηχανής