Παγκοσμιοποίηση

Στο στόχαστρο πυρηνικά υποβρύχια των ΗΠΑ: Ο Καναδάς ανακάλυψε «κινεζικές σημαδούρες επιτήρησης» στην Αρκτική

Μέρες αφότου ένα αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος κατέρριψε ένα φερόμενο κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι που είχε εισέλθει στον αμερικανικό εναέριο χώρο αφού πέταξε πάνω από τον Καναδά, μια νέα έκθεση αποκάλυψε ότι ο καναδικός στρατός κατέλαβε μια κινεζική σημαδούρα παρακολούθησης στον Αρκτικό Ωκεανό. Ο καναδικός στρατός ανακάλυψε και ανέσυρε κινεζικές σημαδούρες παρακολούθησης από την Αρκτική ως μέρος της «Επιχείρησης Limpid», η οποία είναι μια συνεχής προσπάθεια για την έγκαιρη αναγνώριση των απειλών για την ασφάλεια του Καναδά από τις στρατιωτικές δυνάμεις του, ανέφερε η The Globe and Mail.

Η αποκάλυψη πιθανότατα θα θέσει ξανά τις δραστηριότητες επιτήρησης του Πεκίνου, καθώς έρχεται εβδομάδες αφότου η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ κατέρριψε ένα φερόμενο κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο με την υποστήριξη της Βασιλικής Καναδικής Πολεμικής Αεροπορίας. Το αερόστατο είχε πετάξει πάνω από την Αλάσκα και τον Καναδά πριν εισέλθει στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ.

Ο καναδικός στρατός ή η κυβέρνηση δεν έχουν παραδεχτεί ότι οι σημαδούρες που ανακτήθηκαν χρησιμοποιήθηκαν για επιτήρηση, αναφέρουν οι Eurasian Times. Ωστόσο, μόλις έγινε η ανακοίνωση, πυροδότησε ένα κύμα εικασιών ότι οι σημαδούρες παρακολούθησης διπλής χρήσης θα μπορούσαν να είχαν τοποθετηθεί για κατασκοπεία.

Ένας σημαντήρας παρακολούθησης χρησιμοποιείται γενικά ως εντοπιστής ή σημείο προειδοποίησης για τα σκάφη, εκτός από το σκοπό της πιο παραδοσιακής χρήσης ως οργάνων ανίχνευσης και πλοήγησης. Ωστόσο, αυτές οι σημαδούρες χρησιμοποιούνται επίσης τακτικά παγκοσμίως για στρατιωτικές επιχειρήσεις επιτήρησης και συλλογής πληροφοριών.

Ο επικεφαλής των σχέσεων με τα ΜΜΕ στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Daniel Le Bouthillier, επιβεβαίωσε την υποκλοπή και την επιτυχή ανάκτηση χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες λόγω της ευαισθησίας του θέματος. «Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και οι Καναδικές Ένοπλες Δυνάμεις (CAF) έχουν πλήρη επίγνωση των πρόσφατων προσπαθειών της Κίνας να διεξάγει επιχειρήσεις επιτήρησης στον καναδικό εναέριο χώρο και θαλάσσιες προσεγγίσεις χρησιμοποιώντας τεχνολογίες διπλού σκοπού», είπε.

Ο απόστρατος αντιστράτηγος Michael Day έκανε μια πιο ενδιαφέρουσα παρατήρηση, προβλέποντας ότι αυτές οι κινεζικές σημαδούρες πιθανότατα θα χρησιμοποιηθούν για τη μέτρηση του θαλάσσιου πυθμένα και του πάχους του πάγου και για την παρακολούθηση της δραστηριότητας των πυρηνικών υποβρυχίων των ΗΠΑ στην Αρκτική. «Η Κίνα, όπως και τα περισσότερα έθνη, ενδιαφέρεται εξαιρετικά για τις σημαντικές αλλαγές που συμβαίνουν στον βορρά. Δεν έχουν λιμάνι για τον πάγο, αλλά έχουν έναν ταχέως αναπτυσσόμενο στόλο παγοθραυστικών», είπε.

Είναι επίσης σκόπιμο να σημειωθεί ότι καθώς η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να λιώνει τους παγετώνες της Αρκτικής και δίνει τη θέση της σε περισσότερες πλωτές οδούς που είναι διαθέσιμες για ναυσιπλοΐα, αρκετές χώρες, όπως η Κίνα, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, επεκτείνουν την παρουσία τους εκεί.

Όπως σημείωσε ο αντιστράτηγος Day, το ταξίδι μέσω της Αρκτικής θα ήταν σημαντικά μικρότερο για τα κινεζικά πλοία από ό,τι η πλοήγηση γύρω από το νότιο άκρο της Νότιας Αμερικής. Ο αντιστράτηγος πρόσθεσε ότι η παρουσία στην Αρκτική θα επιτρέψει στο Πεκίνο να παρακολουθεί τον στρατό των ΗΠΑ και του Καναδά.

Οι αρκτικές φιλοδοξίες της Κίνας

Ο Καναδάς, η Δανία, η Φινλανδία, η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Ρωσία, η Σουηδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι οι οκτώ κυρίαρχες χώρες που αποτελούν την Αρκτική και απολαμβάνουν σημαντική επιρροή σε αυτή τη στρατηγικής σημασίας περιοχή. Στρατιωτικοί και ειδικοί σε θέματα πολιτικής προειδοποιούν συνεχώς ότι η Κίνα θέλει να είναι ένας από αυτούς.

Όπως σημειώνεται από το Ινστιτούτο Brookings, η Κίνα έχει στείλει εκπροσώπους υψηλού επιπέδου στην περιοχή 33 φορές τα τελευταία είκοσι χρόνια, ασχολήθηκαν ή εντάχθηκαν στην πλειονότητα των μεγάλων ιδρυμάτων της Αρκτικής, προσπάθησαν να ιδρύσουν μισή ντουζίνα επιστημονικές εγκαταστάσεις σε αρκτικά κράτη, επιδίωξαν ποικιλία έργων με εύλογα οικονομικά οφέλη διπλής χρήσης, αύξησε το μέγεθος του στόλου παγοθραυστικών της και έστειλε ακόμη και ναυτικά πλοία εκεί.

Το 2018, η Κίνα ανακοίνωσε ότι σκόπευε να επεκτείνει το έργο Belt and Road Project στην Αρκτική και να δημιουργήσει θαλάσσιες γραμμές ως μέρος της πρωτοβουλίας Polar Silk Road.

Η Κίνα δήλωσε στην πρώτη της Λευκή Βίβλο για την πολιτική της Αρκτικής ότι θα ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν υποδομές και να αναλάβουν εμπορικά δοκιμαστικά ταξίδια, ανοίγοντας το δρόμο για τις θαλάσσιες γραμμές της Αρκτικής που θα αποτελούσαν έναν «Πολικό Δρόμο του Μεταξιού». Έκτοτε επιδιώκει συνεχώς να επεκτείνει την παρουσία της στην περιοχή.

Προσθέτοντας στην ήδη ισχυρή ρωσική απειλή στην Αρκτική, στρατιωτικοί αναλυτές στην Κίνα ζήτησαν περισσότερη συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας.

Μια αναφορά στους Global Times που ανέφερε αυτούς τους εμπειρογνώμονες είπε: «Η συνεργασία που περιλαμβάνει το αρκτικό οικονομικό πέρασμα ταιριάζει στα συμφέροντα και των δύο πλευρών και μπορεί να είναι μια κερδοφόρα κατάσταση και για τις δύο, καθώς θα βοηθήσει την Κίνα να συντομεύσει τους χρόνους μεταφοράς και να εξασφαλίσει τον ενεργειακό εφοδιασμό, ενώ επίσης βοηθώντας τη Ρωσία να αποκτήσει κεφάλαια, τεχνικές και υποστήριξη υποδομών για τα έργα της στην Αρκτική».

Ωστόσο, μια αυξημένη κινεζική παρουσία θα άνοιγε ενδεχομένως ένα άλλο σημείο ανάφλεξης μεταξύ του Πεκίνου και της Δύσης. Για παράδειγμα, η εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών της Νορβηγίας προειδοποίησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι οι κινεζικές επενδύσεις σε εταιρείες και ακίνητα στον Υψηλό Βορρά ενδέχεται να αποτελούν μέρος των κατασκοπευτικών της επιχειρήσεων στην Αρκτική.

Η ανακάλυψη σημαδούρων παρακολούθησης από τον καναδικό στρατό θα μπορούσε, επομένως, να οδηγήσει σε ένα άλλο κύμα διπλωματικών εντάσεων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ