Τραγικές συνθήκες καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί που διορίζονται σε νησιά, καθώς δεν βρίσκουν σπίτι για να μείνουν. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Κρήτης, όπου αναγκάζονται ακόμα και να μείνουν σε κάμπινγκ λόγω έλλειψης κατοικιών προς ενοικίαση.
Ο Δημήτρης Δερμιτζάκης, πρόεδρος του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ στο Ηράκλειο και εκπαιδευτικός μίλησε στο Action 24.
«Υπάρχει πρόβλημα στέγασης. Γνωρίζω συναδέλφους που φιλοξενούνται και περιμένουν να χαλαρώσει η σεζόν για να βρουν σπίτι» ανέφερε χαρακτηριστικά και εξήγησε ότι «Όταν οι μισθοί έχουν συρρικνωθεί τόσο και ένας αναπληρωτής ξεκινά με 800 και 900 ευρώ δεν μπορεί να βρει σπίτι εκεί που έχουν πάει τα ενοίκια. Αν ένας εκπαιδευτικός έπαιρνε 1.300 και 1.500 ευρώ θα μπορούσε να βρει σπίτι. Ένας νεοδιόριστος -που έχουμε πολλούς φέτος- ξεκινά με 820 ευρώ».
Σύμφωνα με τον κ. Δερμιτζάκη οι τιμές των ενοικίων είανι μεγάλο ζήτημα, αφού στην Κρήτη ακόμα και μία μικρή γκαρσονιέρα δεν κοστίζει κάτω από 300 ευρώ. «Κάποιοι συνάδελφοι καλούνται να πάνε και επαρχία, αυτό σημαίνει και 30 - 40 χιλιόμετρα. Ξέρετε πόσο κοστίζει η βενζίνη...», σχολίασε.
«Χρειάζεται δράση από την αυτοδιοίκηση»
Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσουχλός αναφερόμενος στο ζήτημα με τη σειρά του, τόνισε ότι το πρόβλημα με τη στέγαση των εκπαιδευτικών έχει ξεκινήσει ήδη από το 2017 και τώρα «έχει μεγεθυνθεί με προσλήψεις μόνιμων και αναπληρωτών. Χιλιάδες εκπαιδευτικοί οφείλουν να παρουσιαστούν άμεσα στα σχολεία και δεν βρίσκουν κατάλυμα».
Όπως είπε ο κ. Τσουχλός μέλη της ΟΛΜΕ θα έχουν συναντήσεις με τα αρμόδια υπουργεία, ενώ επίκεινται και επισκέψεις κλιμακίων στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Παράλληλα σημείωσε ότι «οι Περιφέρειες και οι Δήμοι μπορούν να δώσουν λύσεις».
Το πρωί της Τρίτης καλεσμένη στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζέττα Μακρή ερωτήθηκε για το μεγάλο πρόβλημα της στέγης των εκπαιδευτικών, καθώς είναι πολλές οι περιπτώσεις που διορίζονται και δεν έχουν που να μείνουν λέγοντας ότι «υπάρχουν δήμοι, όπως ο δήμος Μυκόνου και την Ύδρας που πήραν κτίρια, τα κατασκευάσανε και είναι διαθέσιμα και για εκπαιδευτικούς και γιατρούς και άλλους δημόσιους υπαλλήλους. Μπορεί σε υπάρξει συνεργασία ώστε να ανακουφιστούν όλοι οι υπάλληλοι. Χρειάζεται συνεργασία, ανταπόκριση και ευαισθησία από τους δήμους. Δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου, χρειάζεται δράση από την τοπική αυτοδιοίκηση».