Ivan Rogov
Ρωσία

Οι Ρώσοι χτίζουν τα δικά τους Mistral πλοία αφού δεν τους τα πουλάνε οι Γάλλοι!

Το 2020, δύο νέα πλοία αμφίβιων επιχειρήσεων Project 23900 καθελκύστηκαν στην Ρωσία. Τα σκάφη αυτά χτίστηκαν στο ναυπηγείο Zaliv στην Κριμέα. Το πρώτο πλοίο της κλάσης, το Ivan Rogov αναμένεται να ξεκινήσει να υπηρετεί το πολεμικό ναυτικό της χώρας το 2026. Το δεύτερο πλοίο, το Mitrofan Moskalenko, θα ακολουθήσει το 2027. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το 2010 η Ρωσία παρήγγειλε δύο πλοία αμφίβιων επιχειρήσεων της κλάσης Mistral από την Γαλλία. Άλλα δύο πλοία της ίδιας κλάσης σκοπεύονταν να κατασκευαστούν εντός των ρωσικών συνόρων. Ωστόσο, η συμφωνία ακυρώθηκε εξαιτίας της ρωσικής στρατιωτικής επιθετικότητας προς την Ουκρανία. Το 2015, τα ολοκληρωμένα πλοία της κλάσης Mistral τελικά πουλήθηκαν στην Αίγυπτο.

Τα νέα πλοία αμφίβιων επιχειρήσεων των Ρώσων είναι μεγαλύτερο από τα γαλλικά Mistral σκάφη. Φαίνεται πως ο σχεδιασμός των ρωσικών Ivan Rogov πηγάζει από αυτόν της κλάσης Mistral.

Ο πρωταρχικός ρόλος των νέων πλοίων της χώρας είναι να υποστηρίζουν αμφίβιες αποβατικές επιχειρήσεις. Μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως κέντρα διοίκησης και μέσα προβολής ισχύος του ρωσικού στόλου.

Σκοπεύεται πως τα νέα πολεμικά πλοία θα μπορούν να κουβαλούν έως 900 πεζοναύτες μαζί με 10 βασικά άρματα μάχης και 50 οχήματα μάχης πεζικού. Τα στρατεύματα και ο εξοπλισμός θα παραδίδονται στην ακτή από τα αποβατικά Serna και Dyugon ή από ελικόπτερα. 

Το πλήρωμα των Ivan Rogov ανέρχεται στα 320 μέλη και οι αποστολές τους πιθανότατα θα περιορίζονται σε διάρκεια 30 ημερών.

Τα πλοία είναι 220 μέτρα σε μήκος και έχουν ύψος 33 μέτρων. Τα γαλλικά Mistral είναι λίγο μικρότερα: τα ευρωπαϊκά σκάφη έχουν μήκος 199 μέτρων και ύψος 32 μέτρων. Το εκτόπισμα των ρωσικών πλοίων σε πλήρη φόρτωση είναι αυτό των 25 χιλιάδων τόνων ενώ των γαλλικών είναι 21 χιλιάδες τόνων αντίστοιχα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η μέγιστη ταχύτητα των Ivan Rogov φαίνεται να είναι αυτή των 22 κόμβων, δηλαδή 40 χλμ/ώρα, γεγονός που τα κάνει ελαφρώς γρηγορότερα από τα αντίστοιχα γαλλικά πλοία. Τα Mistral έχουν μέγιστη ταχύτητα 19 κόμβων, δηλαδή 35 χλμ/ώρα. 

Τα Project 23900 σκάφη θα διαθέτουν υπόστεγο αεροσκαφών ικανό να υποστηρίξει έως 20 ελικόπτερα. Ο σχηματισμός θα περιλαμβάνει τα ναυτικά υποβρύχια ανθυποβρυχιακού πολέμου Ka-27, ελικόπτερα αναζήτησης και διάσωσης, ελικόπτερα γενικής χρήσης, τα Ka-29 μεταγωγικά ελικόπτερα, τα Ka-31 ελικόπτερα έγκυρης προειδοποίησης και τα επιθετικά Ka-52K. 

Ο οπλισμός των πλοίο θα περιλαμβάνει ένα 100 χιλιοστών Α190 ναυτικό όπλο, ενώ 3 Kashtan 30 χιλιοστών συστήματα κοντινής απόστασης (CIWS) θα παρέχουν αντιαεροπορική προστασία κοντινής εμβέλειας. Θα υπάρχουν και δύο Pantsyr-M οπλικά/πυραυλικά συστήματα αεράμυνας. 

Αναμένεται επίσης τα πλοία να έχουν εμβέλεια 5.200 ναυτικών μιλίων (9.700 χιλιομέτρων) σε μία λογική, σταθερή ταχύτητα. 

Το κόστος ανά πλοίο ανέρχεται στα 675 εκατομμύρια δολάρια. 

Σύγκριση με την γαλλική κλάση Mistral 

Γενικά, είναι πολύ δύσκολο να συγκρίνουμε τις δύο κλάσεις πλοίων, κυρίως γιατί τα ρωσικά δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη. Στα χαρτιά, τα Ivan Rogov είναι μεγαλύτερα και μπορούν να υποστηρίξουν λίγο περισσότερα στρατεύματα και εξοπλισμό. Ωστόσο, η διαφορά με τα πλοία των Γάλλων (και των Αιγύπτιων) είναι αρκετά μικρή. 

Η πραγματική ισχύς των πλοίων φαίνεται στον οπλισμό που κουβαλάνε. Μην ξεχνάμε πως ο πρωταρχικός ρόλος τους είναι να υποστηρίζουν αμφίβιες επιχειρήσεις. Σε αυτόν τον ρόλο είναι πολύ κρίσιμη η ισχύς των ελικοπτέρων, των τεθωρακισμένων οχημάτων και του υπόλοιπου εξοπλισμού του πλοίου. Μένει μόνο να δούμε πως θα αποδώσουν τα ρωσικά πλοία στην θάλασσα για να έχουμε βάσιμα επιχειρήματα για αυτήν την σύγκριση!

GALLERY

Ivan Rogov
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Ο Κ. Γρίβας δίνει τη λύση για στρατιωτική υπεροπλία Ελλάδας - Κύπρου απέναντι στην Τουρκία: Να επενδύσουν σε στρατιωτική επιστήμη και εγχώρια σκέψη

Τα τουρκικά drones στο κατεχόμενο Λευκόνοικο – Τα αιωρούμενα πυρομαχικά – Τα μη επανδρωμένα υποβρύχια
βομβαρδισμοί στη Συρία
Μέση Ανατολή 0

Φλέγεται όλη η Συρία μετά τον μαζικότερο βομβαρδισμό των τελευταίων ετών-Η ρωσική βάση στο Ταρτούς την γλίτωσε «παρά τρίχα» (Βίντεο)

Ένα από τα πλήγματα που εξαπολύθηκαν εχθές το βράδυ κατά της Συρίας προκάλεσε ανατίναξη πολύ κοντά στην ρωσική ναυτική...