Επιστροφή σε εποχές που τείνουν να σβήσουν από την μνήμη μας έχουμε, για σήμερα τουλάχιστον, στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Και τούτο καθώς μετά από πολύ καιρό η τιμή της μεγαβατώρας στη χονδρεμπορική αγορά διαμορφώνεται σε επίπεδα κάτω των 50 ευρώ και συγκεκριμένα στα 49,77 ευρώ, με τη χαμηλότερη στα 0,03 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα 110,50 ευρώ/MWh. Μάλιστα οι σχεδόν μηδενικές τιμές αφορούν περίπου 6 ώρες λόγω της παραγωγής των ΑΠΕ και των εισαγωγών.
Η σημερινή τιμή είναι μειωμένη κατά 20,96% σε σχέση με χθες Σάββατο που ήταν στα 62,97 ευρώ/MWh, ενώ έχει προηγηθεί ένα διήμερο μειώσεων κατά 26,05% (από τα 85,15 ευρώ/MWh της Παρασκευής) και 15,19% (από τα 100,40 ευρώ/MWh της Πέμπτης).
Στην προκειμένη περίπτωση η ελληνική αγορά συμπορεύεται με τη γενικότερη πτωτική τάση που κυριαρχεί και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές.
Όλα αυτά βέβαια ισχύουν σήμερα. Γιατί αύριο Δευτέρα είναι μια άλλη μέρα, η πρώτη της εργάσιμης εβδομάδας…
Το ενεργειακό μίγμα
Όσον αφορά το ενεργειακό μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής, για σήμερα Κυριακή 27 Απριλίου τα πρωτεία και με διαφορά κατέχουν οι ΑΠΕ με ποσοστό 55,90%, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι εισαγωγές με ποσοστό 21,93%, και έπονται το φυσικό αέριο με ποσοστό 14,37%, ο λιγνίτης με 2,92% και τα υδροηλεκτρικά με 2,56%. Δηλαδή, οι εισαγωγές ξεπερνούν το φυσικό αέριο και ο λιγνίτης τα υδροηλεκτρικά, κάτι που συμβαίνει σπάνια.
Το φυσικό αέριο
Την ίδια ώρα, το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά εξακολουθεί να κινείται σε πτωτική τροχιά. Μάλιστα, με βάση την τελευταία εικόνα της Παρασκευής 25 Απριλίου, στο σημείο αναφοράς του TTF τα συμβόλαια παράδοσης τον Μάιο έκλεισαν στα 31,95 ευρώ/MWh, καταγράφοντας ημερήσια πτώση κατά 1,5%. Αυτή η τιμή είναι η χαμηλότερη εδώ και έναν χρόνο και συγκεκριμένα από τις 29 Απριλίου 2024, όταν ήταν στα 31,65 ευρώ/MWh.
Όπως έχει αναδείξει και το Bloomberg, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μειώθηκαν, καθώς η αναπλήρωση των αποθεμάτων προχωρά εν μέσω ισχυρών αφίξεων αποστολών καυσίμων που μεταφέρονται με δεξαμενόπλοια.
Έτσι, οι αφίξεις φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου κινούνται πάνω από τους εποχιακούς μέσους όρους, υποδεικνύοντας υγιή προσφορά, παρά τις διακοπές σε ορισμένες παγκόσμιες εγκαταστάσεις.
Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές «οι αυξανόμενες θερμοκρασίες που παραμένουν πάνω από τα μέσα εποχιακά επίπεδα θα βοηθήσουν στη διαδικασία έγχυσης, μειώνοντας μέρος της πίεσης της αγοράς στο φυσικό αέριο τις επόμενες εβδομάδες, εάν διατηρηθούν».
Όλα αυτά δείχνουν ότι η περίοδος της αναπλήρωσης των αποθεμάτων στις ευρωπαϊκές αποθηκευτικές εγκαταστάσεις θα κινηθεί ομαλά, με τα σημερινά πάντα δεδομένα.