Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε χθες ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κάνει καμία παραχώρηση όσον αφορά στις κύριες ρωσικές απαιτήσεις σχετικά με την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ, και η κατάσταση.
Μιλώντας σήμερα Πέμπτη για την επιστολή των ΗΠΑ, ο Ρώσος ΥΠΕΞ τόνισε τα εξής: «δεν υπήρξε θετική απάντηση» στις βασικές ανησυχίες του Κρεμλίνου στο έγγραφο που παρείχε η αμερικανική πλευρά μετά από εβδομάδες συνομιλιών με τους ομολόγους τους.
«Το κύριο ζήτημα είναι η ξεκάθαρη θέση μας σχετικά με το απαράδεκτο της περαιτέρω επέκτασης του ΝΑΤΟ προς την Ανατολή και την ανάπτυξη εξαιρετικά καταστροφικών όπλων που θα μπορούσαν να απειλήσουν το έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας», εξήγησε ο Λαβρόφ.
Σύμφωνα με τον ίδιο το έγγραφο που υποσχέθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μετά τις συνομιλίες την περασμένη εβδομάδα στην Ελβετία απέτυχε να αντιμετωπίσει αυτά τα σημεία. «Είναι σημαντικό ότι όταν οι δυτικοί συνάδελφοί μας αντιδρούν στις προτάσεις μας, ζητούν πάντα την εφαρμογή των συμφωνημένων αρχών στον Ευρωατλαντικό... λένε αμέσως ότι αυτό σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ έχει το δικαίωμα να επεκταθεί και καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να το απαγορεύσει ".
Με δεδομένη αυτήν την κατάσταση, την οποία γνώριζε πριν την επίδοση της επιστολής των ΗΠΑ ο Ρώσος Πρόεδρος, έχουμε δύο σοβαρές κινήσεις από πλευράς Μόσχας:
Πρώτον, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησε με τους ηγέτες της Κούβας, της Βενεζουέλας και της Νικαράγουας να αναπτύξουν συνεργασίες σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της στρατιωτικής συνεργασίας, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Αυτό μπορεί να “μεταφραστεί” με πολλούς τρόπους, από την μετακίνηση ρωσικών πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στην Κούβα, έως σενάρια που θα θυμίζουν την “κρίση” της Κούβας το 1962.
Δεύτερον, σύμφωνα με ρωσικό βίντεο, 100 εποχούμενα συστήματα ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων Yars, εξήλθαν των βάσεων τους και κινήθηκαν βάσει εντολών σε απόσταση 100 χλμ προς την περιοχή του Ιβάνοβο, βόρεια της Μόσχας.
Εκεί οι 1000 Ρώσοι στρατιώτες που υπηρετούν τα συστήματα διατάχθηκαν να παραλλάξουν τα τροχοφόρα οχήματα που μεταφέρουν τους πυραύλους, αφού τα θέσουν σε θέση….μάχης.
Αμέσως ξεκίνησαν “ασκήσεις” των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων, ώστε οι στρατιώτες να αντιπαρέλθουν μολυσμένη περιοχή και να αποκρούσουν “επίθεση σαμποτέρ”, ως μέρος της εκπαίδευσης τους.
Συνολικά, στις ασκήσεις συμμετέχουν περισσότερα από 100 τεμάχια εξοπλισμού και περίπου χίλιοι στρατιωτικοί.
Ο RS-24 Yars χρησιμοποιείται από τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας εδώ και περίπου 10 χρόνια και είναι ένα από τα πιο ισχυρά πυρηνικά όπλα του ρωσικού στρατού.
Ο πύραυλος Yars έχει βάρος σχεδόν 50 τόνους και βεληνεκές 12.000 χιλιόμετρα.
Ο RS-24 Yars μπορεί να εξουδετερώσει κάθε αντιπυραυλικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων Aegis Ashore ABM των ΗΠΑ που βρίσκονται σε στρατιωτικές βάσεις στην Πολωνία και στη Ρουμανία.
Τρίτον, η Ρωσία φέρεται να ετοιμάζει αναγνώριση των περιοχών των Ρωσόφωνων με πιθανό ψήφισμα στην Δούμα τον Φεβρουάριο.
Τον Φεβρουάριο, η Κρατική Δούμα θα εξετάσει την έκκληση των Ρωσόφωνων προς τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για την αναγνώριση των αυτοανακυρηγμένων περιοχών DPR και LPR, στην Α.Ουκρανία.
Ήδη ρωσικές εταιρείες έχουν ενεργοποιηθεί στην περιοχή με την έλευση του Ρώσου επενδυτή Yevgeny Yurchenko στις βιομηχανικές επιχειρήσεις σε Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ, και αυτό αποτελεί σαφή ένδειξη των προθέσεων της Μόσχας για την περιοχή.
Επίσης αποφασίστηκε ο εξοπλισμός των ρωσόφωνων με νέα όπλα από την Μόσχα, ενώ σίγουρα Ρώσοι στρατιώτες έχουν εισχωρήσει στην περιοχή.
Τέταρτον, οι δυνάμεις του ρωσικού βόρειου στόλου ξεκινούν ασκήσεις, στις οποίες θα συμμετέχουν 1.200 άτομα προσωπικό και περίπου 140 πολεμικά πλοία, υποβρύχια κά.
Τα ρωσικά στρατεύματα αεράμυνας του Βόρειου Στόλου κατευθύνθηκαν σε πεδία εκπαίδευσης στην περιοχή του Μούρμανσκ για ασκήσεις με την ομάδα αποστολής της Αρκτικής, ανέφερε το γραφείο Τύπου του Στόλου την Πέμπτη.
Αντίδραση του ΝΑΤΟ στις ρωσικές απαιτήσεις
Το ΝΑΤΟ κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Γεωργία, την Ουκρανία και τη Μολδαβία όπου έχουν αναπτυχθεί χωρίς τη συγκατάθεση αυτών των χωρών.
Το κάλεσμα ήρθε ως μέρος της απάντησης της δύσης στις ρωσικές απειλές στις γειτονικές του χώρες, εν μέσω φόβων για επικείμενη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία.
"Αντιμετωπίζουμε μια κρίσιμη στιγμή για την ευρωατλαντική ασφάλεια. Η στρατιωτική συγκέντρωση της Ρωσίας εντός και γύρω από την Ουκρανία συνεχίζεται, με περισσότερους από 100.000 στρατιώτες και ακόμα περισσότερους καθ' οδόν, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών αναπτύξεων στη Λευκορωσία", δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, Γραμματέας του ΝΑΤΟ μιλώντας στις Βρυξέλλες την Τετάρτη (26 Ιανουαρίου).
Αυτό σημαίνει ότι έχουμε κλιμάκωση της καταστάσεως ανάμεσα σε Μόσχα και Ουάσιγκτον, χωρίς να έχουμε σημεία επαφής, ή ανακοίνωση επικείμενων διαπραγματεύσεων.
Όλα αυτά δείχνουν μια πολύ επικίνδυνη και περίεργη κατάσταση ενός μπραντεφέρ ανάμεσα σε Πούτιν και ΗΠΑ, το οποίο κανείς δεν γνωρίζει επακριβώς που θα οδηγήσει ότι και να λένε εκατοντάδες ειδικοί και δημοσιογράφοι.
Ρωσία: Αναπόφευκτη μια κρίση πυρηνικών πυραύλων με τις ΗΠΑ
Η Ρωσία τέλος δήλωσε την Πέμπτη ότι μια κρίση πυρηνικών πυραύλων μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον ήταν αναπόφευκτη χωρίς μέτρα που να διασφαλίζουν τη συγκράτηση και την προβλεψιμότητα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Ο Βλαντιμίρ Ερμάκοφ, ανώτερος αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι η Μόσχα πιστεύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προετοιμάζονται να αναπτύξουν πυραύλους μικρού και μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, ανέφερε η έκθεση.