Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Με εντολή Πούτιν η απαγόρευση πτήσεων από τη Ρωσία προς την Τουρκία

Λόγω της αύξησης του αριθμού των μολύνσεων από κορονoϊό, η Ρωσία ανέστειλε πτήσεις προς την Τουρκία για ενάμιση μήνα, μέχρι την 1η Ιουνίου. Περισσότεροι από 500.000 χιλιάδες Ρώσοι σχεδίαζαν να ξεκουραστούν εκεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Ο λόγος για την απόφαση αυτή της Ρωσίας ήταν στην πραγματικότητα η επιδεινούμενη επιδημιολογική κατάσταση στην Τουρκία ή ήταν συνέπεια πολιτικών παιχνιδιών;  

Tι αναφέρουν Ρωσικά ΜΜΕ 

 

''«Από τη μία πλευρά, η επιδημιολογική κατάσταση στην Τουρκία είναι πραγματικά πολύ δύσκολη και χειροτερεύει καθημερινά», λέει ο εμπειρογνώμονας Yashar Niyazbayev. Σε όλες σχεδόν τις πόλεις, το επίπεδο απειλής είναι το υψηλότερο, "κόκκινο". Περισσότεροι από 50.000 ασθενείς με COVID-19 και περίπου 250 θάνατοι καταγράφονται καθημερινά. Οι τοπικές αρχές ίσως σύντομα  ανακοινώσουν το "κλείσιμο της χώρας" για διάστημα ενός μηνός. 

Από τότε εμφανίστηκαν δηλώσεις από τη Ρωσία ότι ενδέχεται να ακολουθούν ορισμένοι περιορισμοί στην εναέρια σύνδεση με την Τουρκία. Ωστόσο φάνηκε ότι αυτό οφειλόταν στην άφιξη του Προέδρου της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky στην Κωνσταντινούπολη, αν και η θέση της Τουρκίας για την Κριμαία ήταν πάντα ξεκάθαρη.

Αλλά υπήρχε ένα άλλο σημείο που επισημάνθηκε στην κοινή δήλωση του Ερντογάν και του Ζελένσκι, δηλαδή την υποστήριξη της Άγκυρας για την είσοδο του Κιέβου στο ΝΑΤΟ. Φυσικά, αυτό δεν άρεσε στη Ρωσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ταυτόχρονα, ο Ερντογάν μίλησε υπέρ της εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ για το Ντομπάς και από αυτή την άποψη, το μήνυμα ήταν σημαντικό.

«Θυμόμαστε ποια ήταν η θέση του Τούρκου ηγέτη όταν βοήθησε το Αζερμπαϊτζάν στο ζήτημα του Καραμπάχ», συνεχίζει ο Γιασάρ Νιαζμπάιεφ. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συμπρόεδροι του Ομίλου Μινσκ του ΟΑΣΕ (Γαλλία, Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες) όχι μόνο δεν βοήθησαν τη λύση του, αλλά αντίθετα την εμπόδισαν. Και ο Ερντογάν δεν μίλησε για κανένα είδος ειρηνικής διευθέτησης εκείνη την εποχή.

Και τώρα τάσσεται υπέρ της επίλυσης της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία μέσω διαλόγου, αποκλειστικά με ειρηνικές και διπλωματικές μεθόδους.

Ωστόσο, κρίνοντας από τις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και άλλων ρωσικών πολιτικών προσώπων, ήταν σαφές ότι δεν τους άρεσε ούτως ή άλλως αυτή η συνάντηση.

Από τα παραπάνω φαίνεται ότι ο περιορισμός της εναέριας σύνδεσης με την Τουρκία από τη Ρωσία ήταν πολιτική απόφαση. Επιπλέον, αυτό θα είναι ένα πολύ μεγάλο πλήγμα για τον τουριστικό τομέα της Τουρκίας. Πιθανότατα, οι αρχές προσπαθούν να κρατήσουν αυτή τη στιγμή την κατάσταση υπό έλεγχο, να μην δημιουργήσουν αρνητική ατμόσφαιρα στην κοινωνία και να μην επιδεινώσουν την κατάσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ταυτόχρονα, αν κοιτάξετε τις δηλώσεις εκπροσώπων του τουριστικού τομέα στην Τουρκία, οι οποίες έγιναν ακόμη και πριν από αυτήν την απόφαση, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η μόνη τους ελπίδα ήταν στους Ρώσους και τους Ουκρανούς. Ένας μεγάλος αριθμός τουριστών προέρχεται από τη Ρωσία. Ακόμη και πριν από την έναρξη της σεζόν, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 500.000 κρατήσεις για την Τουρκία. Φανταστείτε τι απώλεια είναι!

Την Τουρκία επισκέπτεται επίσης μεγάλο αριθμό τουριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία. Η τουριστική ροή από άλλες χώρες δεν είναι τόσο υψηλή, ενώ τώρα το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας έχουν περιορισμούς στα διεθνή ταξίδια.

Παρεμπιπτόντως, η ρωσική πλευρά είπε ότι μόλις η επιδημιολογική κατάσταση στην Τουρκία ομαλοποιηθεί προς το καλύτερο, θα ενημερώσουν τους τουρίστες για αυτό.  

''Βόμβα'' για τα σχέδια Ερντογάν 

 

Ταυτόχρονα, ένα άλλος Ρώσος ειδικός, ο Satanovsky, ανέφερε τα εξής: ''Εκτός των άλλων πρέπει να επισημάνουμε ότι για τον Ερντογάν, η Ουκρανία είναι πρώην επαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπως τα Βαλκάνια, η Υπερκαυκασία και ο Αραβικός κόσμος.

Δεν πληροί βέβαια η Ουκρανία τις προϋποθέσεις για να ανήκει στον "τουρκικό κόσμο", σε αντίθεση με το Καζακστάν, την Κεντρική Ασία και το Αζερμπαϊτζάν αλλά οι Τάταροι της Κριμαίας ζουν εντός.

Οι Gagauz στη Μολδαβία επίσης δεν αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού, αλλά ο Ερντογάν έχει αρκετούς από αυτούς για να εδραιώσει την τουρκική παρουσία εκεί. Δεν μιλάμε καν για τις τουρκικές κοινότητες στη Γερμανία, την Αυστρία και άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Οι Τούρκοι, φυσικά, δεν είναι τόσο πλούσιοι όσο οι Κινέζοι, αλλά η Ουκρανία είναι μια δίκαιη αγορά για αυτούς. Και έχουν νοσταλγία για την Κριμαία. Δεν ενδιαφέρονται για το Donbass, αλλά οι περιοχές του Αζόφ και του Εύξεινου Πόντου είναι  περιοχές  που οι Τούρκοι θεωρούν ότι ιστορικά τους ανήκουν'', ανέφερε ο αναλυτής.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι η στροφή της Τουρκίας προς Ουκρανία και ΝΑΤΟ ήταν εκείνη που βάρυνε το κλίμα στις Ρωσοτουρκικές σχέσεις και οδήγησε στην  απόφαση της Ρωσίας για ακύρωση της εναέριας σύνδεσης των δύο χωρών έως την1η Ιουνίου, φέρνοντας σε δεινή θέση τον τουριστικό τομέα της Τουρκίας.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ