Παγκοσμιοποίηση

Ποιά Ρωσία και συμμετοχή στον πόλεμο στη Ουκρανία-Τραγική είναι η κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων της Μ. Βρετανίας

Σε πρόσφατο άρθρο μας αναφερθήκαμε αναλυτικά, στην αδυναμία αεράμυνας της  Μ. Βρετανίας να αναχαιτίσει μεγάλο αριθμό Ρωσικών πυραύλων, με αποτέλεσμα να κρίνεται επιτακτική η εγκατάσταση  Αμερικανικών αντιαεροπορικών συστοιχιών Patriot  στο έδαφός της, καθώς και στα σημαντικά κενά που έχει σε πολλούς τομείς των Ενόπλων Δυνάμεων της με την συρρίκνωση του μεγέθους των Ενόπλων Δυνάμεων, σε 143.560 στρατιωτικούς το 2023, να αποτελεί κεφαλαιώδες πρόβλημα.

Ωστόσο νεότερες πληροφορίες που εκπηγάζουν από άρθρο Βουλγαρικού Διεθνούς ΜΜΕ, το οποίο επικαλείται πηροφορίες της Daily Mail από πρόσφατη ομιλία του Αρχηγού του Επιτελείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Ναύαρχου Άντονι Ραντάκιν, στο κοινοβούλιο της χώρας του, είναι το ελάχιστο αποκαρδιωτικές!

40 άρματα μάχης και 12 φρεγάτες και αντιτορπιλικά είναι μόνο ετοιμοπόλεμα στην Μ.Βρετανία 

Αναφέρει το εν λόγω άρθρο ότι: "Η ετοιμότητα του Ηνωμένου Βασιλείου για μάχη έχει αποκαλυφθεί, με μόνο 40 άρματα μάχης και δώδεκα φρεγάτες και αντιτορπιλικά έτοιμα   για δράση. 

Στη δήλωσή του, ο Ναύαρχος Radakin επιβεβαίωσε ότι ο στρατός του έθνους διαθέτει επί του παρόντος 200 τανκς, αλλά μόνο το 20% είναι έτοιμο για μάχη. Οι ναυτικές δυνάμεις μοιράζονται τη ζοφερή πραγματικότητα, με μόνο 11-12 από τις 17 φρεγάτες και αντιτορπιλικά να είναι έτοιμα για μάχη,  για ένα έθνος που ιστορικά αποκαλείται «βασίλισσα των θαλασσών».

Ο βρετανικός Τύπος αναγνωρίζει ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας έχουν συρρικνωθεί στο πιο μέτριο μέγεθός τους από τους Ναπολεόντειους Πολέμους. Παρόλα αυτά, το Λονδίνο διοχετεύει σημαντικά κεφάλαια για την άμυνα, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής νέων τεθωρακισμένων οχημάτων. Ωστόσο, αυτές οι επενδύσεις θα ενισχύσουν τα οπλοστάσια του έθνους μέχρι το κλείσιμο της δεκαετίας.

Ο αναπληρωτής Mark Francois υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της έκθεσης του Ναύαρχου Radakin, προτείνοντας ότι μια αντιπαράθεση με τη Ρωσία θα μπορούσε να αποδειχθεί πρόκληση για το Ηνωμένο Βασίλειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αμφιβάλλει περαιτέρω για τη σκοπιμότητα των ισχυρισμών σχετικά με την παροχή στο ΝΑΤΟ μιας πλήρως εξοπλισμένης μεραρχίας, χαρακτηρίζοντάς τους ως «φανταστικούς».

Συγκεκριμένα, ο Ναύαρχος Radakin είχε ισχυριστεί προηγουμένως ότι ο ρωσικός στρατός είχε υποστεί απώλεια 50% στο μαχητικό του δυναμικό. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας απάντησε χαρακτηρίζοντας τον ισχυρισμό του ως «αποθαρρυντικό ψέμα», τονίζοντας ότι τα στρατιωτικά ζητήματα του ίδιου του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι καθόλου ασήμαντα.

Πράγματι, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ένοπλες δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου εκτείνονται πέρα από την έλλειψη τεθωρακισμένων οχημάτων, με σημαντική έλλειψη προσωπικού να συμβάλλει επίσης στο πρόβλημα.

Περικοπές προϋπολογισμού

Μάλιστα, η δήλωση του ανώτατου Βρετανού Διοικητή δεν είναι τυχαία. Αρκεί απλώς να σκάψετε στα σκονισμένα βρετανικά αρχεία, τα οποία προφανώς δεν ανοίγουν όσο συχνά θα έπρεπε. Για παράδειγμα, τα άρματα μάχης Challenger 2, η ραχοκοκαλιά των τεθωρακισμένων δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν αντιμετωπίσει μια σειρά από περικοπές προϋπολογισμού και ζητήματα συντήρησης τα τελευταία χρόνια. Αυτό οδήγησε σε σημαντική μείωση του αριθμού των αρμάτων μάχης.

Γνωρίζατε ότι η μείωση του αριθμού των ετοιμόμαχων βρετανικών αρμάτων μάχης με τα χρόνια ήταν ανάλογη;

Για παράδειγμα, το 2018, περίπου 150 άρματα μάχης Challenger 2 ήταν επιχειρησιακά έτοιμα. Αυτό είναι ένα σχετικά καλό ποσοστό, αλλά τα επόμενα χρόνια, η μαχητική ικανότητα των τανκς μειώνεται με τρομερή δύναμη. Το 2019 παρέμειναν 120 έτοιμα άρματα μάχης και το 2020 96.

Σε έναν κόσμο όπου οι εντάσεις μεταξύ των εθνών μπορούν να κλιμακωθούν σε πλήρους κλίμακας συγκρούσεις εν ριπή οφθαλμού, κάθε χώρα πρέπει να διατηρεί μια σοβαρή  στρατιωτική δύναμη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για έθνη όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο βρίσκεται συνεχώς στο προσκήνιο.

Όπως φαίνεται από τα παραπάνω δεδομένα, ο αριθμός των επιχειρησιακών αρμάτων μάχης μειώθηκε σταθερά όλα αυτά τα χρόνια. Αυτή η τάση είναι ανησυχητική όχι μόνο για το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά για ολόκληρη τη συμμαχία του ΝΑΤΟ, δεδομένης της αυξανόμενης στρατιωτικής επιθετικότητας της Ρωσίας. Είναι καιρός η κυβέρνηση του ΗΒ να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα κατά μέτωπο.

Ξεκίνησε η αναβάθμιση του Challenger 2;

Ναι, ξεκίνησε η αναβάθμιση του τανκς Challenger 2. Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου ανέθεσε σύμβαση 800 εκατομμυρίων λιρών στη Rheinmetall BAE Systems Land (RBSL) το 2019 για την αναβάθμιση των αρμάτων μάχης Challenger 2. Το πρόγραμμα αναβάθμισης αναμένεται να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των αρμάτων μέχρι το 2035 και να βελτιώσει τις δυνατότητές τους.

Η αναβάθμιση περιλαμβάνει την αντικατάσταση του τρέχοντος πυροβόλου όπλου των 120 χιλιοστών με ένα νέο όπλο λείας οπής των 120 χιλιοστών, το οποίο θα αυξήσει την  ακρίβεια πυρός. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα άρματα μάχης θα λάβουν επίσης νέα ψηφιακά συστήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου συστήματος ελέγχου πυρός, ενός νέου συστήματος θερμικής απεικόνισης και ενός νέου συστήματος διαχείρισης μάχης.

Το πρόγραμμα αναβάθμισης είχε αρχικά προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2020, αλλά καθυστέρησε λόγω τεχνικών προβλημάτων και της πανδημίας COVID-19. Ωστόσο, η RBSL επιβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη και τα πρώτα αναβαθμισμένα άρματα μάχης αναμένεται να παραδοθούν στον Βρετανικό Στρατό σύντομα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τανκς Challenger 2 δεν είναι τα μόνα τεθωρακισμένα οχήματα στο οπλοστάσιο του Βρετανικού Στρατού. Ο στρατός χειρίζεται επίσης άλλα άρματα μάχης, όπως το μαχητικό όχημα πεζικού Warrior και το όχημα αναγνώρισης Ajax, καθώς και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα, όπως το Mastiff και το Jackal. Ο βρετανικός στρατός επενδύει επίσης σε νέα τεθωρακισμένα οχήματα, όπως το τεθωρακισμένο όχημα Boxer, το οποίο αναπτύσσεται σε συνεργασία με τη Γερμανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το άρμα Challenger 2

Το κύριο άρμα μάχης Challenger 2 είναι ένα βρετανικής κατασκευής τεθωρακισμένο όχημα σχεδιασμένο για μάχη στην ξηρά. Είναι ο διάδοχος του τανκ Challenger 1 και παρουσιάστηκε το 1998. Το τανκ έχει μήκος 8,3 μέτρα, πλάτος 3,5 μέτρα και ύψος 2,5 μέτρα. Ζυγίζει περίπου 62 μετρικούς τόνους και έχει τετραμελές πλήρωμα, συμπεριλαμβανομένου ενός Αρχηγού πληρώματος, ενός πυροβολητή, ενός προμηθευτή και ενός οδηγού.

Το Challenger 2 είναι εξοπλισμένο με πυροβόλο όπλο L30 των 120 mm, το οποίο μπορεί να εκτοξεύσει διάφορους τύπους πυρομαχικών. Διαθέτει επίσης ομοαξονικό πολυβόλο 7,62 mm και πολυβόλο 7,62 mm για αντιαεροπορική άμυνα.

Το ρεζερβουάρ τροφοδοτείται από έναν υπερτροφοδοτούμενο πετρελαιοκινητήρα Perkins CV12 TCA, ο οποίος αποδίδει 1.200 ίππους και του επιτρέπει να φτάσει σε τελική ταχύτητα 59 χιλιομέτρων την ώρα σε δρόμους και 40 χιλιομέτρων την ώρα εκτός δρόμου. Έχει αυτονομία περίπου 450 χιλιομέτρων με μία μόνο δεξαμενή καυσίμου.

Το Challenger 2 είναι βαριά θωρακισμένο, με ένα σύνθετο σύστημα θωράκισης που παρέχει προστασία έναντι ποικίλων απειλών, συμπεριλαμβανομένων σφαιρών διάτρησης θωράκισης, ναρκών και αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών (IEDs).

Διαθέτει επίσης σύστημα λέιζερ και σύστημα διαχείρισης μάχης που του επιτρέπει να επικοινωνεί με άλλα οχήματα και κέντρα διοίκησης.

Συμπέρασμα

Δυστυχώς όταν τα παραπάνω βγαίνουν από τόσο επίσημα χείλη, όπως του Βρετανού Α/ΓΕΕΘΑ, αντιλαμβανόμαστε η κατάσταση των Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι αποκαρδιωτική.

Ευχόμαστε  ο πόλεμος στην Ουκρανία  να αφυπνήσει τους κυβερνώντες στην φίλη και Σύμμαχο χώρα, προκειμένου η Μ.Βρετανία να ανακτήσει την  στρατιωτική ισχύ της, ανάλογη της ένδοξης ιστορίας της.

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ