"Η πρόταση της Τουρκίας για την «Κασπία Θάλασσα»: Πρέπει να ενώσουμε την ανατολή και τη δύση της", είναι ο τίτλος άρθρου Τουρκικού ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:
"Η Τουρκία σχεδιάζει να ενώσει τα ανατολικά και τα δυτικά της Κασπίας Θάλασσας με τα βήματα που θα γίνουν σε συνεργασία.
Ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Fatih Dönmez δήλωσε ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για τη δημιουργία περισσότερων διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας, πετρελαίου και φυσικού αερίου μεταξύ των τουρκικών κρατών και ότι τα ανατολικά και δυτικά της Κασπίας Θάλασσας μπορούν να ενωθούν με άμεσα βήματα που πρέπει να γίνουν.
Ο υπουργός Dönmez, στην ομιλία του στη Σύνοδο Υπουργών Ενέργειας του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών που πραγματοποιήθηκε στο Αλμάτι του Καζακστάν, είπε ότι τα τελευταία 3 χρόνια έχει περάσει μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδος όσον αφορά τις αγορές ενέργειας.
Δηλώνοντας ότι η διαδικασία ανάκαμψης μετά την πανδημία και οι τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις ασκούν πίεση στον ενεργειακό τομέα, ο Dönmez είπε:
"Οι ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια συνεχίζονται λόγω της αύξησης των τιμών και των ασυνήθιστων καιρικών συνθηκών. Οι γεωπολιτικές εντάσεις πυροδοτούν επίσης αυτές τις ανησυχίες, προκαλώντας αστάθεια στις αγορές Η διαφοροποίηση των πόρων και των διαδρομών έχει μεγάλη σημασία όσον αφορά την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού μας, η οποία απαιτεί μακροπρόθεσμο και ορθολογικό σχεδιασμό.
Επισημαίνοντας ότι οι υψηλές τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου παρατηρούνται παγκοσμίως, ο Dönmez δήλωσε ότι οι περισσότερες από τις χώρες που εξαρτώνται από τις εισαγωγές λαμβάνουν μέτρα για να προστατεύσουν τους καταναλωτές τους από τις τρέχουσες τιμές.
Σημειώνοντας ότι η Τουρκία είναι μια αναπτυσσόμενη χώρα με τη συνεχώς αυξανόμενη ενεργειακή της ζήτηση και την υψηλή εξάρτηση από τις εισαγωγές, ο Dönmez είπε:
"Ως εκ τούτου, η βιώσιμη ανάπτυξη είναι μεγάλης σημασίας για εμάς. Εξερευνούμε εγχώριο πετρέλαιο και φυσικό αέριο και αυξάνουμε την παραγωγή τους ενώ διαφοροποιούμαστε από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο
«Κάνουμε μεγάλες προσπάθειες για να επεκτείνουμε τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, να κατασκευάσουμε πυρηνικούς σταθμούς για να διαφοροποιήσουμε το ενεργειακό μας μείγμα και να βελτιώσουμε την ενεργειακή απόδοση», είπε.
Πρέπει να ενώσουμε την ανατολική με τη δυτική Κασπία
Τονίζοντας ότι η Τουρκία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ότι το μερίδιο της δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη συνολική εγκατεστημένη ισχύ έχει αυξηθεί στο 54%, ο υπουργός Dönmez είπε ότι η Τουρκία είναι μια από τις κορυφαίες χώρες στον τομέα της αιολικής ενέργειας.
Ο Dönmez δήλωσε ότι έχουν αναπτύξει και εφαρμόσει ένα υπεράκτιο πρόγραμμα για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο, προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές. Σχεδιάζουμε να εντάξουμε το φυσικό αέριο στο δίκτυο της χώρας μας μέχρι τον επόμενο χρόνο», είπε.
"Η ενεργειακή απόδοση έχει βασικό ρόλο στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας. Επειδή η ενεργειακή απόδοση έχει μεγάλη συμβολή στη σταδιακή μείωση της αύξησης της ενεργειακής ζήτησης μιας χώρας.
Σε αυτό το πλαίσιο, είχαμε ετοιμάσει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ενεργειακή Απόδοση που καλύπτει τα έτη 2017- 2023
«Έχουμε επενδύσει 6,5 δισ. δολάρια σε έργα ενεργειακής απόδοσης τα τελευταία 15 χρόνια. Με αυτόν τον τρόπο, πετύχαμε μείωση των εκπομπών κατά περίπου 16 εκατομμύρια τόνους. Έχουμε ήδη ξεκινήσει τις εργασίες μας για την προετοιμασία ενός νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ενεργειακή Απόδοση για την περίοδο μετά το 2023».
Επισημαίνοντας την ανάγκη αύξησης της συνεργασίας μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στη συνάντηση, ο Dönmez είπε:
«Οι χώρες μας έχουν συμπληρωματικά χαρακτηριστικά σε πολλούς τομείς και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη δυνατότητα για να δημιουργήσουμε συνέργειες, ειδικά στην υλοποίηση πολυεθνικών έργων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Σε αυτό το πλαίσιο, χρειάζεται περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια και υδρογονάνθρακες στην περιοχή μας. «Μπορούμε να εργαστούμε για τη δημιουργία μιας διασύνδεσης. Πρέπει να ενώσουμε την ανατολή και τη δύση της Κασπίας», είπε.
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Η Τουρκία είχαμε αναφέρει σε προγενέστερο άρθρο μας , επιχειρεί να δημιουργήσει το "Τουρκικό ΝΑΤΟ", επιδιώκοντας στρατιωτική εμβάθυνση των σχέσεών της με τις χώρες του "Τουρκικού Κόσμου".
Τώρα επιχειρεί να γίνει αποδέκτης ενέργειας από όλες τις χώρες του εν λόγω Οργανισμού, οι οποίες διαθέτουν σημαντικά αποθέματα σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο, με απώτερο σκοπόσε πρώτο χρόνο να βγει ο δύσκολος ενεργιακά χειμώνας που έρχεται και σε δεύτερο χρόνο την περαιτέρω ανάπτυξή της
Η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον για μη ευόδωση των τουρκικών σχεδιασμών για συσπείρωση των κρατών του Οργανισμού τουρκικού κόσμου γύρω της , για ανάσχεση της τουρκικής επιρροής στο Καζακστάν και για αύξηση της επιρροής άλλων χωρών πλην Τουρκίας στις χώρες της Υπερκαυκασίας.
Ο λόγος προφανής αφού η Τουρκία σε περίπτωση υλοποίησης των σχεδιασμών της για την Υπερκαυκασία, θα αποκτούσε πολιτική, οικονομική και στρατιωτική ισχύ πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τώρα, δίνοντας "αέρα στα πανιά της" για υλοποίηση των στόχων της σε βάρος μας σε Αιγαίο, Θράκη και ΝΑ Μεσόγειο.