Ρωσία

Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία προχώρησαν στην απέλαση Ρώσων διπλωματών!

Η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία προσχώρησαν την Παρασκευή σε έναν ταχέως αναπτυσσόμενο κατάλογο κρατών μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που ζήτησαν την απομάκρυνση των Ρώσων διπλωμάτων για φερόμενη κατασκοπεία.

Οι ενέργειες αυτές έχουν εξοργίσει τη Μόσχα και είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν περαιτέρω αντίποινα.

Ένα ξέσπασμα απελάσεων έχει βυθίσει τους δεσμούς μεταξύ της Ρωσίας και των χωρών του πρώην σοβιετικού μπλοκ στο χαμηλότερο σημείο τους από την πτώση του κομμουνισμού, αναγκάζοντας τη Μόσχα να κατηγορήσει τουλάχιστον δύο από αυτές για εσκεμμένα καταστροφή των σχέσεων.

Η Λιθουανία δήλωσε ότι απέλασε δύο διπλωμάτες και η Λετονία και η Εσθονία από έναν η κάθε μία.

"Η ΕΕ θα πρέπει να έχει λιγότερους μυστικούς ρώσους κατασκόπους", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλις Λάντμπεργκ.

Τρεις δεκαετίες μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η Μόσχα διατηρεί επιβλητικές και γενναιόδωρα στελεχομένες πρεσβείες σε όλη την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, για τις οποίες οι χώρες υποδοχής λένε ότι παρέχουν κατάλληλη κάλυψη για κατασκοπεία.

Τα κράτη της Βαλτικής μαζί με τη Σλοβακία, η οποία διέταξε  την απέλαση τριών  Ρώσων διπλωματών την Πέμπτη,  φάνηκε να ανταποκρίνονται σε μια έκκληση αυτή την εβδομάδα από την Τσεχική Δημοκρατία πρός τους συμμάχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ για να δείξουν αλληλεγγύη στην απομάκρυνση των Ρώσων κατασκόπων. 

Επιπλέον, η Βουλγαρία και η Πολωνία έχουν εκδιώξει δύο και τρεις Ρώσους αντίστοιχα, ωθώντας τη Μόσχα να απελάσει  δύο Βούλγαρους και πέντε Πολωνούςδιπλωμάτες

Οι Τσέχοι εμπλέκονται στη μεγαλύτερη σειρά όλων, η οποία φαίνεται να συνεπάγεται την αποχώρηση δεκάδων Τσέχων και Ρώσων διπλωμάτων και προκλήθηκε από τσεχικούς ισχυρισμούς ότι η ρωσική κατασκοπεία ήταν πίσω από μια θανατηφόρα έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών το 2014. 

Ο Ντάνιελ Μίλο, ανώτερος σύμβουλος στο ινστιτούτο πολιτικής GLOBSEC με έδρα την Μπρατισλάβα, δήλωσε ότι οι συνδυασμένες κινήσεις υποδηλώνουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση εκ μέρους των Κεντρικών Ευρωπαίων και θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις σε τομείς όπως η ενεργειακή συνεργασία, όπου η περιοχή μέχρι τώρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από Ρωσία.

"Η Ρωσία ίσως πρέπει να δει ότι δεν είναι μια μεμονωμένη πράξη μιας μικρής χώρας όπως η Τσεχία των 10 εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά ότι υπάρχει αληθινή αίσθηση αλληλεγγύης σε ολόκληρη την ΕΕ ή το ΝΑΤΟ", είπε.

"Εάν συμβεί αυτό, θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως ισχυρό αποτρεπτικό για τυχόν μελλοντικές προσπάθειες διεξαγωγής τέτοιων δραστηριοτήτων κατασκοπείας."

Οι κατασκοπευτικές σειρές έχουν έρθει σε μια εποχή έντονων εντάσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας και της τύχης του Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης Alexei Navalny, ο οποίος την Παρασκευή ανακοίνωσε ότι τερματίζει απεργία πείνας τριών εβδομάδων στη φυλακή.

Το Κρεμλίνο αυτή την εβδομάδα διαμαρτυρήθηκε για «μαζική αντιρωσική ψύχωση» και ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απείλησε τις ξένες δυνάμεις με «ασύμμετρη, γρήγορη και σκληρή» απάντηση, αν ξεπεράσουν αυτό που η Ρωσία θεωρεί τις κόκκινες γραμμές της.

Μια τέτοια ρητορική καθιστά απίθανο ότι η Ρωσία, η οποία δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την απάντησή της στις κινήσεις της Σλοβακίας και  των χωρών της Βαλτικής, θα επιτρέψει στις διαφορές να υποχωρήσουν ήσυχα.

Το βάθος της πικρίας της Ρωσίας για τη μεταχείριση των πρώην συμμάχων του αντικατοπτρίστηκε σε δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών την Παρασκευή, αφού η Μόσχα είχε καλέσει τον Πολωνό πρεσβευτή για εξηγήσεις.

«Μέσα από τις προσπάθειες των πολωνικών αρχών τα τελευταία χρόνια, οι επαφές με τη Ρωσία έχουν παγώσει ουσιαστικά, και ξεκίνησε ένας επαίσχυντος πόλεμος με τα σοβιετικά μνημεία, γίνονται προσπάθειες για τορπιλισμό ρωσικών ενεργειακών έργων, μια μεγάλης κλίμακας αντιρωσική ενημερωτική εκστρατεία εκτελείται, η ιστορία παραποιείται και οι αντιρωσικές κυρώσεις από τη Δύση παρατείνονται ατέλειωτα», ανέφερε.

Ωστόσο η Ρωσία που είναι  κατά βάση το διάδοχο κράτος της Σοβιετικής Ένωσης, πληρώνει αυτή τη στιγμή το ιστορικό της παρελθόν από τις τέως χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας, που φαίνεται ότι δεν ξεχνούν της Ιστορία τους.

Τσεχία και Σλοβακία διαπιστώνουμε ότι πρωτοστατούν στις απελάσεις Ρώσων διπλωματών. Γιατί άραγε;

Την απάντηση την δίνει η Ιστορία, αφού στις 20 Αυγούστου 1968 στρατιωτικές δυνάμεις του Συμφώνου της Βαρσοβίας εισέβαλαν στην Τσεχοσλοβακία για να καταστείλουν τη λεγόμενη «Άνοιξη της Πράγας», το φιλόδοξο πρόγραμμα φιλελευθεροποίησης και εκδημοκρατισμού του κομουνιστικού καθεστώτος της χώρας, που έφερε την υπογραφή του γενικού γραμματέα του Κ.Κ. Τσεχοσλοβακίας, Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ.

Ο Ντούμπτσεκ στις 5 Απριλίου  1968 παρουσίασε ένα πρόγραμμα δράσης με πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, που τις συνόψισε με τη φράση «Σοσιαλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο» και οι οποίες εγκρίθηκαν από την Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος.

Η απήχησή τους στην κοινή γνώμη της χώρας ήταν χωρίς προηγούμενο και ασφαλώς απρόβλεπτη. Μαζί με την επαναφορά της ελευθερίας του Τύπου, υπήρξε μία αναβίωση του ενδιαφέροντος για εναλλακτικές μορφές πολιτικής οργάνωσης, στο πλαίσιο του κομουνιστικού συστήματος της χώρας.

Αντίθετα, η Σοβιετική Ένωση υπό την ηγεσία του Λεονίντ Μπρέζνιεφ και οι «δορυφόροι» της στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας θεώρησαν το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα Ντούμπτσεκ «αντεπαναστατικό» κι έψαχναν τρόπους να το ακυρώσουν.

Στις 15 Ιουλίου τα μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας απέστειλαν στον Ντούμπτσεκ επιστολή, στην οποία του επισήμαναν ότι η χώρα του βρισκόταν στα πρόθυρα της αντεπανάστασης και θεωρούσαν καθήκον τους να την προστατεύσουν, το «Δόγμα Μπρέζνιεφ»). Ο Ντούμπτσεκ κατάλαβε ότι μία στρατιωτική επέμβαση στη χώρα του από τις «αδελφές» χώρες ήταν προ των πυλών, αλλά πίστευε ότι με τον διάλογο μπορούσε να την αποτρέψει.

Το βράδυ, όμως, της 20ης Αυγούστου 1968, στρατεύματα του Συμφώνου της Βαρσοβίας, από τη Σοβιετική Ένωση, την Ανατολική Γερμανία, την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία ,γύρω στις 500.000, εισέβαλαν στην Τσεχοσλοβακία και την κατέλαβαν. Οι Τσεχοσλοβάκοι αιφνιδιάστηκαν και παραδόθηκαν χωρίς αντίσταση. Μόνο όταν οι εισβολείς επιχείρησαν να καταλάβουν το σταθμό ραδιοτηλεόρασης στην Πράγα συνάντησαν ζωηρή αντίσταση, που τελικά έκαμψαν, αφήνοντας πίσω τους 30 νεκρούς και 300 τραυματίες.

Αλλά και οι Πολωνία που πρωτοστατεί στην αντιρωσική ψύχωση δεν ξεχνάει  τη Σφαγή του Κατύν, το έγκλημα των μαζικών εκτελέσεων χιλιάδων Πολωνών αξιωματικών, αστυνομικών, διανοούμενων, πολιτικών κρατουμένων και αιχμαλώτων πολέμου, που διαπράχθηκε από τη μυστική αστυνομία Λαϊκό Κομισαριάτο Εσωτερικών Υποθέσεων γνωστότερο από τα αρχικά NKVD  της  Σοβιετικής ένωσης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

βομβαρδισμοί στη Συρία
Μέση Ανατολή 0

Φλέγεται όλη η Συρία μετά τον μαζικότερο βομβαρδισμό των τελευταίων ετών-Η ρωσική βάση στο Ταρτούς την γλίτωσε «παρά τρίχα» (Βίντεο)

Ένα από τα πλήγματα που εξαπολύθηκαν εχθές το βράδυ κατά της Συρίας προκάλεσε ανατίναξη πολύ κοντά στην ρωσική ναυτική...