Η Ρωσία, αθόρυβα σχεδιάζει την 5η γενιά πυρηνικών επιθετικών υποβρυχίων και για πρώτη φορά, είναι έτοιμη να παραδώσει στο Πολεμικό Ναυτικό της, το υποβρύχιο «τέρας» Belgorod.
Το Belgorod, θα φέρει νέες δυνατότητες στο ρωσικό ναυτικό καθώς θα λειτουργεί για λογαριασμό της ''μυστικής κύριας διεύθυνσης της υποθαλάσσιας έρευνας'' (GUGI), και θα λειτουργεί, ως κέντρο επιχειρήσεων στις δυνατότητες συλλογής πληροφοριών της Ρωσίας.
Ωστόσο, θα φέρει επίσης ένα νέο στρατηγικό όπλο, γνωστό ως «Ποσειδώνας».
Η τορπίλη Poseidon 2M39, είναι ένα πυρηνικό υποβρύχιο drone, ικανό να κινηθεί αθόρυβα στο βυθό των ωκεανών, να διαπεράσει τις παράκτιες αντιπυραυλικές άμυνες και να εκραγεί, πυροδοτώντας ένα τεράστιο ραδιενεργό τσουνάμι, που θα εξαφανίσει τον εχθρικό στόχο.
Το διευρυμένο υποβρύχιο κύτος της κατηγορίας Oscar-II, εκτιμάται ότι έχει μήκος 178 μέτρα (584 πόδια) και πλάτος περίπου 15 μέτρα (49 πόδια). Ο εκτοπισμός του, θα είναι πολύ μεγαλύτερος από τους 19.000 τόνους της κατηγορίας Oscar-II στην οποία βασίζεται.
Αυτό είναι μεγαλύτερο από κάθε άποψη, από ό,τι το μεγαλύτερο δυτικό υποβρύχιο, τα υποβρύχια κλάσης Ohio του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.
Δύο ρόλοι σε ένα υποβρύχιο
Το Belgorod, ο σκοπός του οποίου αποτελεί ένα αίνιγμα για δυτικούς αναλυτές, θα συνδυάσει δύο φαινομενικά αντιφατικούς ρόλους.
Το πρώτο, είναι ως υποβρύχιο υποδοχής για πυρηνικά υποβρύχια με πυρηνική ενέργεια. Αυτά μπορούν να εργαστούν, σε καλώδια και άλλα αντικείμενα στον πυθμένα της θάλασσας.
Η ανησυχία στο ΝΑΤΟ, είναι ότι αυτά, θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τα υποθαλάσσια καλώδια διαδικτύου που συνδέουν δυτικές χώρες.
Ο δεύτερος ρόλος, είναι η πυρηνική δυνατότητα αποτροπής, γι 'αυτό, θα οπλιστεί με έξι τορπίλες Poseidon 6' 2 239. Πρόκειται για μια εντελώς νέα κατηγορία όπλων, που δεν χρησιμοποιείται από κανένα άλλο Πολεμικό Ναυτικό άλλης χώρας.
Έχουν περιγραφεί ως «Intercontinental Nuclear-Powered Nuclear-Armed Autonomous Torpedoes».
Με μήκος πάνω από 20 μέτρα, είναι πραγματικά τεράστια υποβρύχια drone με σχεδόν απεριόριστο εύρος και πυρηνική κεφαλή. Και η αναμενόμενη απόδοσή τους (περίπου 70 κόμβοι και βάθος 1.000 μέτρων), σημαίνει ότι δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με υπάρχοντα όπλα.
Αυτοί οι δύο ρόλοι, θεωρούνται αντιφατικοί, επειδή η εκτέλεση του ενός μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τον άλλο. Ο ρόλος της πυρηνικής αποτροπής, απαιτεί να παραμείνει κρυμμένο και εκτός εμβέλειας.
Για τον ρόλο της Ειδικής Αποστολής, το Belgorod προορίζεται να φιλοξενήσει το υποβρύχιο Project 10831 Losharik (AS-31).
Τα όπλα του υποβρυχίου Belgorod, θα μπορούν επίσης να λειτουργούν, ως μη επανδρωμένα υποβρύχια οχήματα (UUVs), ικανά να κινούνται χιλιόμετρα κάτω από τα κύματα για να χαρτογραφήσουν τον ωκεάνιο βυθό, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα απεικόνισης σόναρ, γνωστό ως πλευρική σάρωση.
Ωστόσο, οι μονάδες UUV θα μπορούν επίσης να αναπτυχθούν, για να υπονομεύσουν την υποθαλάσσια ισχύ και τα καλώδια διαδικτύου κατά τη διάρκεια συγκρούσεων.
Θα έχει επίσης, ένα μίνι υποβρύχιο μήκους 180 ποδών που θα βρίσκεται κάτω από αυτό, χωρητικότητας 25 ατόμων και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για έρευνα, διάσωση και ειδικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Εντυπωσιακό είναι ,ότι οι διοικητές του υποβρυχίου θα αναφέρονται απευθείας στον Πρόεδρο Πούτιν και όχι στη Ναυτική Διοίκηση της χώρας, καθιστώντας το Belgorod, περισσότερο σαν Διεύθυνση πληροφοριών από τα βάθη της θάλασσας παρά ένα συμβατικό υποβρύχιο.
Το Belgorod, αναμένεται να λειτουργήσει στην περιοχή της Αρκτικής και του Βόρειου Ατλαντικού, περιοχές, όπου η ρωσική υποβρύχια δραστηριότητα έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια.
Υπάρχει επίσης, μια τεράστια αύξηση στις ρωσικές προσεγγίσεις στα χωρικά ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Από κοντά και οι ΗΠΑ
Το αμερικανικό Πεντάγωνο, από τη δική του πλευρά, έχει διαθέσει σημαντικά κεφάλαια για την κατασκευή του θηριώδους υποβρυχίου XLUUV (US Navy Extra-Large Unmanned Underwater Vehicle).
Ως κυριότερη αποστολή του, σχεδιάζεται να είναι η αντιμετώπιση της ρωσικής βόμβας «Ποσειδών», προτού αυτή φθάσει κοντά σε αμερικανικούς στόχους.
Οι Αμερικανοί, ετοιμάζουν νέας γενιάς πυρηνικά υποβρύχια προς αντικατάσταση των παλαιοτέρων.
Συγκρινόμενο με το ρωσικό «θηρίο», το XLUUV έχει το πλεονέκτημα, ότι μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα σε μικρότερα «πολεμικά θέατρα».
Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, ασχολείται με τη νέα «μάχη του Ατλαντικού»: ενεργοποιήθηκε η διοίκηση του 2ου Στόλου και εντατικοποιήθηκαν οι επιχειρήσεις στην περιοχή μεταξύ Γροιλανδίας, Ισλανδίας, Βρετανίας, όπου εδώ και χρόνια το ΝΑΤΟ εντοπίζει με αισθητήρες, το «μποτιλιάρισμα» που δημιουργεί η διέλευση των ρωσικών πυρηνικών υποβρυχίων.