Οπλικά συστήματα
Ενημερώθηκε στις:

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ισραηλινή αμυντική βιομηχανία φέρνει σύμπραξη για εργοστάσια κατασκευής UAV, UUV και USV στην Ελλάδα

Όλα φαίνεται ότι αλλάζουν στην χώρα στον τομέα των μη επανδρωμένων συστημάτων παντός τύπου και δυνατοτήτων, με σύμπραξη ισραηλινών εταιρειών.    

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε χθες με στελέχη του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ (SIBAT) και ανώτατα στελέχη της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας, στα πλαίσια κοινού σχεδίου ανάπτυξης εργοστασίων μη επανδρωμένων συστημάτων και στις Τρεις διαστάσεις στην χώρα μας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ανασκόπηση της ισχυρής συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ στον αμυντικό τομέα, ενώ εξετάστηκαν οι προοπτικές περαιτέρω διεύρυνσης της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για πιθανές συμπράξεις και συμπαραγωγές, με έμφαση στην τεχνολογική καινοτομία, την έρευνα και την ανάπτυξη στρατηγικών δυνατοτήτων.

Τονίστηκε, επίσης, η σημασία της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας στη διαρκή ανάπτυξη του ελληνικού αμυντικού οικοσυστήματος, το οποίο ενισχύεται με εταιρείες που προσφέρουν προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Πληροφορίες φέρουν εδώ και μεγάλο διάστημα την είσοδο Ισραηλινών εταιρειών σε σύμπραξη με ελληνικές για την δημιουργία εργοστασίων σχεδιασμού παραγωγής μη επανδρωμένων συστημάτων (UAV, UUV, USV) στην χώρα μας.

Ομιλούμε για UAV (Unmanned Aerial Vehicles ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη), Υποβρύχια drones, που αφορούν συστήματα UUV (Unmanned Underwater Vehicles ή μη επανδρωμένα υποβρύχια), αλλά θαλάσσια drones  ή USV (Unmanned Surface Vehicles που αφορούν μη επανδρωμένα συστήματα επιφανείας.

Υπενθυμίζουμε ότι το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ Α.Ε.), έχει ανακοινώσει δύο νέες προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στη διαδικασία Ανταγωνιστικού Διαλόγου, που αφορούν στους τομείς των μη επανδρωμένων συστημάτων και της ενέργειας.

Συγκεκριμένα το ΕΛΚΑΚ προκηρύσσει διαγωνισμούς για την ανάπτυξη:

    • Ενός Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους (UAV) Μεταφοράς Φορτίου για αξιοποίηση σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών διττής χρήσης, στρατιωτικού, εμπορικού ή ανθρωπιστικού ρόλου. Το αεροσκάφος θα διασφαλίζει ταχεία και ακριβή παράδοση εφοδίων, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες ή δυσπρόσιτες περιοχές, όπου η χρήση συμβατικών μέσων δεν είναι εφικτή ή αποδοτική. Η χρήση του θα μειώνει την έκθεση προσωπικού σε κινδύνους, θα βελτιώνει την ευελιξία στρατιωτικών επιχειρήσεων και θα ενισχύει την επιχειρησιακή απόδοση μέσω διασύνδεσης με άλλα αυτόνομα συστήματα.

    • Ενός Συστήματος Περιορισμού Μεταβατικών Υπερτάσεων για την προστασία του δικτύου ηλεκτρικής τροφοδότησης και του κρίσιμου εξοπλισμού των πλοίων, ανεξαρτήτως τύπου, ρόλου ή αποστολής.
Θα παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την τάση του δικτύου, θα εντοπίζει τα μεταβατικά φαινόμενα και θα ενεργοποιεί αυτόματα το κατάλληλο επίπεδο προστασίας, εξασφαλίζοντας ευελιξία και προσαρμοστικότητα. Θα προσφέρει αυξημένη αξιοπιστία, θα μειώνει τη φθορά του εξοπλισμού και τις ανάγκες συντήρησης, συμβάλλοντας στη μείωση του λειτουργικού κόστους και την παράταση της διάρκειας ζωής των συστημάτων.
Η αμυντική συμπαραγωγή της Ελλάδος με το Ισραήλ, στον συγκεκριμένο τομέα είναι μονόδρομος, και το σίγουρο είναι ότι θα αποφέρει κέρδη και για τις δύο χώρες.

Οι μεν Ισραηλινοί θα πουλούν μη επανδρωμένα συστήματα στην Ευρώπη, ενώ η Ελλάδα θα αποκτήσει τα δικά της εξοπλισμένα με πυραύλους μη επανδρωμένα συστήματα και στις Τρεις διαστάσεις, για να αντιμετωπίσει τον τουρκικό ορυμαγδό αναλόγων συστημάτων, που κατασκευάζει η αμυντική βιομηχανία του Ερντογάν.   

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ