Η διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα προειδοποίησε ότι ο κόσμος, πρέπει να είναι προετοιμασμένος να χειριστεί καλύτερα τα σοκ και το «αδιανόητο» σε έναν κόσμο μετά την COVID-19 και υπό το πρίσμα του συνεχιζόμενου πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.
Η Γκεοργκίεβα έκανε τα σχόλια κατά τη διάρκεια ενός πάνελ της Συνόδου Κορυφής της Παγκόσμιας Κυβέρνησης που διηύθυνε η Χάντλεϊ Γκαμπλ (Hadley Gamble) του CNBC στο Ντουμπάι στις 14 Φεβρουαρίου, όπου αναφέρθηκε επίσης στους πρόσφατους σεισμούς στην Τουρκία και στη Συρία που έχουν σκοτώσει περισσότερους από 36.000 ανθρώπους.
Ερωτηθείσα πόσο «δύσκολα» θα είναι φέτος, η Γκεοργκίεβα απάντησε ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται ακόμα «σε πολύ δύσκολη θέση και η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδύνεται το 2023, αλλά μπορεί να είναι ένα σημείο καμπής», επισημαίνοντας τη μείωση του πληθωρισμού σε ορισμένες χώρες. «Αυτό που μας ανησυχεί πολύ είναι ένα, το απροσδόκητο», είπε η Γκεοργκίεβα.
«Αυτό που μας δίδαξε ο COVID και ο πόλεμος είναι ότι ζούμε σε έναν κόσμο πιο επιρρεπή σε σοκ. Αυτό που μας δίδαξε ο σεισμός στην Τουρκία και στη Συρία είναι να σκεφτόμαστε το αδιανόητο. Όλοι πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία για να είμαστε πολύ πιο ευέλικτοι και πολύ πιο προσανατολισμένοι στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας σε όλα τα επίπεδα, ώστε να μπορούμε να χειριστούμε καλύτερα τους κραδασμούς», πρόσθεσε η Γκεοργκίεβα.
Το ΔΝΤ παίζει «σταθεροποιητικό ρόλο» στην Ουκρανία
Σε άλλο σημείο την Τρίτη, η Γκεοργκίεβα είπε ότι το ΔΝΤ πρέπει να παίξει «σταθεροποιητικό ρόλο» στον πόλεμο στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι το έθνος θα χρειαστεί περίπου 40 έως 48 δισεκατομμύρια δολάρια για να λειτουργήσει η οικονομία φέτος.
Σύμφωνα με την Γκεοργκίεβα, η οποία είπε στο κοινό ότι ο αδερφός της είναι παντρεμένος με Ουκρανή, το ΔΝΤ συνεργάζεται με την Ουκρανία για να της παράσχει συμβουλές σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας μιας «πολεμικής οικονομίας» από τότε που ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους.
Πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ έχει χρηματοδοτήσει δύο πακέτα αξίας 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων από δικούς του πόρους στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου. Αυτό είναι επιπλέον της βοήθειας που παρέχεται από δυτικά έθνη όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Τον Δεκέμβριο του 2022, η Άννα Μπιέρντε (Anna Bjerde), αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, δήλωσε στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse ότι μόνο περίπου 500 δισεκατομμύρια ευρώ (περίπου 533 δισεκατομμύρια δολάρια) θα χρειαστούν για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων ή ζημιωμένων υποδομών της Ουκρανίας.
Τον Σεπτέμβριο, η Παγκόσμια Τράπεζα, σε κοινή αξιολόγηση με την κυβέρνηση της Ουκρανίας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπολόγισε ότι το τρέχον κόστος της ανοικοδόμησης και της ανάκαμψης στην Ουκρανία ανέρχεται σε 349 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τα σχόλια της Γκεοργκίεβα έρχονται λίγο μετά τη συνάντηση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι με ανώτερα μέλη της JPMorgan Chase στο Κίεβο για να συζητήσουν τη δημιουργία μιας πλατφόρμας με στόχο την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων κεφαλαίου για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και την ενίσχυση της μεταπολεμικής οικονομικής ανάπτυξης.
Το ΝΑΤΟ λέει ότι η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερα πυρομαχικά
Η ουκρανική κυβέρνηση και ο τραπεζικός γίγαντας είχαν νωρίτερα υπογράψει ένα μνημόνιο συμφωνίας (MOU) για το θέμα, βάσει του οποίου η JPMorgan θα συμβουλεύει την ουκρανική κυβέρνηση για θέματα που σχετίζονται με τη χρηματοπιστωτική σταθεροποίηση, την ανάπτυξη και τον συντονισμό στρατηγικών για αναχρηματοδότηση και αναδιάρθρωση χρέους, την απόκτηση κρατικών αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας και την ψηφιοποίηση της οικονομίας, μεταξύ άλλων.
Στις 13 Φεβρουαρίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε περισσότερους συμμάχους να παράσχουν περισσότερα πυρομαχικά στην Ουκρανία, αφού προηγουμένως είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν ήδη ξεκινήσει μια νέα επίθεση ενόψει της επετείου ενός έτους από τη σύγκρουση.
«Δεν βλέπουμε σημάδια ότι ο πρόεδρος Πούτιν προετοιμάζεται για ειρήνη. Αυτό που βλέπουμε είναι το αντίθετο, προετοιμάζεται για περισσότερο πόλεμο, για νέες επιθέσεις και νέες επιχειρήσεις», είπε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους.
«Αυτό έχει γίνει ένας σκληρός πόλεμος φθοράς, και ως εκ τούτου είναι επίσης μια μάχη υλικοτεχνικής υποστήριξης. Όταν πρόκειται για πυροβολικό, χρειαζόμαστε πυρομαχικά, χρειαζόμαστε ανταλλακτικά, χρειαζόμαστε συντήρηση, χρειαζόμαστε όλη την επιμελητεία για να διασφαλίσουμε ότι είμαστε σε θέση να διατηρήσουμε αυτά τα οπλικά συστήματα», πρόσθεσε.
Σε απάντηση στα σχόλια του Στόλτενμπεργκ, το Κρεμλίνο κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι είναι ένας οργανισμός που είναι «εχθρικός» απέναντι στη Ρωσία και εμπλέκεται όλο και περισσότερο στον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Κάνει το καλύτερο δυνατό για να καταστήσει όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρη τη συμμετοχή της στη σύγκρουση γύρω από την Ουκρανία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.