Παγκοσμιοποίηση

Αλλάζει άρδην η παγκόσμια οικονομία-Πώς οι BRICS μεταβάλλουν την ισορροπία δυνάμεων στην αγορά ενέργειας-Τι γίνεται με την παραγωγή τροφίμων

Επικαλούμενο υπολογισμούς που βασίζονται σε στοιχεία για τις εξαγωγές πετρελαίου και την παραγωγή του ΟΠΕΚ για το 2022, το πρακτορείο InfoTech ανέφερε: Οι BRICS πρόκειται να αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.

Το δημοσίευμα αναφέρει περαιτέρω: "Οι BRICS θα αναλάβουν την ευθύνη για την αλλαγή του παγκόσμιου οικονομικού χάρτη: Μόλις οι BRICS επεκταθούν με έξι νέα έθνη-μέλη στις τάξεις τους, θα ελέγχουν σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής και των αποθεμάτων πετρελαίου. Οι BRICS, με τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, θα έχουν ως νέα μέλη την Αργεντινή, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, από τον Ιανουάριο του 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι BRICS θα αυξήσουν σημαντικά το βάρος τους στην αγορά πετρελαίου με την ένταξη της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ιράν. Μαζί με τα σημερινά μέλη Ρωσία και Βραζιλία, τα έθνη αυτά μαζί ελέγχουν το 39% των συνολικών εξαγωγών πετρελαίου στον κόσμο, ή 17,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd). Τα 11 έθνη των διευρυμένων BRICS θα αντιπροσωπεύουν περίπου το 47,6% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Όσον αφορά τα αποθέματα πετρελαίου, η ομάδα θα ελέγχει επίσης σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου συνόλου, 719,5 δισεκατομμύρια βαρέλια από τα 1,6 τρισεκατομμύρια. Εάν η Βενεζουέλα, η οποία επίσης υπέβαλε πρόσφατα αίτηση για ένταξη, γίνει δεκτή, ο έλεγχος της ομάδας θα είναι ακόμη μεγαλύτερος - περίπου 65,4%. Συγκριτικά, η ομάδα G7 των κορυφαίων οικονομιών, δηλαδή οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ιταλία, ο Καναδάς, η Γαλλία και η Ιαπωνία, ελέγχει μόνο το 3,9% των γνωστών αποθεμάτων αργού πετρελαίου.

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι η επέκταση των BRICS στις χώρες του Κόλπου είναι πιθανό να δει τις ΗΠΑ να χάνουν την επιρροή τους στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου. "Η ένταξη της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είναι εξαιρετικά σημαντική. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνήθιζαν να βασίζονται στις μοναρχίες του Κόλπου, ιδίως στη Σαουδική Αραβία, για να ασκούν έλεγχο στην τιμή του πετρελαίου. Με την προσχώρησή τους στις BRICS, φαίνεται πιθανό ότι η Αμερική έχει χάσει τον έλεγχο που είχε επί των τιμών του πετρελαίου για το ορατό μέλλον", έγραψε ο Ιρλανδός οικονομολόγος Φίλιπ Πίλκινγκτον σε άρθρο του στη βρετανική πύλη UnHerd.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τον Πίλκινγκτον, το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής των BRICS αυτή την εβδομάδα συμβολίζει επίσης το τέλος της οικονομικής απομόνωσης του Ιράν. "Δεδομένου ότι η χώρα είναι ο όγδοος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο και διαθέτει τα τρίτα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου, πρόκειται για μια ουσιαστική οικονομική και γεωπολιτική εξέλιξη", έγραψε.

Οι BRICS θα αποτελούν σχεδόν το 40% της παγκόσμιας οικονομίας

Επικαλούμενα υπολογισμούς που βασίζονται σε παγκόσμια δεδομένα, διάφορα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν αυτή την εβδομάδα πως η προσθήκη έξι νέων κρατών μελών θα ωθήσει την ομάδα χωρών BRICS πολύ μπροστά από τον μεγάλο της αντίπαλο, την G7, σε οικονομικούς όρους.

Σύμφωνα με αναφορές των RBK και TASS, το συνδυασμένο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) των διευρυμένων BRICS σε όρους ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης (PPP) θα είναι περίπου 65 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό θα οδηγήσει στην αύξηση του μεριδίου του μπλοκ στο παγκόσμιο ΑΕΠ από το σημερινό 31,5% στο 37%. Συγκριτικά, το μερίδιο της ομάδας G7 των προηγμένων οικονομιών είναι σήμερα περίπου 29,9%.

Με την προσθήκη των νέων μελών, οι χώρες BRICS θα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων. Το 2021, η συγκομιδή σιταριού της ομάδας ανήλθε στο 49% της συνολικής παραγωγής του πλανήτη. Το μερίδιο της G7 ήταν 19,1%. Οι BRICS θα έχουν επίσης πλεονέκτημα όσον αφορά την παραγωγή μετάλλων που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας. Οι 11 χώρες θα αντιπροσωπεύουν το 79% της παγκόσμιας παραγωγής αλουμινίου, έναντι μόλις 1,3% που ελέγχεται από την G7. Για το παλλάδιο, η διαφορά είναι 77% για τις BRICS έναντι 6,9% για την G7.

Το διευρυμένο BRICS θα αντιπροσωπεύουν περίπου το 38,3% της παγκόσμιας βιομηχανικής παραγωγής, έναντι 30,5% για την G7. Ωστόσο, οι τελευταίες θα διατηρήσουν το πλεονέκτημα όσον αφορά τις εξαγωγές, με μερίδιο 28,8% έναντι 23,4% για τις BRICS.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Σαουδική Αραβία έχει τη μεγαλύτερη οικονομία μεταξύ των νέων κρατών μελών των BRICS. Το ΑΕΠ της σε δολάρια στο τέλος του 2022 εκτιμάται σε 1,1 τρισ. δολάρια. Εν τω μεταξύ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα αποτελέσουν μια τρομερή προσθήκη στο μπλοκ χάρη στην ιδιότητά τους ως σημαντικού εξαγωγέα. Οι εξαγωγές αγαθών τους το 2022 ανήλθαν σε σχεδόν 600 δισεκατομμύρια δολάρια.

Συνολικά, οι 11 χώρες BRICS θα αντιπροσωπεύουν 48,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, που αντιστοιχούν στο 36% της παγκόσμιας χερσαίας έκτασης. Το ποσοστό αυτό είναι υπερδιπλάσιο από εκείνο της G7. Ο συνδυασμένος πληθυσμός θα ανέλθει σε 3,6 δισεκατομμύρια, το 45% του συνολικού πληθυσμού του πλανήτη και πάνω από τέσσερις φορές πάνω από το G7.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ