Η Ρωσία συντηρεί στην επικαιρότητα το ναυτικό επεισόδιο που σημειώθηκε στη Μαύρη Θάλασσα με το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Defender με εμφατικό τρόπο, προβαίνοντας σε σοβαρές καταγγελίες εις βάρος του βρετανού ΥΠΑΜ.
Υπενθυμίζουμε ότι πρίν από τρείς ημέρες σύμφωνα με το Ρωσικό ΥΠΑΜ το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Defender, εισήλθε σε βάθος 3 ναυτικών μιλίων εντός των ρωσικών χωρικών υδάτων στη θαλάσσια περιοχή της χερσονήσου της Κριμαίας στις 11:52 τοπική ώρα.
Στη συνέχεια και συγκεκριμένα στις 12:06 πλοίο της ρωσικής ακτοφυλακής εκτόξευσε σε βάρος του προειδοποιητικές βολές, στις 12:19 ρωσικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος Su-24M πραγματοποίησε προειδοποιητικές ρίψεις 4 βομβών OFAB-250, σε κοντινή απόσταση από το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Defender.
Τελικά στις 12:23 μ.μ., ύστερα από τα παραπάνω το Βρετανικό αντιτορπιλικό αναγκάστηκε να αποχωρήσει από τα χωρικά ύδατα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Ρωσικά ΜΜΕ φέρνουν στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες για το εν λόγω συμβάν, ισχυριζόμενα ότι πρόκειται για εσκεμμένη ενέργεια και εισβολή του Βρετανικού αντιτορπιλικού στα χωρικά ύδατα της Ρωσίας, η οποία έγινε κατόπιν προσωπικής εντολής του βρετανού ΥΠΑΜ, με τη στήριξη του Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι Ρώσοι επικαλούνται υλικό για το θέμα το οποίο φέρεται ότι δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph, σύμφωνα με το οποίο αρχικά το σχέδιο της εισβολής στα χωρικά ύδατα της Ρωσίας ανέπτυξε ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας, το οποίο δεν εγκρίθηκε από τον επικεφαλής του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, αλλά υποστηρίχθηκε από τον Μπόρις Τζόνσον.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγες εβδομάδες αναφέρθηκε πράγματι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδίαζε να επαναλάβει το περιστατικό στα ρωσικά χωρικά ύδατα που σημειώθηκε πέρυσι και παρόλο που το Βρετανικό αντιτορπιλικό συνοδευόταν από τουλάχιστον δύο ρωσικά πολεμικά πλοία, τελικά αυτά απέτυχαν να το παρεμποδίσουν να εισέλθει στα ρωσικά χωρικά ύδατα
Οι ειδικοί δεν αποκλείουν ότι ως απάντηση στις ενέργειες του Λονδίνου, η Ρωσία θα λάβει "παρόμοια μέτρα", αυτή τη φορά στα ανοικτά της Μεγάλης Βρετανίας.
Οι Ρώσοι και συγκεκριμένα το τηλεοπτικό κανάλι Zvezda, γνωστοποίησαν επίσης ότι στο επεισόδιο που σημειώθηκε πρίν από τρείς ημέρες με το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Defender , εκτός από τη χρήση βομβαρδιστικών και μαχητικών αεροσκαφών και του πλοίου της ακτοφυλακής τους, συμμετείχε και ρωσικό drone το οποίο είχαν στείλει στην περιοχή και το οποίο δεν χρειάστηκε να "επέμβει", δίνοντας video του drone στη δημοσιότητα.
Αρχικά, υπήρξαν αναφορές ότι κοντά στο Βρετανικό αντιτορπιλικό "HMS Defender" πετούσε ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος, ωστόσο, έγινε γνωστό ότι επρόκειτο για ένα drone ,το όνομα και ο τύπος του δεν αποκαλύφθηκαν, είναι όμως προφανές ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε λόγο για το "Orion" UAV.
Επιπλέον παρόλο που το τελευταίο δεν φέρει πυραύλους οι οποίοι μπορούν να πλήξουν το βρετανικό αντιτορπιλικό, εντούτοις μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καθοδήγηση των πυραύλων από άλλα οπλικά συστήματα.
Το βίντεο του drone δείχνει το εν λόγω βρετανικό αντιτορπιλικό, καθώς και ένα μικρό πλοίο που το πλησιάζει και πολλά μικρότερα πλοία, αλλά λόγω της ποιότητας του , δεν είναι δυνατή η αναγνώρισή τους.
Πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που ένα ρωσικό drone "συνοδεύει" εχθρικό πλοίο που πραγματοποίησε παραβίαση των ρωσικών χωρικών υδάτων.
Γιατί όμως το βρετανικό αντιτορπιλικό προέβη σε αυτή την κίνηση και πού απέβλεπε;
Θα πρέπει οπωσδήποτε να αποκλείσουμε ότι η "εισβολή στα ρωσικά χωρικά ύδατα" του Βρετανικού αντιτορπιλικού, αποσκοπούσε να αποκομίσει στρατιωτικά οφέλη ή εξυπηρετούσε ανάλογο σκοπό και αυτό γιατί ,αφενός ήταν δεδομένη η ρωσική αντίδραση, αφετέρου τι θα μπορούσε από στρατιωτικής πλευράς να εξυπηρετήσει τέτοια κίνηση από ένα μεμονομένο πολεμικό πλοίο και για τόσο μικρό χρονικό διάστημα;
Καμία απολύτως.
Συνεπώς τα αίτια είναι πολιτικά και εξηγώ.
Η Ρωσία διατυμπανίζει ότι το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Defender εισέβαλλε στα χωρικά της ύδατα στη θαλάσσια περιοχή έναντι της χερσονήσου της Κριμαίας.
Ανήκει όμως βάσει Διεθνούς δικαίου αυτή η θαλάσσια περιοχή που έγινε το συμβάν με το βρετανικό αντιτορπιλικό στα ρωσικά χωρικά ύδατα;
Η απάντηση είναι όχι. Ο λόγος είναι ότι η Κριμαία ήταν μέρος της Ουκρανικής επικράτειας, την οποία κατέλαβε και κατέχει η Ρωσία παρανόμως, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.
Άρα για ποιά παραβίαση των χωρικών υδάτων της Ρωσίας μιλάμε από το Βρετανικό πολεμικό πλοίο, όταν μάλιστα η Μ. Βρετανία μαζί με την Ουκρανία, της οποίας όπως προανέφερα η περιοχή της Κριμαίας είναι έδαφός της, πραγματοποιούν ασκήσεις μαζί με άλλες χώρες μέλη, και φίλοι του ΝΑΤΟ στην περιοχή;
Συνεπώς ο λόγος που το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Defender προκάλεσε το θαλάσσιο επεισόδιο, ήταν για να δείξει η Μ. Βρετανία ότι εμπράκτως δεν αναγνωρίζει την κατοχή της Κριμαίας από τη Ρωσία, η οποία είναι παράνομη βάσει Διεθνούς Δικαίου, αφού νόμιμα ανήκει στην Ουκρανία.