Ρωσία

Μετά την “Μαύρη Θάλασσα” η “Μαύρη Ήπειρος”: Νέο μπρα ντε φερ Ρωσίας-Δύσης

Μετά τις στρατιωτικές εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης στον Εύξεινο Πόντο, η Αφρική γίνεται το επίκεντρο όπου οι στρατιωτικές δυνάμεις θα μπορούσαν να συγκρούσουν ξανά . Αρκετές αφρικανικές χώρες αντιμετωπίζουν αύξηση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας . Μετά τις φιλοδοξίες της Μόσχας για τη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων στο Σουδάν, το ενδιαφέρον της Ρωσίας έχει μετατοπιστεί σε άλλα έθνη της ηπείρου. Στις 23 Ιουνίου, υπέγραψε συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με τη Μαυριτανία κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης της Μόσχας για τη Διεθνή Ασφάλεια . Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής, η Ρωσία επιβεβαίωσε επίσης την υποστήριξή της προς τη Νικαράγουα, την Κούβα και τη Βενεζουέλα και ενίσχυσε τους δεσμούς της με χώρες όπως η Μιανμάρ και η Κίνα.

Αυτό το σύμφωνο με τη Μαυριτανία θα επιτρέψει στη Ρωσία να κερδίσει βάρος στην περιοχή του Σαχέλ , μια περιοχή που μαστίζεται από τζιχαντιστική τρομοκρατία και ανασφάλεια. Η συμφωνία συμπίπτει επίσης με την επίσημη αποχώρηση της Γαλλίας από την περιοχή, τερματίζοντας την Επιχείρηση Barkhane. Αυτή η αποστολή, η οποία προκάλεσε διαμάχη τόσο στην Αφρική λόγω της αποικιακής κληρονομιάς όσο και στη Γαλλία λόγω του αριθμού των θυμάτων, θα αντικατασταθεί από μια κοινή ευρωπαϊκή επιχείρηση. Ωστόσο, πολλά από τα στρατεύματα δεν έχουν τόσους δεσμούς με το Σαχέλ, οπότε η νέα αποστολή αναμένεται να είναι πιο αδύναμη. Για παράδειγμα, το σουηδικό κοινοβούλιο, το οποίο συμμετέχει στην επιχείρηση, ενέκρινε την ανάπτυξη μόνο μέχρι το τέλος του έτους.

Για το λόγο αυτό, η Ρωσία θα μπορούσε να γίνει βασικός παράγοντας στο Σαχέλ και στον αγώνα της τρομοκρατίας εις βάρος των ευρωπαϊκών δυνάμεων. Ωστόσο, ορισμένα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης επεσήμαναν ορισμένες υποτιθέμενες ενέργειες που πραγματοποίησε η Μόσχα προκειμένου να προκαλέσει αστάθεια και να αποκτήσει επιρροή.

-Η βρετανική εφημερίδα The Times ανέφερε ότι οι αντάρτες που σκότωσαν τον πρόεδρο του Τσαντ Idriss Déby εκπαιδεύτηκαν στη Λιβύη από Ρώσους μισθοφόρους από την Ομάδα Wagner .

-Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης DW υποστήριξαν ότι δύο από τους ηγέτες του πραξικοπήματος στο Μάλι, με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Assimi Goïta, πέρασαν ένα χρόνο σε στρατιωτικό πανεπιστήμιο στη Ρωσία . Πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο ο Idriss Déby όσο και ο Ibrahim Boubacar Keita, πρώην πρόεδρος του Μάλι, ήταν σπουδαίοι σύμμαχοι του Emmanuel Macron στο Σαχέλ.

Εκτός από την πρόσφατη συμφωνία που υπεγράφη με τη Μαυριτανία, η Ρωσία έχει διατηρήσει περισσότερες από 20 συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με άλλες χώρες στην ήπειρο από το 2015. Στην περίπτωση του Σαχέλ, ορισμένες από τις συμφωνίες είναι επίσης συμφωνίες ασφαλείας, όπως με Μπουρκίνα Φάσο, Μάλι ή Νίγηρα. Με τον τελευταίο, για παράδειγμα, συνεργάζεται στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, διευκολύνει την ανταλλαγή στρατιωτικών, πολιτικών και πληροφοριών που σχετίζονται με διεθνή θέματα ασφάλειας.

Μια άλλη χώρα με σημαντική ρωσική παρουσία είναι η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία . Η ρωσική ομάδα Wagner ήταν υπεύθυνη για την υπεράσπιση των συμφερόντων και της σταθερότητας της κυβέρνησης του Faustin-Archange Touadéra, σύμμαχου της Μόσχας. Το ίδιο ισχύει στη Λιβύη , όπου ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ έχει την υποστήριξη της Ρωσίας μέσω των μισθοφόρων της Βάγκνερ. Αντιμέτωποι με την παρακμή της δυτικής παρουσίας και την εξάπλωση του τζιχαντισμού, είναι θέμα χρόνου πριν οι κυβερνήσεις της περιοχής προσπαθήσουν να ζητήσουν βοήθεια από τη Ρωσία για τον περιορισμό των τρομοκρατών.

Η σύνοδος κορυφής Ρωσίας-Αφρικής του 2019 ήταν ένα από τα βασικά σημεία στις σχέσεις μεταξύ των αφρικανικών χωρών και της Μόσχας. «Δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε σε μια νέα διανομή του πλούτου της ηπείρου, αλλά είμαστε πρόθυμοι να ανταγωνιστούμε για συνεργασία στην Αφρική. Έχουμε πολλά να προσφέρουμε στους Αφρικανούς φίλους μας » , δήλωσε ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στη σύνοδο κορυφής στο Σότσι. Η Ρωσία, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν έχει κακή αποικιοκρατική εικόνα στην Αφρική. Η Σοβιετική Ένωση βοήθησε ορισμένες αφρικανικές χώρες κατά τη διαδικασία αποαποικιοποίησης, οπότε η παρουσία της στην ήπειρο δεν προκαλεί τόσο απόρριψη μεταξύ της αφρικανικής κοινής γνώμης όσο άλλες χώρες όπως η Γαλλία.

Η πρόσφατη απόσυρση της Γαλλίας, σε συνδυασμό με την έλλειψη αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Σαχέλ, διευκολύνει τα ρωσικά σχέδια για μεγαλύτερο έλεγχο στην περιοχή. Αυτά τα δεδομένα μπορούν να δημιουργήσουν ένα νέο επίκεντρο έντασης μεταξύ Μόσχας και ΝΑΤΟ , όπως ήδη συμβαίνει και αλλού. Η Ρωσία, επιπλέον, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία , το μεγαλύτερο πρόβλημα που σχετίζεται με την ασφάλεια στην περιοχή. Η Μόσχα έχει εμπειρία σε αυτόν τον τομέα σε άλλους τομείς όπως η Συρία, όπου έχει αντιμετωπίσει πολλές φορές την Daesh.

Τα συμφέροντα της Μόσχας περιλαμβάνουν επίσης τους φυσικούς πόρους που αφθονούν στην περιοχή, αν και από την άποψη αυτή θα μπορούσε να επιφέρει σύγκουση με την Κίνα . Ο ασιατικός γίγαντας έχει προωθήσει μεγάλα εμπορικά έργα στην Αφρική για να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς πόρους μέσα σε αυτό που πολλοί αναλυτές θεωρούν ήδη μια διαδικασία «νεοαποικιοποίησης» .

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...